“Το κράτος έκλεινε τα μάτια-οι πολιτικοί μάζευαν ψήφους”! Του Αθ. Μπέλτσου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Η τραγικότητα με 16 θύματα (τελευταίος απολογισμός) αναδεικνύει αυτό που δεκαετίες καταγγέλλεται ότι ανεξέλεγκτα οικοδομείται η γη μπαζώνοντας ρέματα χωρίς κανένα σχεδιασμό. Η Δυτική Αττική που δεν διαθέτει υποδομές αντιπλημμυρικές αποτέλεσε την κορωνίδα αυθαίρετης δόμησης και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα.

Τα καμένα δάση της Αττικής εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα απόρροια της ανθρώπινης παρέμβασης με στόχο το κέρδος. Το κράτος έκλεινε τα μάτια , οι πολιτικοί μάζευαν ψήφους , οι υπεύθυνοι φακελάκια, οι κατασκευαστές εκατομμύρια και τα δημόσια ταμεία φόρους. Παράδειγμα επικείμενης καταστροφής στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές του είχε ο καθηγητής Γεωλογίας Δ. Παπανικολάου τα τελευταία 15 χρόνια την περιοχή της Μάντρας Αττικής.

Προειδοποιούσε και δεν ήταν ο μόνος. Η φύση όμως μια μέρα θα εκδικείτο την ανθρώπινη αμετροέπεια και αυθαιρεσία. Συνήθως αυτοί που την πληρώνουν είναι οι φτωχοί , έτσι και τώρα. Δεν ξέρω αν η ένταση των φαινομένων ήταν τέτοια που να δικαιολογεί την τραγωδία όμως με την κλιματική αλλαγή και την άναρχη δόμηση το μείγμα είναι εκρηκτικό και πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και χειρότερα. Ερωτηματικά προκύπτουν για τις ενέργειες που έκαναν τα τμήματα πολιτικής προστασίας των δήμων κατά την ώρα της θεομηνίας και αν θα έπρεπε να κινητοποιηθούν άμεσα δίνοντας οδηγίες σε πολίτες που κατοικούσαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ερωτηματικά αν θα έπρεπε να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός , όταν ήταν αναμενόμενη η ένταση της κακοκαιρίας. Με δεδομένο ότι η κακοκαιρία δεν ήταν εντός των οικισμών αλλά στους γύρω ορεινούς όγκους Πατέρα ,Κιθαιρώνα και Γεράνεια και τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται στην αδυναμία διέλευσης των υδάτων προς την θάλασσα είναι σαφές ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες τόσο από την άναρχη δόμηση , την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων όσο και από την ελλιπή πρόληψη.

Να μην επικαλούμαστε λοιπόν τα καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή γιατί έτσι κουκουλώνονται οι εγκληματικές πολιτικές δεκαετιών στο θέμα της δόμησης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Αντί ο πολιτικός θίασος και ιδιαίτερα ο αντιπολιτευτικός να επισκέπτεται δίνοντας θεατρική παράσταση πάνω από την ισοπεδωμένη Μάντρα θα πρέπει να αναζητήσει τις δικές του ευθύνες και να ενεργήσει άμεσα μην έχουμε τα χειρότερα.

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αλλά αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα. Ο κίνδυνος παραμένει με την επόμενη καταιγίδα. Άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικός και αν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί ο οικισμός εκτός του ρέματος .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*