ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Τι δεν κατάλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη?…

MEDIA/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Η γέφυρα της Ντόρας

Δεν παίζει κανείς ούτε με τις διαθέσεις του Ερντογάν, ούτε με τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ούτε και με τις σχεδόν καθημερινές τουρκικές απειλές και, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπλέκει εσωτερικές πολιτικές, κομματικές ή, ακόμα χειρότερα, προσωπικές στρατηγικές με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Μια χαρά είναι οι γέφυρες στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αθλητικές, πολιτιστικές, επιχειρηματικές και φυσικά διπλωματικές και πολιτικές. Σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν ενώνουν, όσο μπορούν να ενώνουν, την Ελλάδα με τη δύσκολη Τουρκία. Γιατί ποια είναι η εναλλακτική στις γέφυρες το ξέρουμε όλοι. Οι τσαμπουκάδες στο Αιγαίο, οι λεονταρισμοί, οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι εμβολισμοί πλοίων. Η ένταση και ο διαρκής φόβος για τα χειρότερα.

Οι γέφυρες, όμως, θέλουν σχέδιο, ενημέρωση, συνεννόηση. Δεν παίζει κανείς ούτε με τις διαθέσεις του Ερντογάν, ούτε με τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ούτε και με τις σχεδόν καθημερινές τουρκικές απειλές. Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπλέκει εσωτερικές πολιτικές, κομματικές ή, ακόμα χειρότερα, προσωπικές στρατηγικές με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Σε καμιά περίπτωση, συνεπώς, δεν κάνει, και δεν πρέπει να κάνει, αυτό που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη. Που αποφάσισε να παραβρεθεί στο νικητήριο πανηγύρι του Ερντογάν.

Ως τι, αλήθεια, παραβρέθηκε; Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, όταν δεν κλήθηκε στην τελετή της ενθρόνισης ούτε ο νυν; Ως φίλη του Τούρκου Προέδρου, αδελφή του Κυριάκου, αυτόκλητη πρέσβειρα καλής θέλησης; Διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, κανέναν δεν εδέησε να ενημερώσει για το ταξίδι της. Ούτε καν τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών. Να ενημερώσει, μάλιστα. Και να ενημερωθεί για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα διπλωματικά πράγματα με τον νταή γείτονα, τι γίνεται με τα δύο παιδιά που κρατάει, τι μπορεί, βρε αδελφέ, και πώς να επιδιώξει στην επίσκεψή της εκεί.

Ως εκ τούτου, όσοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν την προσωπική της πρωτοβουλία, και να καταχερίσουν τον Καμμένο που την επέκρινε, μάλλον υποτιμούν κάτι πολύ βασικό: πρόσωπα πολιτικής εμβέλειας και διπλωματικού ενδιαφέροντος όπως η Ντόρα Μπακογιάννη μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν το όποιο διεθνές κύρος τους. Προς όφελος της χώρας όμως, όχι προς όφελος της προσωπικής τους ατζέντας. Οφείλουν, συνεπώς, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται. Να πληροφορηθούν, τουλάχιστον, για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στο πανηγύρι του Ερντογάν πριν επιχειρήσουν ταξίδια και γέφυρες.

Διαφορετικά, πηγαίνοντας οι ίδιοι για μαλλί, ίσως βγάλουν τη χώρα ζημιωμένη. Και τον Ερντογάν κερδισμένο. Ήθελε σοφία για να το καταλάβει αυτό η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη;

Θανάσης Καρτερός
Αυγή

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: