ΑΥΤΟΐΑΣΗ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΏΜΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ… Γράφει ο Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, Μάνθος Μυριούνης

ΑΠΟΨΕΙΣ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Κι ενώ μας είναι από την αρχαιότητα γνωστή η δυϊστική αντίληψη και ύπαρξη του εαυτού μας, ότι δηλαδή συνυπάρχουν και αλληλοεξαρτώνται σώμα και ψυχή σε κάθε ανθρώπινο ον, σήμερα δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στην ψυχή μας και την εσωτερική μας ύπαρξη και ευεξία, έτσι ώστε να διατηρούμε το σώμα μας σε κατάσταση υγείας και ισορροπίας.

Παρόλη την εκρηκτική αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων και σε μια χρονική σύμπτωση που η ψυχοσωματική αντίληψη για τις ασθένειες είναι ευρύτατα διαδεδομένη και παραδεκτή σε μεγάλο βαθμό .
Παρόλο που ​παραδεχόμαστε πως η ποιότητα των σκέψεων μας και η ψυχική μας ισορροπία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την γενικότερη υγεία μας​, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις ρίχνουμε ιδιαίτερο ή μάλλον το πρέπον βάρος και δίνουμε σημασία στην αξία και την δύναμη του μυαλού μας, έτσι ώστε να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της σωματικής μας υγείας!
Ο Ιπποκράτης υποστήριζε πως κάθε ασθένεια έλκει την προέλευσή της από την ψυχή και έπειτα μας γίνεται φανερή στο σώμα​ και ότι σαν αποφασίσουμε για το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσουμε καλό θα είναι να έχουμε επιληφθεί και για το τραύμα της ψυχής, που τα αποτελέσματά του εκφράζονται στο σώμα μας!
Η σύγχρονη ιατρική που ακολουθεί δογματικά τους δικούς της κανόνες και είναι σχετικά άκαμπτη στην κλασική της μορφή έχει τα τελευταία χρόνια, λόγω και της εμπέδωσης του ολιστικού τρόπου ύπαρξης και αντιμετώπισης των ασθενειών, μετακινηθεί από την στάση της απομονωμένης αυθεντίας σε πιο διαλεκτικές τακτικές που διαφέρουν από τον μονόπλευρο και μονοσήμαντο τρόπο που μέχρι τώρα λειτουργούσε .
Το πλέον τρανταχτό και αυταπόδεικτο παράδειγμα για το ότι οι σκέψεις μας και οι ψυχικές μας στάσεις και προθέσεις επιδρούν στο σώμα μας και στην πορεία της υγείας του είναι το φαινόμενο ​ placebo​ και το αντίθετό του το φαινόμενο ​nocebo ​με το οποίο κατανοούμε ότι αρκεί ο εγκέφαλός μας να πειστεί ότι έχουμε λάβει το κατάλληλο φάρμακο και θα ενεργήσει κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διευκολύνει ,αν όχι να επισπεύσει την θεραπεία του.
Έτσι χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει μπορεί να θεραπευτεί και ένα ψευδοφάρμακο να κάνει την δουλειά αυτή, έστω κι αν είναι μια απλή καραμέλα …
Αυτός ο θετικός μηχανισμός του νου μας μπορεί να μοιάζει σαν την “ αυτοεκπληρούμενη προφητεία ”(placebo) που έχουμε για τον εαυτό μας και την πορεία της ίασής του, ή καλύτερα της αυτοίασης του μπορεί να ισχύσει και και στην αντίθετη πορεία σκέψης.(nocebo).
Έτσι συμμετέχει ενεργά, αν και πολλές φορές ασυνείδητα σε αυτή και προσφέρει εκλεκτές υπηρεσίες στην ποιότητα και τον χρόνο της ανάρρωσής του.
Ότι αυτοί οι μηχανισμοί αυτοίασης υπάρχουν μέσα μας είναι δεδομένο και ο άνθρωπος πρέπει σιγά σιγά να τους βάζει στο παιχνίδι της ίασης, αφού με τα χρόνια και την αναστολή της χρήσης τους έχουν αποδυναμωθεί και έχουν ξεχαστεί από την ανθρώπινη φυσιολογία .

Το θαυμαστό αυτό έργο που λέγεται ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μια γκάμα ισχυρότατων υπερόπλων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά κάθε κατάσταση ασθένειας .
Φτάνει και ο ίδιος ο άνθρωπος με την θέλησή του να αποφασίσει ότι θα συμμετέχει ενεργά στην θεραπεία του και ότι είναι τεράστιας σημασίας η δική του στάση και επένεργεια απέναντι στην κάθε κατάσταση που απειλεί την υγεία μας.
Οι δυνάμεις της αυτοίασης που υπάρχουν μέσα μας και η δύναμη του νου μας είναι μέρος μιας διαλεκτικής σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας…
Έτσι δεν μπορούμε να παραδεχόμαστε ότι πολλές φορές ο ίδιος μας ο εαυτός μας επιτίθεται δημιουργώντας τα αυτοάνοσα νοσήματα και να μην βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο αντίστροφα,
ότι δηλαδή και πάλι ο ίδιος μας ο εαυτός είναι εκείνος που θα μπορέσει να αυτοιαθεί και τουλάχιστον να συμμετάσχει στην εξάλειψη μιας ασθένειας που τον ταλαιπωρεί.
Η σοφία της φύσης που επιζητεί την αυτοστάθμιση,αυτορρύθμιση και την αρμονική λειτουργία του εαυτού μας (του οργανισμού μας) έχει ενδότερους μηχανισμούς αυτοΐασης και αυτορρύθμισης, απλά δεν είμαστε ακόμη ικανοί και έτοιμοι να γνωρίζουμε τον κατάλληλο μηχανισμό και την γλώσσα που χρησιμοποιεί, έτσι ώστε να τον θέσουμε στην διάθεσή μας και να επιστρατεύσουμε τις εξαιρετικές και πολυποίκιλες του ικανότητές του προς χάριν της υγείας μας…

Όμως τα πρώτα βήματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται και μάλιστα με την συμμετοχή συμπατριώτη μας που εργάζεται στην Αμερική, τον κ.Θεόδωρο Ζάνο, στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein και της Ιατρικής Σχολής HOFSTRA /NORTHWELL που ασχολείται με την βιοηλεκτρονική ιατρική και με τους συνεργάτες και την ομάδα του, με την οποία ερευνούν και έχουν αποκωδικοποιήσει τα ειδικά σήματα που χρησιμοποιεί το νευρικό μας σύστημα για να επικοινωνήσει στον εγκέφαλο και να του γνωστοποιήσει την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ο καθηγητής Ζάχος μας ενημερώνει πως υπάρχουν συσκευές που διαβάζουν αυτά τα σήματα (μέσω αλγορίθμων και υπολογιστών) του νευρικού μας συστήματος και προσπαθούν να τα αποκωδικοποιήσουν για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν κάποιες ασθένειες.
Στόχος τους είναι να “μιλήσουν” με το νευρικό μας σύστημα και να χρησιμοποιήσουν όλους εκείνους τους μηχανισμούς που διαθέτει το σώμα μας για να γιατρευτεί από μόνο του ή μάλλον πιο σωστά να δράσει επικουρικά στην κατεύθυνση της ίασής του!!!
Να ελέγξουν τα σήματα που δημιουργεί και στέλνει ο εγκέφαλος στα όργανα με σκοπό να θεραπεύσουν τις παθήσεις χωρίς φάρμακα.
Τα σωστά αυτά σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο προς τα όργανά μας, έτσι ώστε να διαγνωστούν ή και γιατρευτούν κάποιες ασθένειες.
Στον καθέναν μας ο εγγενής μηχανισμός της αυθυποβολής με θετικό πρόσημο για τον εαυτό μας, φανερώνει δυνάμεις μέσα μας που έχουν ισχυρή ενέργεια και που είναι ικανές να επηρεάσουν όλο το σώμα μας.
Βέβαια και αναντίρρητα ο βαθμός και η ποιότητα της ενδοεπικοινωνίας και της σύνδεσής μας με τον εαυτό μας και το σώμα μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι προϊόν προσωπικής αντίληψης η αποτελεσματικότητα του εσωτερικού μας αυτού διαλόγου και επιβεβαιώνει τον τρόπο και την ποιότητα που εμείς οι ίδιοι “ακούμε” και αφουγκραζόμαστε τα εσωτερικά μας “συμβάντα” και σε ποιο βαθμό αυτά επενεργούν στο όλο μας “γίγνεσθαι”.
Και δεν είναι λίγες οι φορές που οφείλουμε να κοιτάξουμε μέσα μας για να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε από το εξωτερικό μας περιβάλλον και τις σχέσεις μας.
Εξάλλου οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους και γι αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος θεραπείας αλλά κάθε άνθρωπος χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης της ασθένειάς του και μονάχα ο ίδιος γνωρίζει ποια θεραπεία θα του ταίριαζε πιο πολύ, μιας και είναι δυνητικά ο καλύτερος γνώστης του σώματός του και φυσικά μέσα σε κάποια επιτρεπτά όρια θα πρέπει να γίνει ο ίδιος “γιατρός του εαυτού του”.
Δεδομένο πρέπει να μας είναι, ότι η πεποίθηση και η πίστη μας, ότι θα θεραπευτούμε τελικά λειτουργεί τόσο επικουρικά και αποδίδει πολύ παραπάνω απ΄όσο μια συγκεκριμένη θεραπεία.

Φυσικά πάντα προσαρμόζοντας την ζωή μας στις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των γιατρών και ακολουθώντας εκείνον τον τρόπο ζωής που θα βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι δυνατότητες του οργανισμού μας και πολύ περισσότερο αυτές της δύναμης του νου μας μπορεί να είναι αδιόρατες κι όμως μπορούν να μας προσφέρουν ασύλληπτα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθειά μας για μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή!
Έτσι η στάση του ανθρώπου απέναντι στο κάθε πρόβλημα υγείας είναι καθοριστικής σημασίας και προάγει ή μη την κατεύθυνση της αυτοίασης του!
Η δύναμη του νου και της πίστης ότι θα αναρρώσουμε από κάτι ενεργοποιεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό μας σύστημα και όλες τις δυνάμεις και τις παραμέτρους της αυτοίασης που διαθέτουμε.
Με τον όρο ψυχονευροανοσολογία το 1975 ο Dr Ader περιγράφει το πως ο νους επηρεάζει την κατάσταση του σώματός μας.
Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίον ο εγκέφαλος νευρολογικά συνδέεται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φυσικά οι θετικές σκέψεις και συναισθήματά μας, εκκρίνουν ορμόνες στο σώμα μας που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Το προετοιμάζουν για κάθε κακόβουλη εισβολή ισχυροποιώντας τις αντιδράσεις και τις ενέργειές του σε κάθε τέτοια περίπτωση.
Ίσως στο μέλλον κάποια στιγμή το να είμαστε υγιείς να είναι μια απόφασή μας!!!

Εξάλλου ο πατέρας της σημερινής ιατρικής, ο​ Ιπποκράτης​ μας είχε αναφέρει ̈πως: ​


“Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια από το να γνωρίζουμε το τι είδους ασθένεια έχει ένα άτομο”!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*