ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Τα “καυτά” σενάρια στις υποψηφιότητες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εν μέσω θέρους

MEDIA/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Φουντώνουν τα σενάρια όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εν μέσω θέρους.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γι’ αυτό το αξίωμα, αφού δεν προτάθηκε τελικά για Ευρωπαίος επίτροπος της χώρας μας.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ν.Δ. θα είχε τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο από τις γραμμές της, ωστόσο στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως θα επιδιώξει στο θέμα αυτό ευρύτερες συναινέσεις με την Κεντροαριστερά.

Το όνοµα του πρώην πρωθυπουργού είχε ακουστεί για τη θέση του επιτρόπου το προηγούµενο διάστηµα και οι πληροφορίες υποστήριζαν πως ο Αντ. Σαµαράς, αν έφτιαχνε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, εκτός από ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, θα έπαιρνε και θέση αντιπροέδρου, όπως συνηθίζεται για τους πρώην πρωθυπουργούς. Η απόσυρση, όµως, της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέµπερ για την Κοµισιόν άλλαξε τους συσχετισµούς. Για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δόθηκαν οι θέσεις των αντιπρόεδρων σε άλλες πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ανεξάρτητα από αυτό, όµως, ο Αντ.Σαµαράς δεν είναι από τους πολιτικούς που κάθονται µε σταυρωµένα τα χέρια. Από την πρώτη ηµέρα που αποχώρησε από την πρωθυπουργία ή ακόµα και από την προεδρία της Ν.∆., όχι µόνο απαντούσε όταν προκαλείτο -και µάλιστα σε υψηλούς τόνους, ειδικά για την υπόθεση Novartis- αλλά ασκούσε και σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες πως ο πρώην πρωθυπουργός θα µπορούσε να είναι ο διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ο Αντ. Σαµαράς στήριξε τον πρωθυπουργό στην εσωκοµµατική κούρσα και, αν ο Μεσσήνιος πολιτικός ζητήσει να µεταβεί στην Προεδρία, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης δύσκολα θα αρνηθεί. Μάλιστα, οιίδιοι σηµειώνουν πως ο Αντ. Σαµαράς συνεργάστηκε µε το ΠΑΣΟΚ και τον
Ευάγγελο Βενιζέλο για να κυβερνήσει, κάτι που σηµαίνει πως το Κίνηµα Αλλαγής θα µπορούσε να στηρίξει ενδεχόµενη υποψηφιότητά του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί µε πολλούς βουλευτές του καλές σχέσεις.

Ωστόσο, στο Κίνηµα Αλλαγής πρόεδρος είναι η Φώφη Γεννηµατά, η οποία εδώ και καιρό έχει βάλει φρένο σε κάθε σενάριο για υποψήφιο από την κεντροδεξιά παράταξη. Από τον περασµένο Μάρτιο, η επικεφαλής του Κινήµατος Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, για να σηµατοδοτηθεί η ευρύτερη συναίνεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίµου, όπως είναι φυσικό, δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Αλλωστε, η προεδρική εκλογή είναι στις αρχές του χρόνου, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν
υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις. Οι µυηµένοι, πάντως, τονίζουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο θα πάρει τις αποφάσεις του την κατάλληλη στιγµή, ενώ η τελική επιλογή του µπορεί να έχει να κάνει και µε ένα ευρύτερο power game, όπως
η ψήφιση του νέου εκλογικού νόµου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει και θα επιδιώξει στο µέλλον ευρύτερες συναινέσεις, κάτι που µπορεί να οδηγήσει και σε πρόσωπο εκτός Ν.∆. Με τον Αντ. Σαµαρά, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ένα πρόσωπο που
διχάζει, µια ενδεχόµενη υποψηφιότητά του θα µπορούσε να φέρει πολωτικό κλίµα, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού.

Και ο Βενιζέλος…

Παράλληλα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως µέσα στην εβδοµάδα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άνοιξε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Ευ. Βενιζέλο. Αφού επανέλαβετη θέση του Κινήµατος Αλλαγής ότι ο διάδοχος του Πρ. Παυλόπουλου πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, τόνισε ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα τιµήσουν τον τίτλο του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και προσωπικά θα δώσω τη µάχη να υποστηριχθεί και να γίνει Πρόεδρος».

Αυτό, βέβαια, που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν και το Κίνηµα Αλλαγής θα στήριζε µια ενδεχόµενη υποψηφιότητα του Ευ.Βενιζέλου. Η απόφαση της Φ. Γεννηµατά να µην είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι µόνο τον οδήγησε στην έξοδο, αλλά έφερε και διαζύγιο µεταξύ των δύο πλευρών.

Στην προεδρική εξίσωση πάντα βρίσκεται και το όνοµα του Κώστα Καραµανλή, όχι µόνο τώρα, αλλά και το 2015. Μάλιστα, τότε, κάποιοι υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να τον προτείνει για το αξίωµα του Προέδρου, αλλά ο ίδιος ήταν αρνητικός. Τελικά εκλέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος µετά από πρόταση του Αλ.Τσίπρα. Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, όµως, η ανοιχτή οµιλία του Κ. Καραµανλή στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη µετά το 2009 και µε την
παρέµβασή του να είναι παραταξιακή, έφερε πάλι στην επικαιρότητα το εν λόγω σενάριο. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όµως, όχι µόνο αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόµενο, αλλά κλείνουν και κάθε συζήτηση.

Ισχυρό, πάντως, παραµένει και το ενδεχόµενο ο Πρ. Παυλόπουλος να ανανεώσει τη θητεία του. Αλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι επιτυχηµένος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αν και κάποιοι στην Κουµουνδούρου δεν είδαν µε καλό µάτι την απόφασή του να µην υπογράψει τα Προεδρικά ∆ιατάγµατα για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Οπως είναι φυσικό, το Μέγαρο Μαξίµου θέλει να αποφύγει τυχόν κόντρες εντός της κεντροδεξιάς παράταξης µε φόντο τον επόµενο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, τον γόρδιο δεσµό θα τον κόψει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα. Αν, µάλιστα, επιλέξει πρόσωπο που δεν έχει ρίζες στην Κεντροδεξιά, τότε στο τραπέζι υπάρχουν και τα ονόµατα της πρώην υπουργού Αννας ∆ιαµαντοπούλου και του συνταγµατολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 µετά από πρόταση του Ποταµιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Real News

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: