Το δάκρυ του Κουασιμόδου…

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΣΜΟΣ by

Η Παναγία των Παρισίων, ένας από τους πιο εμβληματικούς Ναούς των Ρωμαιοκαθολικών, ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει πια. Τουλάχιστον, όχι, όπως την ξέραμε όσοι την έχουμε επισκεφθεί κι έχουμε νιώσει κάτι από το ανυπέρβλητο δέος της. Άντεξε συγκρούσεις και πολέμους, στέγασε την παρθενική στέψη του Μεγάλου Ναπολέοντα, τον Δεκέμβρη του 1804, έγινε πηγή έμπνευσης για τον Βίκτωρα Ουγκω … ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας για σχεδόν 9 αιώνες. Αυτός ο ιερός τόπος τυλίχθηκε στις φλόγες και η νησίδα  Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ, της πόλης του φωτός που χαϊδεύει τα θεμέλια της Νότρε Νταμ από το 1163, στα χρόνια του Πάπα Αλέξανδρου του τρίτου,  μοιάζει τις τελευταίες ώρες, πεδίο που χορεύουν, απόκοσμες πύρινες γλώσσες…

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση. Τα κτίρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν εκκενωθεί.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια “ιδιαίτερη αποστολή” για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*