ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Τι οδήγησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο μήνυμα “Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε”

MEDIA/ΑΜΥΝΑ/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα: Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Γιατί ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πάντα ψύχραιµος και µετρηµένος στις δηλώσεις του, απείλησε
µε «εξαΰλωση» τους Τούρκους αν τολµήσουν να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος; Απαντες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε αυτή τη φράση του Αρχηγού. Ο ίδιος, όµως, έδωσε την απάντηση στο γιατί έκανε µια τόσο «επιθετική» δήλωση: «Αν κληθούµε να πολεµήσουµε κατά της Τουρκίας, κανείς δεν θα έρθει στο πλάι µας. Σε αυτόν τον πόλεµο θα είµαστε µόνοι µας», είπε, εξηγώντας γιατί είναι αποφασισµένος να δώσει τη διαταγή για να πατηθούν όσα «κόκκινα κουµπιά» έχουµε στη διάθεσή µας.

H Realnews αποκαλύπτει τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ο ναύαρχος Αποστολάκης εµφανίζεται έτοιµος για όλα. Εχει µεγάλη σηµασία ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ηµέρες µετά την επιστροφή του Α/ΓΕΕΘΑ από την Ουάσιγκτον, όπου συµµετείχε στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο ναύαρχος Αποστολάκης έχει εξαιρετικές σχέσεις µε τον αµερικανικό παράγοντα. Η επαφή του µε τον αρχηγό των αµερικανικών Ενόπλων ∆υνάµεων, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, είναι πολύ στενή. Επίσης, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ κάθε φορά που επισκέπτεται τις ΗΠΑ γίνεται δεκτός από τον Αµερικανό υπουργό Αµυνας Τζιµ Μάτις! ∆εν είναι σύνηθες το αφεντικό του Πενταγώνου να βλέπει αρχηγούς Γενικών Επιτελείων. Ο πεζοναύτης Μάτις, «το τρελό σκυλί της Φαλούτζα», όµως, ζητά να δει τον «βάτραχο» Αποστολάκη. Και είναι πλήγµα για την Ελλάδα ότι ο Αµερικανός υπουργός Αµυνας υπέβαλε την παραίτησή του και πρόκειται να εγκαταλείψει το αξίωµά του τον Μάιο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει «αφουγκραστεί», πάντως, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας έχει «όρια και περιορισµούς», που επιβάλλονται από τα αµερικανικά γεωπολιτικά συµφέροντα. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να «χάσει» οριστικά την Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν πρόβληµα µε τον Ταγίπ Ερντογάν, όχι µε την Τουρκία. Ωστόσο, όσο το καθεστώς δεν αλλάζει, δηλώνουν αδυναµία να εγγυηθούν για τη συµπεριφορά των Τούρκων. Η Αθήνα έχει αρχίσει να προβληµατίζεται ιδιαίτερα από την αµερικανική στάση. Η Ουάσιγκτον διευκόλυνε τον Ερντογάν αποσύροντας τα στρατεύµατά της από τη Συρία και αφήνοντας ακάλυπτους τους Κούρδους. Του πουλάει αντιαεροπορικά Patriot και, παρά τις φωνές από το Κογκρέσο, είναι έτοιµη να του παραδώσει 10 αεροσκάφη F-35 µέχρι το 2020! Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν είναι σε ανοιχτή γραµµή µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν και υποδέχεται στην Αγκυρα τον Ιρανό Πρόεδρο!

Οι διευκολύνσεις

Η Ελλάδα έχει δώσει στις ΗΠΑ τα πάντα! Οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που έχουν οι Αµερικανοί σε ελληνικό έδαφος είναι τόσο πολλές και τόσο σηµαντικές, που έχουν αρχίσει να προκαλούν πολιτικό πρόβληµα στην κυβέρνηση. Εκτός από τη Σούδα, οι Αµερικανοί έχουν πλήρη χρήση της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, επιθεωρούν τον Αραξο και τις αποθήκες όπλων, έχουν αναπτυχθεί στον Βόλο και είναι έτοιµοι να κάνουν το ίδιο στην Αλεξανδρούπολη. Εκτός από τις στρατιωτικές διευκολύνσεις, η Ελλάδα εν µέσω οικονοµικής κρίσης έχει δώσει «χοντρά λεφτά» στις ΗΠΑ. Η αµφιλεγόµενη, όπως αποδεικνύεται, απόφαση για τον εκσυγχρονισµό 84 F-16 κοστολογήθηκε από την αµερικανική Lockheed Martin σε 1,5 δισ. δολάρια, µε το πρόγραµµα πληρωµών να είναι ασύµφορο για την Ελλάδα, αφού µέχρι το 2021 θα πρέπει να πληρωθεί περίπου το 80%, ενώ τα αεροσκάφη να παραδοθούν εκσυγχρονισµένα το… 2028! Η συµφωνία είναι πολύ καλή για την κατασκευάστρια εταιρεία, όχι όµως για την Ελλάδα και την Π.Α., η οποία «καίγεται» για το τι θα γίνει αύριο και όχι το 2028.

Το αντίτιµο που έχει εισπράξει η Ελλάδα για όλα αυτά που έχει δώσει στις ΗΠΑ είναι σχεδόν µηδενικό! Η κάπως ενισχυµένη στρατιωτική παρουσία και οι κατά καιρούς δηλώσεις υποστήριξης δεν αποτελούν ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία ανέµενε:

Ουσιαστική αµυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ και όχι παραχωρήσεις υλικού που οι Αµερικανοί είχαν για… πέταµα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πώληση των ελικοπτέρων Kiowa, τα οποία ο αµερικανικός στρατός τα είχε έτοιµα για να τα κάνει παλιοσίδερα και τα έδωσε στην Ελλάδα έναντι 47 εκατοµµυρίων δολαρίων! Η Αθήνα πίστευε ότι θα πρέπει να λάβει οικονοµική βοήθεια µε τον τρόπο που λαµβάνουν άλλες χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγµα η Αίγυπτος. Η διαπίστωση Αποστολάκη ότι «αν χρειαστεί να πολεµήσουµε, κανείς δεν θα είναι δίπλα µας», εύκολα προκύπτει από όλα αυτά.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Α/ΓΕΕΘΑ µίλησε για «εξαΰλωση» είναι ότι το Πεντάγωνο αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο τουρκικής απόπειρας να καταληφθεί µια βραχονησίδα ως τον νούµερο ένα κίνδυνο αυτή τη στιγµή για τη χώρα µας. Και ότι το κυρίαρχο σχέδιο αντίδρασης σε αυτό το ενδεχόµενο είναι παλιό, υπαρκτό, δοκιµασµένο και µέχρι στιγµής αποτελεσµατικό! Η επιλογή «εξαφάνισης» βραχονησίδας ακούστηκε για πρώτη φορά µια πολύ δύσκολη νύχτα. Τη νύχτα των Ιµίων. Ο βοµβαρδισµός των βραχονησίδων ήταν µια επιλογή που είχε παρουσιάσει ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χρήστος
Λυµπέρης, στην κυβέρνηση Σηµίτη. Το σχέδιο δεν έγινε δεκτό, αλλά από τότε εξακολουθεί να υπάρχει.

Η στρατιωτική ηγεσία και ο Α/ΓΕΕΘΑ έχουν πειστεί ότι ο µοναδικός τρόπος αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας είναι ένας και µοναδικός: να εκπέµπεται µε πειστικό τρόπο το µήνυµα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισµένη να πατήσει «κόκκινα κουµπιά» αν η Αγκυρα ξεπεράσει τις «κόκκινες γραµµές». Αυτή η τακτική είχε δοκιµαστεί στην πράξη
πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν µια νύχτα εντοπίστηκαν πολύ ύποπτες κινήσεις στα Ιµια. Εκείνη τη νύχτα ο ναύαρχος Αποστολάκης εφάρµοσε στην πράξη την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων στρατιωτικών µέσων και φρόντισε να φτάσει στην Αγκυρα µέσω «διπλωµατικού αγωγού» το µήνυµα: «Αντολµήσετε να πατήσετε σε νησί, θα το κάψουµε»! Το µήνυµα πέρασε από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στην αµερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα και, πολύ πριν ξηµερώσει, οι Τούρκοι είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή. Αυτή θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε κάθε τουρκική «ακρότητα» και αυτό εννοούσε ο Α/ΓΕΕΘΑ µε τη δήλωσή του περί «εξαΰλωσης».

Η σκληρή στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει έναντι των Τούρκων αποτυπώνεται και στην επιτήρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στα ανοιχτά της Κύπρου. Ο Ευ. Αποστολάκης επιµένει να έχει η Ελλάδα µόνο ένα πολεµικό πλοίο στην περιοχή, αλλά οι εντολές που έχει δώσει είναι σαφέστατες: «∆εν µε ενδιαφέρει ακόµη κι αν συγκρουστείτε µε το ‘‘Barbaros’’, δεν θα το αφήσετε να περάσει σε περιοχή ελληνικών συµφερόντων». Σε αρκετές περιπτώσεις η σκληρή επιτήρηση του «Barbaros» έφτασε πραγµατικά σε οριακό σηµείο, µε τη σύγκρουση να αποφεύγεται
την τελευταία στιγµή. Σε όλες τις περιπτώσεις η πορεία του «Barbaros» ανακόπηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: