Το ιστορικό χρέος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος 

Οι Γερμανικές οφειλές δεν σβήνονται. Ούτε από την Εθνική συλλογική μνήμη, ούτε βεβαίως από τα γραφειοκρατικά κατάστιχα.  Είναι άλλωστε, πόρισμα της ίδιας της ιστορίας, πως αυτές οι οφειλές αποτελούν προϊόν, ενός από τα πιο μαζικά εγκλήματα της σύγχρονης εποχής. Το οποίο διέπραξαν οι απόγονοι των Γότθων εναντίον της χώρας μας. Και, σήμερα, που η κυβέρνηση Τσίπρα, πρώτη μεταπολεμικά, θέτει διεκδικητικά το θέμα, είναι καλό να φέρουμε στη μνήμη μας, όσους έδωσαν μοναχικές και τιτάνιες μάχες για αυτό το κορυφαίο θέμα, όταν οι πιο πολλές από τις παλαιότερες Ελληνικές κυβερνήσεις, αγρόν ηγόραζαν… Ο δύσκολος, αυτός,  δρόμος της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων είχε κατά καιρούς θαρραλέους διαβάτες, οι οποίοι εισέπραξαν λοιδορίες, αντί εθνικής τιμής, από τις περισσότερες κυβερνήσεις της λεγόμενης αστικής παράταξης.

Μια μέρα του χειμώνα του 2014, για παράδειγμα, πέρασα το κατώφλι του γραφείου του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή και ακολούθησε μια συνέντευξη – ποταμός, γεμάτη γνώση, ουσία και μνήμες… Το βιβλίο του «Και ένα μάρκο να ήταν» ήταν ο καμβάς των αναμνήσεων.  Ο Μανώλης Γλέζος  περιγράφει με στοιχεία  και αποδείξεις τις οφειλές, αναλύει το κατοχικό δάνειο με βάση το Δίκαιο του Πολέμου και εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν διαπνέεται από εκδίκηση αλλά διεκδικεί το δίκιο της. Θέλουμε , λέει, “μια άλλη Ευρώπη του Πολιτισμού όπου θα θριαμβεύσει το δίκιο. Δεν επαιτούμε, δεν ζητιανεύουμε, απαιτούμε. Και ένα μάρκο να ήταν , να αποδοθεί το δίκιο!”.

Ύστερα, άρχισα να το ψάχνω, σαν μανιακός …Έφτασα στα χνάρια μιας ακόμη μνημειώδους προσωπικότητας. Και καθώς μιλούσα με την Κέλλυ Σταμούλη, θυγατέρα του ακαταπόνητου αγωνιστή Γιάννη Σταμούλη, διαπίστωσα πως ο κορυφαίος νομικός που ανάλωσε τη ζωή του για την δικαίωση των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, πάλευε μόνος, με Θεούς και Δαίμονες.

Έχουν ειπωθεί πολλά… Ότι κάποιοι αντήλλαξαν αυτήν την οφειλή του αίματος με όψιμους «μεγάλους εθνικούς στόχους»… Ότι εγκληματικά και λανθασμένα κάποια  Ελληνική κυβέρνηση έδωσε συγχωροχάρτι σε γερμανό εγκληματία πολέμου…

«Ερχόταν στιγμές που χάναμε την πίστη μας αλλά επιμέναμε και συνεχίζαμε. Σήμερα περιμένω να δω την ομοθυμία της Βουλής η οποία θα προχωρήσει με σταθερά βήματα τη διεκδίκηση» , λέει σήμερα η άλλη θυγατέρα, του Γιάννη Σταμούλη, Χριστίνα, την ώρα που άλλες φωνές υπερπροβεβλημένων πολιτικών παραγόντων που επιχειρούν να βάλουν την κορυφαία εθνική υπόθεση σε μικροκομματική ζυγαριά.

Η ιστορία όμως δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση Τσίπρα βάζει στο ζήτημα το εθνικό πρόσημο που του αρμόζει. Και ο Γλέζος με τον Σταμούλη, υπήρξαν οι μοναχικοί πρωτοπόροι. Μπαίνει στα σκαριά σήμερα, η ιστορική δικαίωση  της θυσίας, του αίματος της ίδιας μας της ψυχής…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*