ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το μεγάλο κόλπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν….

MEDIA/ΑΜΥΝΑ/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ….

Το μεγάλο κόλπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί την Ευρώπη με τσουνάμι προσφύγων, αποκαλύπτει η Realnews.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, στην πραγματικότητα, αμφισβητεί την υφιστάμενη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και ζητεί μια νέα, καλώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο να υποστηρίξει το αίτημά του για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» υπό τουρκικό έλεγχο στη Συρία, αλλά να χρηματοδοτήσει την εκεί μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως το προσφυγικό έχει στοιχίσει στη χώρα του 40 δισ. ευρώ και ότι έχει λάβει από την Ε.Ε. μόνο 3 δισ. ευρώ.

Το τι ζητά στην πραγµατικότητα ο Τούρκος Πρόεδρος από την Ευρώπη αποκαλύπτεται στην οµιλία σε στελέχη του κόµµατός του στις 5 Σεπτεµβρίου. Σύµφωνα µε την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, «επαναλαµβάνοντας το αίτηµα της Τουρκίας για τη δηµιουργία µιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία όπου θα µετεγκατασταθούν οι Σύροι που ζουν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε. να παράσχει υλική και χρηµατική υποστήριξη ώστε να χτιστούν σπίτια και να δηµιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες στη Συρία». Ζητεί στην πραγµατικότητα από την Ε.Ε. να συµβάλει στην απαραίτητη χρηµατοδότηση για τη δηµιουργία αυτής της ζώνης. Οχι µόνο, δηλαδή, περισσότερα χρήµατα, αλλά και
για διαφορετικό σκοπό. Αυτό σηµαίνει ωστόσο και αναθεώρηση της υφιστάµενης συµφωνίας ανάµεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για το προσφυγικό, αν όχι και µια νέα συµφωνία.

Πάγια επιδίωξη

Το να δηµιουργηθεί στα βόρεια σύνορα της Συρίας µια «ζώνη ασφαλείας» υπό τουρκικό έλεγχο, αποτελεί πάγια επιδίωξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι στη ζώνη αυτή να µεταφερθούν Αραβες Σύροι πρόσφυγες, ώστε να αποκοπούν, µέσω εθνοκάθαρσης, οι τουρκικές κουρδικές περιοχές από τις περιοχές των Κούρδων στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ. Παρά τις επίµονες τουρκικές οχλήσεις, το σχέδιο αυτό ουδέποτε βρήκε υποστηρικτές στην Ε.Ε., ενώ και οι ΗΠΑ εµφανίζονταν αρνητικές. Οµως τον Ιούλιο του 2019 η Ουάσιγκτον έβαλε νερό στο κρασί της.

ΗΠΑ και Τουρκία συµφώνησαν στη δηµιουργία µιας ζώνης υπό κοινό αµερικανοτουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία και στη δηµιουργία ενός κοινού στρατηγείου που θα ασκεί τον έλεγχο µε έδρα την Αγκυρα. Αν και ανάµεσα σε Αµερικανούς και Τούρκους δεν έχουν συµφωνηθεί οι λεπτοµέρειες για το εύρος και το βάθος της ζώνης αυτής, ο Ερντογάν δεν θέλει να
περιµένει. Σκοπός του είναι το σχέδιο να προχωρήσει γρήγορα και γι’ αυτό στην οµιλία του σε στελέχη του κόµµατός του έθεσε τελεσίγραφο στους Αµερικανούς ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεµότητες µέχρι την τελευταία εβδοµάδα του Σεπτεµβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει µόνος του και θα δηµιουργήσει τη ζώνη µε στρατιωτικά µέσα.

Το δεύτερο τελεσίγραφο απευθύνεται στην Ε.Ε., καθώς αυτήν απειλεί ο Ερντογάν µε τη φράση ότι ενδέχεται να ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες. Ο εκβιασµός αποβλέπει στο να υποχρεώσει την Ε.Ε. να συναινέσει σε δύο πράγµατα: Πρώτον, να υποστηρίξει το τουρκικό αίτηµα για τη δηµιουργία της ζώνης ασφαλείας. Αίτηµα το οποίο δεν είναι και το πιο δηµοφιλές στην Ευρώπη. ∆εύτερον, να αλλάξει ο σκοπός και πιθανότατα το µέγεθος της ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης. Εως τώρα η Ε.Ε. χρηµατοδοτούσε µέσω ΜΚΟ υποδοµές για τη διαβίωση των Σύρων προσφύγων στη Συρία.

Αυτό που θέλει τώρα ο Ερντογάν είναι να πηγαίνουν τα χρήµατα κατευθείαν στο τουρκικό κράτος, ώστε να χρηµατοδοτηθούν τα έργα υποδοµής και οι οικισµοί που θέλει να κατασκευάσει για τους αραβικής καταγωγής Σύρους πρόσφυγες. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει πως στη χώρα του βρίσκονται 3,65 εκατοµµύρια πρόσφυγες και δήλωσε πως θέλει να µεταφέρει τουλάχιστον ένα εκατοµµύριο στη βόρεια Συρία. Προειδοποίησε, µάλιστα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. πως, λόγω της συριακής προέλασης στο Ιντλίµπ, η Τουρκία µπορεί να βρεθεί αντιµέτωπη µε ένα νέο κύµα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, το οποίο δεν µπορεί να περιθάλψει.

Τον Οκτώβριο η αποκάλυψη του προβλήµατος

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ο Ερντογάν εκβιάζει για να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις επιδιώξεις του και πως η έξαρση των προσφυγικών ροών τον Αύγουστο ήταν µόνο η αρχή και µια προειδοποίηση µε πολλαπλούς αποδέκτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: