ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Τα ήξερε όλα ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης… Οι μυστικές συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

MEDIA/ΑΜΥΝΑ/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Όλες οι αποφάσεις όσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S» ήταν εν γνώσει του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αυτό αποκαλύπτει σε συνομιλία του με τη Realnews o εκδότης του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία», Αλέξανδρος Τάρκας, ο οποίος αναφέρει πως την επίμαχη περίοδο είχαν γίνει τουλάχιστον 4 συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού με τον Γ. Παπαντωνίου για την προετοιμασία της προμήθειας.

Ο κ. Τάρκας κάλυπτε εκείνη την περίοδο το ρεπορτάζ του υπουργείου Αμυνας. Ο ίδιος έχει σημειώσει αυτές τις τέσσερις συναντήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της τριετίας 2001-2004, ανάμεσά τους και εκείνο για τις φρεγάτες τύπου «S», για το οποίο κατηγορείται ο τότε υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Οπως αναφέρει ο κ. Τάρκας, «όλα -ανεξαιρέτως- τα υπογραφέντα συμβόλαια της περιόδου 2001-2004 δεν είχαν εγκριθεί απλώς από το ΚΥΣΕΑ, αλλά είχαν εξεταστεί λεπτομερειακά και προεγκριθεί από τον τότε πρωθυπουργό, σε μακράς διάρκειας συναντήσεις με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας, πριν υποβληθούν στις επίσημες συνεδριάσεις με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτές τις συναντήσεις με τον όρο «προ-ΚΥΣΕΑ» και προσθέτει πως αυτές οι συναντήσεις των Σημίτη και Παπαντωνίου είχαν γίνει «στις 12 Φεβρουαρίου 2002, την 1η Αυγούστου 2002, στις 20 Νοεμβρίου 2002 και την 4η Νοεμβρίου 2003». Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΥΣΕΑ που έλαβε την απόφαση να προχωρήσουν αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ανάμεσά τους και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S», συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου του 2002.

Ο κ. Τάρκας έχει την άποψη πως, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ο Κ. Σημίτης δεν θα μπορέσει στην περίπτωση Παπαντωνίου να ακολουθήσει τη στάση που κράτησε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Στη μία και μόνη κατάθεσή του για το θέμα στο Εφετείο, τον Μάιο του 2015, ο Κ. Σημίτης είπε ότι ο χρηματισμός Τσοχατζόπουλου δεν μπορούσε να
συσχετιστεί με τις νόμιμες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και τις θεμελιωμένες εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων. Τότε, μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως το ΚΥΣΕΑ, που ενέκρινε τις προμήθειες, «δεν είναι ελεγκτικό όργανο» και «δεν αποφασίζει για τιμές και αντισταθμιστικά». Είναι επίσης γνωστό πως ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον κ. Τσοχατζόπουλο δεν υπήρχε κάποια στενή συνεργασία, ο «Ακης», ως νούμερο δύο στο ΠΑΣΟΚ και έτερος εσωκομματικός πόλος, είχε εκεί το δικό του βασίλειο. Αλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος στο Εφετείο, δεν είχε γίνει κάποια προεργασία: «Εγώ είχα το σύνολο των εισηγήσεων για την αμυντική πολιτική της χώρας. Τις μαζεύω από το Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας και τις υποβάλλει ο υπουργός», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η διατήρηση των ισορροπιών

Ο κ. Τάρκας θυμάται, πάντως, πως ο πρώην πρωθυπουργός «ακόμα και την περίοδο που ‘‘αναγκαζόταν’’ να διατηρεί ισορροπίες, με την ανάθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον εσωκομματικό αντίπαλό του Α. Τσοχατζόπουλο, παρακολουθούσε τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς ανταγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα». Αναφέρει, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση του «έναντι των παρεμβάσεων της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, πριν και μετά την ανάθεση του συμβολαίου εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-4 το 1997». Αποκαλύπτει, επίσης, «πως τον Ιούλιο του 1998 ο κ. Σημίτης είχε αναθέσει στον στρατιωτικό σύμβουλό του, υποπτέραρχο Αθ. Γεωργούδη, να συνοδεύσει τον Α. Τσοχατζόπουλο σε ταξίδι του στις ΗΠΑ και να παρακολουθήσει τις εκεί συναντήσεις του.

Το παρασκήνιο της εποχής υποστήριζε ότι κ. Σημίτης αγανάκτησε όταν διάβασε την άτυπη ‘‘έκθεση Γεωργούδη’’ με την περιγραφή των κινήσεων Τσοχατζόπουλου», λέει ο κ. Τάρκας Ο κ. Τάρκας παραθέτει ακόμα διάφορα παραδείγματα
για τη στενή συνεργασία ανάμεσα στον κ. Σημίτη και τον κ. Παπαντωνίου για τις εξοπλιστικές προμήθειες: «Τον Φεβρουάριο του 2001 ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπαντωνίου, υπό την ιδιότητα ακόμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είχαν συναποφασίσει την επ’ αόριστον αναβολή της οικονομικής διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία των μαχητικών Eurofighter, για τα οποία υπήρχε κατ’ αρχήν απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2002, οι κ. Σημίτης και Παπαντωνίου (ως υπουργός Εθνικής Αμυνας πλέον) κρίνουν πάλι απαραίτητη την αναβολή λήψης αποφάσεων για τα άρματα μάχης και τα υπόλοιπα λεγόμενα ‘‘ώριμα προς υπογραφή’’ εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς η οικονομία (ενόψει του τεράστιου κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων) δεν άντεχε την προϋπολογισμένη δαπάνη των 2,93 δισ. ευρώ». Η απόφαση αυτή ανατράπηκε τον Μάρτιο του 2003, όταν οι κ. Σημίτης και Παπαντωνίου ενέκριναν την έκδοση των τελικών «κατακυρωτικών διαταγών» για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και για το συμβόλαιο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη SAIC (άνω των 650.000.000 ευρώ) τον Ιούνιο του 2003.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: