Ξυδάκης: Καμία προεκλογική σκοπιμότητα στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

«Δεν βλέπω καμιά “πασιφανή” συνωμοσία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου για την άρση βουλευτικής ασυλίας, του οποίου θα αποφασίσει την Παρασκευή (19/04) η Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Β” Αθηνών απάντησε: «Μπορεί να ερευνά η Δικαιοσύνη, νομικός είναι ο κύριος Λοβέρδος, νομίζω ότι έχει ζητήσει την άρση την ασυλίας του κι αυτός, να πάει να τελειώσει την υπόθεση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο….

«Είναι σύνηθες πολλοί συνάδελφοι βουλευτές για υποθέσεις που τους απασχολούν να ζητούν άρση, για να πάνε να τελειώνουν με την εκκρεμοδικία, να μην εκκρεμοδικούν. Θέλουν να τελειώσουν με τη Δικαιοσύνη, δεν θέλουν να οχυρωθούν πίσω (από το καθεστώς ασυλίας), δεν έχει να κάνει καν με την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε είναι βουλευτές. Και αυτό έχει ζητήσει ο ίδιος Ανδρέας Λοβέρδος. Είναι μια λειτουργία της Δικαιοσύνης που δεν μπορεί να την παρακωλύσει, να την παρεμποδίσει αυτή τη στιγμή η Βουλή, δεν πρέπει. Μπορεί, αλλά δεν πρέπει», σχολίασε ο κ. Ξυδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“div-gpt-ad-1539094710702-0”); });

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που συνδέουν την αναθεώρηση με προεκλογικές σκοπιμότητες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία προεκλογική σκοπιμότητα, είναι μία εργασία που γίνεται χρόνια και από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και από νομικούς και δικαστές που είναι πολύ σοβαροί και έγκριτοι, που δεν είναι ούτε κομματικές επιλογές, ούτε τίποτε. Δουλεύουν πολλά χρόνια, έχουν φτάσει σε κάποιο σημείο, είναι τώρα ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης και του κοινοβουλευτικού σώματος να αποφασίσει και να νομοθετήσει».

Διευκρίνισε, δε, ότι «ακόμη και κάποιες διατάξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, δεν θα περάσουν έτσι, μπορεί να μην περάσουν καθόλου, να απορριφθούν», καθώς «η Βουλή νομοθετεί, δεν νομοθετούν οι νομικοί, οι οποίοι συντάσσουν τα σχέδια νόμου», όμως, «έγιναν προσωπικές επιθέσεις, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τις διαδικασίες και τα πρόσωπα τα οποία έχουν εργαστεί».

«Νομίζω ότι όλες οι ανησυχίες, οι φόβοι θα διασκεδαστούν, θα γίνει μία σοβαρή δουλειά. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές, που ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται και είναι και αυτοί σε εγρήγορση. Εάν προχωρήσει τώρα θα γίνει μία αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα πολύ σωστή, που θα εκσυγχρονίζει το δίκαιο, χωρίς να θέτει εν κινδύνω καμία ελευθερία, κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και καμία διαδικασία της δικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών, επισήμανε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει κάτι για τις διαθέσεις των πολιτών ως προς την Ευρώπη και την εκπροσώπησή τους, αλλά δυστυχώς δεν δείχνει πια μόνο αυτό. Δείχνει μια διάχυτη κατάσταση, είναι μια σφυγμομέτρηση πολιτική και το τελευταίο τελικά που συμβαίνει είναι στην ευρωκάλπη να ψηφίζεις για την Ευρώπη, για το μέλλον της, για τις μεγάλες στρατηγικές. Αυτό το λέω με λύπη.

Δεν ψηφίζουμε για την Ευρώπη, ψηφίζουμε για εσωτερικούς λόγους, για τις εθνικές προτεραιότητες, για τις εσωτερικές ανάγκες και επιθυμίες και αυτό φυσικά δεν κάνει καλό ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις πολιτικές που παράγονται, σε αυτό που μας έρχεται μετά από τα ευρωπαϊκά κέντρα για εθνική εφαρμογή. Αυτή είναι η κακή πραγματικότητα, αλλά είναι η πραγματικότητα, συμβαίνει και σε πάρα πολλά άλλα κράτη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -έτσι ψηφίζουν- και θα δούμε από εκεί και πέρα τι θα γίνει».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρατήρησε ότι «δημιουργείται μια εικόνα της χώρας ότι εισέρχεται σε ενάρετο κύκλο, είναι καλά τα δημοσιονομικά στοιχεία, φαίνεται ότι οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά σε αυτό που εκπέμπει η χώρα» και «το μέγα ερώτημα είναι πώς αυτή η καλή εικόνα της χώρας δημιουργεί ένα καλό περιβάλλον για τους ανθρώπους της, τους πολίτες».

Σε ερώτηση για το αν και πώς θα μπορούσε να συνδράμει η Ελλάδα τη Γαλλία στην προσπάθεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, απάντησε: «Έχουμε μια τεχνογνωσία αναστηλωτική τεράστια -η αρχαιολογική υπηρεσία και οι μηχανικοί… Έχουμε μεγάλη γνώση στην αναστήλωση, οι Έλληνες και οι Ιταλοί διδάσκουν το πώς αναστηλώνεις ένα μνημείο, έχουν μεγάλη γνώση στο μάρμαρο, στην πέτρα και στα στατικά και αρχιτεκτονικά ζητήματα. Μακάρι να επιτρέπεται μια ανάκτηση του μνημείου στην αρχική του μορφή, θα το ξέρουμε τις επόμενες μέρες. Ήταν σοκαριστικό για τους Γάλλους και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*