ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

ALERT Υποπτες κινήσεις Ερντογάν στο Αιγαίο – Συγκεντρώνει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στον ναύσταθμο του Ακσάζ

MEDIA/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Μπορεί το «ραντεβού με την κρίση» που πολλοί προανήγγειλαν στα ελληνοτουρκικά να μην προέκυψε στο Αιγαίο τον Δεκαπενταύγουστο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιφυλακή στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έπαψε να υφίσταται. Και υπάρχουν λόγοι που διατηρούν το επίπεδο ετοιμότητας ψηλά.

Στον ναύσταθμο του Ακσάζ έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων των Τούρκων, η οποία προέκυψε ταυτόχρονα με την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποστολή ενός ακόμη σκάφους, του «Ορούτς Ρέις», στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι έχουν αυξήσει τη δύναµη πολεµικών πλοίων τους στον ναύσταθµο του Ακσάζ όχι τόσο µε µεγάλες µονάδες επιφανείας,αλλά µε κανονιοφόρους και ταχέα σκάφη. Ενίσχυση έχει παρατηρηθεί και στην παρουσία υποβρυχίων. Αν και το σκάφος «Ορούτς Ρέις», παρά τις ανακοινώσεις Τσαβούσογλου, ακόµη δεν έχει βγει στο Αιγαίο, η κινητικότητα που παρουσιάζει ο τουρκικός στόλος δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό.

Το νούµερο ένα σενάριο που απασχολεί τους επιτελείς έχει να κάνει φυσικά µε το Καστελλόριζο και την ενδεχόµενη τουρκική παρουσία πέριξ του νησιού. Σενάρια αντιµετώπισης υπάρχουν εδώ και καιρό και είναι έτοιµα να εφαρµοστούν. Στο Καστελλόριζο αρκετούς µήνες υπάρχει έτσι κι αλλιώς ενισχυµένη ναυτική παρουσία από το Π.Ν.

Ενδεικτικό της ετοιµότητας που υπάρχει είναι ότι µετά από πολύ καιρό, µε υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζοµένων στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά και στον ναύσταθµο, έχει εξασφαλιστεί διαθεσιµότητα πολεµικών πλοίων που αγγίζει το 100%!

Ειδικά για τις φρεγάτες του Στόλου έγινε τεράστια προσπάθεια για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα που υπήρχαν. Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο έχει αναγκάσει τις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις να βρίσκονται σε µια πολύµηνη κατάσταση επιφυλακής, η οποία εκ των πραγµάτων κοστίζει και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναµικού αλλά και οικονοµικά. Αυτός ο πόλεµος φθοράς είναι ένας από τους στόχους της τουρκικής στρατηγικής, µε την Αγκυρα να έχει
το πλεονέκτηµα της επιλογής του χρόνου εκδήλωσης µιας κρίσης.

Υπάρχει συµµαχική ασπίδα;

Η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στο Αιγαίο ήταν ανάµεσα στα θέµατα που συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον Γάλλο Πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος εµφανίστηκε να κατανοεί τις ελληνικές ανησυχίες και έκανε λόγο για αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία σε σχέση µε τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράµµισε ότι η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναµία στο θέµα αυτό.

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κάνει σηµαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουµε τις εντάσεις που αντιµετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε. Στο παρελθόν είχε µιλήσει ακόµη και για την
αποστολή γαλλικών φρεγατών στην περιοχή µας, κάτι που δεν επανέλαβε στη συνάντηση µε τον κ. Μητσοτάκη.

Αντιθέτως, όπως λένε οι πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τις νέες φρεγάτες που ναυπηγεί η Γαλλία. Πρόκειται για τις Belhara, τις οποίες ο Μακρόν θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα. Το κόστος δύο τέτοιων πλοίων υπολογίζεται µαζί µε τα όπλα τους περίπου σε 2,5 δισ. Από την ελληνική πλευρά έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει «δηµοσιονοµικός χώρος» για τέτοια αγορά και ζητήθηκε να βρεθεί ένας τρόπος χρηµατοδότησης, ο οποίος όµως δεν µπορεί να σχετίζεται µε τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων, τα οποία προορίζονται για άλλες πληρωµές.

Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν και το φλέγον, εδώ και χρόνια, θέµα της τεχνικής υποστήριξης των γαλλικών µαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν µπορεί να ποντάρει σε «συµµαχικές ασπίδες», οι οποίες µπορεί και να µη φτάσουν ποτέ. Κι αυτό έχει φανεί από τα κατά καιρούς συγκεκριµένα αιτήµατα που έχουν τεθεί από την Ελλάδα, ειδικά προς
τις ΗΠΑ, χωρίς όµως να έχουν ικανοποιηθεί.

Υπενθυµίζουµε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ως Α/ΓΕΕΘΑ και ως ΥΕΘΑ είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει την παρουσία δύο αµερικανικών αντιτορπιλικών Arleigh Burke στη Σούδα, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το «αµερικανικό αποτύπωµα» στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ικανοποιήσει αυτό το αίτηµα. Το συµπέρασµα είναι αυτό που είχε πει ο Ευ. Αποστολάκης περί «εθνικής µοναξιάς», σε περίπτωση που κληθούµε να διαχειριστούµε ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Go to Top
%d bloggers like this: