ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Τι ψάχνουν για τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην υπόθεση C4Ι – Έρευνα και για την offshore του αδελφού του

MEDIA/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Την ώρα που στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζονται 18 άτομα για την ελλιπή λειτουργία του ακριβοπληρωμένου συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης εστιάζει στο πώς ελήφθη η απόφαση προμήθειάς του.

Στο πλαίσιο αυτό, ελέγχονται όλες οι ενέργειες όσων ενεπλάκησαν στην υπογραφή της σύµβασης και άναψαν το «πράσινο φως» για την ανάθεση του έργου στην αµερικανική SAIC. Ηδη έχουν κληθεί οι πρώτοι κατηγορούµενοι, προκειµένου να
απολογηθούν για ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος και δωροδοκία. Ο δικαστικός λειτουργός, όµως, σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, φέρεται να «σκόνταψε» µε τα έως τώρα στοιχεία που διαθέτει και σε ενδεχόµενες ευθύνες ενός πολιτικού προσώπου, του Γιάννου Παπαντωνίου, που από τις 24 Οκτωβρίου κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού για «δώρα» τα οποία κατηγορείται ότι πήρε προκειµένου να προωθήσει τη σύµβαση για τον εκσυγχρονισµό των 6 φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού.

Η δικογραφία, µάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, αναµένεται τις αµέσως επόµενες ηµέρες να αποσταλεί στη Βουλή βάσει του νόµου περί ευθύνης υπουργών. Και διαβιβάζεται για τον Γ. Παπαντωνίου, καθώς από την πλευρά του ελληνικού ∆ηµοσίου τη σύµβαση και για το C4I υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, του οποίου τότε προΐστατο. Για τα δύο
αυτά έργα, όµως, – το C4I και τις φρεγάτες- υπό στενό δικαστικό κλοιό έχει βρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης, επί θητείας του οποίου υπογράφηκαν οι σχετικές συµβάσεις. Τελευταία εξέλιξη γύρω από τον Κ. Σηµίτη ήταν η παραγγελία της Αρχής Νοµιµοποίησης Εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα για άνοιγµα των τραπεζικών του λογαριασµών, καθώς και ακόµη 7 προσώπων.

Αφορµή για την εν λόγω εντολή προς τις 4 ελληνικές συστηµικές τράπεζες αποτέλεσε και η κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, του πρώην µεγαλοστελέχους της Thales, της γαλλικής εταιρείας που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισµό των φρεγατών. Ο Μ. Ζοσεράν, εκτός από µίζες που ισχυρίστηκε ότι δόθηκαν για το συγκεκριµένο έργο, είχε πει επίσης πως η εταιρεία του έχασε το C4I γιατί στόχευσε χαµηλά και όχι στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό, όπως οι αντίπαλοί τους. Αυτός ο ισχυρισµός έβαλε στο «κάδρο» των δωροδοκιών και τον Κ. Σηµίτη, όταν η ελληνική ∆ικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα να δει «αλλιώς» την «ξεχασµένη» για πάνω από 10 χρόνια κατάθεση του Ζοσεράν.

Το «ύποπτο» έµβασµα

Πλην της κατάθεσης του Γάλλου, όµως, τον Κ. Σηµίτη «ακουµπά» και η έρευνα που είναι σε εξέλιξη στην Εισαγγελία κατά
της ∆ιαφθοράς σχετικά µε το έµβασµα των 845.000 ευρώ το οποίο απέστειλε το 2010 ο αδελφός του, Σπύρος Σηµίτης, από λογαριασµό offshore εταιρείας µε έδρα τις Μπαχάµες σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυµα και από εκεί, µέσα σε µόλις πέντε ηµέρες, στη Γερµανία. Οι εισαγγελικές Αρχές, συνδυάζοντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από τις υφιστάµενες λίστες µεγαλοκαταθετών σε πιστωτικά ιδρύµατα του εξωτερικού, ανακάλυψαν ότι η εν λόγω εταιρεία, µε διαχειριστή τον Σπ. Σηµίτη, διαθέτει τραπεζικό λογαριασµό στην ελβετική UBS.

Ετσι, απέστειλαν αίτηµα δικαστικής συνδροµής προς τις ελβετικές Αρχές, όπως είχε αποκαλύψει τον Νοέµβριο του 2017 η «R», προκειµένου να τους παρασχεθούν όλα τα στοιχεία λογαριασµών που διατηρεί εκεί. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα στοιχεία ζητήθηκαν, καθώς, όπως αναφερόταν στο αίτηµα, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται ύποπτος για ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος προερχόµενο από δωροδοκίες. Μάλιστα, στο έγγραφο αναφερόταν ότι υπάρχουν υπόνοιες πως η τέλεση των κακουργηµατικής φύσεως αδικηµάτων συνδέεται µε τη συγγενική σχέση που έχει µε τον Κ. Σηµίτη και µε ενδεχόµενη δωροδοκία του τελευταίου. Λίγους µήνες µετά την αποστολή του αιτήµατος, τον Μάιο του 2018, η ελβετική ∆ικαιοσύνη ξεκίνησε την έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασµούς που διατηρεί στην τράπεζα UBS η εν λόγω offshore, την οποία φέρεται να διαχειρίζεται ο Σπ. Σηµίτης.

Σύµφωνα µε γραπτή απάντηση που έστειλε στην «R» το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας, η έρευνα αυτή, που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι µήνες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ερωτήµατα που έστειλε η εφηµερίδα στην ελβετική γενική εισαγγελία αφορούσαν την αποδοχή ή µη του αιτήµατος δικαστικής συνδροµής από την Ελλάδα, την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και το εάν η έρευνα για τον Σπ.Σηµίτη περιλαµβάνει και λογαριασµούς σε άλλες τράπεζες της Ελβετίας, πέραν της UBS. «Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας είναι σε θέση να επιβεβαιώσει
ότι, σε αυτό το πλαίσιο, το οµοσπονδιακό γραφείο ∆ικαιοσύνης ανέθεσε στον γενικό εισαγγελέα την εκτέλεση ενός αιτήµατος δικαστικής συνδροµής από την Ελλάδα, τον Μάιο του 2018. Επί του παρόντος, αυτό το αίτηµα δικαστικής συνδροµής είναι υπό εκτέλεση», τονίζεται στην απάντηση της ελβετικής εισαγγελικής Αρχής, µε έδρα τη Βέρνη.

Ο Σπ. Σηµίτης, πάντως, όταν έγινε γνωστό ότι ελέγχεται, µέσω ανακοίνωσής του σηµείωνε πως δεν έχει τελέσει
καµία αξιόποινη πράξη και πως τα χρήµατά του προέρχονται από δικές του αποταµιεύσεις και της συζύγου του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: