ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΕΚΟΣ – Υπ. Δήμαρχος Θερμαϊκού : “Όραμα μου, ένας δήμος για όλους”

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ/ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ by

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Θοδωρής Τζέκος μιλά σήμερα στο epikairo για το όραμα του, που έχει επίκεντρο έναν σύγχρονο ανθρωποκεντρικό δήμο, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος κ δηλώνει έτοιμος να συνδιαμορφώσει το αύριο με τους δημότες…

Έχει πολιτικό ή αυτοδιοικητικό πρόσημο η εκλογική μάχη των δήμων και ειδικά σε ένα δήμο σαν του Θερμαϊκού;

Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να έχουν κυρίως αυτοδιοικητικό πρόσημο και όχι πολιτικό με την έννοια της αναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επιδίωξή μας είναι, ως ο μοναδικός ανεξάρτητος και ακομμάτιστος αυτοδιοικητικός συνδυασμός,  να ενισχύσουμε το πρόσημο αυτό, καθώς τα κόμματα επιδιώκουν μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές να συντηρούν απλά τους κομματικούς τους στρατούς και τίποτα άλλο.

Κύριε Τζέκο … Εκλέγεστε δήμαρχος. Ποια είναι η προτεραιότητα σας, τις πρώτες μέρες που θα αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου;

Ο δήμος Θερμαϊκού είναι ένας μεγάλες δήμος που προήλθε από τη συνένωση τριών μικρών καποδιστριακών δήμων (Επανομής – Μηχανιώνας – Θερμαϊκού). Παρά το μέγεθός του λοιπόν συνεχίζει να λειτουργεί με όρους και αντίληψη μικρής κοινότητας. Αυτό σημαίνει πρόχειρη οργάνωση, προσωπικές πελατειακές σχέσεις, εξαρτήσεις και συναλλαγές, αναχρονιστική αντίληψη, συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων,  δημαρχοκεντρισμός,  σύγχυση αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων. Πρώτη μας λοιπόν προτεραιότητα αποτελεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου στα πρότυπα σύγχρονων δημόσιων οργανισμών, καθώς το όχημα ανάπτυξης του δήμου είναι οι υπηρεσίες του και η κακή οργάνωση των υπηρεσιών κρατούν το δήμο μας στην μετριότητα και τη στασιμότητα. Επόμενες προτεραιότητες μας αποτελούν η καθημερινότητα – καθαριότητα, η τουριστική προβολή του δήμου, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και η κοινωνική συνοχή.

Πόσες δυνατότητες έχει ο δήμαρχος Θερμαϊκού να διεκδικήσει πράγματα για τους συμπολίτες του, από την συνήθως βαρήκοη κεντρική εξουσία;

Είναι αλήθεια ότι η διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία είναι μια δύσκολή υπόθεση. Ωστόσο η ανεξαρτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεσματικότητας για ένα δήμαρχο. Ένας ανεξάρτητος δήμαρχος μπορεί να ενώσει το δημοτικό συμβούλιο και να διεκδικήσει σύσσωμο από την κεντρική εξουσία.

Υπάρχουν δυνατότητες πολιτικών συνεργασιών στο δήμο Θερμαϊκού;

Η απλή αναλογική επιβάλει πλέον τις συνεργασίες, ειδικά στις περιπτώσεις που δε θα υπάρχουν αυτοδύναμες διοικήσεις, όπως προβλέπεται για το δήμο μας. Ωστόσο η απλή αναλογική κρύβει και την παγίδα μιας αθέμιτης μετεκλογικής συναλλαγής. Εμείς θα ζητήσουμε ως διοίκηση τη συναίνεση των άλλων παρατάξεων στην εφαρμογή του προγράμματός μας. Σε περίπτωση που οι δημότες μας θέσουν στην θέση της μειοψηφίας δε προτιθεμαστε να προχωρήσουμε σε μια προσυμφωνημένη συνεργασία επί όλων των θεμάτων, αλλά θα ασκήσουμε γόνιμη και δημιουργική αντιπολίτευση, ψηφίζοντας κατά περίπτωση τα θέματα που θα μας βρίσκουν σύμφωνους.

Τι προσάπτετε στην απερχόμενη δημοτική αρχή; 

Η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε σε θέματα καθημερινότητας, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η καθαριότητα για παράδειγμα είναι η μεγάλη πληγή του δήμου μας, καθώ ουκ ολίγες φορές είδαμε τους κάδους να ξεχειλίζουν, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος φιγουράρει μεταξύ των δήμων με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη πανελλαδικά. Πράσινο, πάρκα, αδέσποτα, ακίνητη περιουσία, διακοπές νερού, είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα καθημερινότητας στο δήμο μας. Αφού λοιπόν δε λύθηκαν τα αυτονόητα καθημερινά προβλήματα, δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για θέματα υποδομών στο δήμο μας. Το σημαντικότερο όμως όλων ίσως είναι η συντήρηση και ενδυνάμωση μιας συγκεντρωτικής και αναχρονιστικής αντίληψης διοίκησης που βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις συναλλαγής και εξάρτησης και κρατάνε σε στασιμότητα και μετριότητα το δήμο μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*