Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Με φόντο την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων από την προηγούμενη συνεδρίαση, στις αρχές Οκτωβρίου, είναι η εισήγηση του κ. Αναστασιάδη για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης του ομοσπονδιακού κράτους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύεται ως λύση χαλαρής ομοσπονδίας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα καταθέσει πιο ολοκληρωμένη πρόταση για αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Και θα καταθέσω και θα ακούσω».

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα παρουσιάσει «νέα πρόταση» για το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, που έθεσε για προβληματισμό. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν έγγραφα με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έγγραφα επί Σχεδίου Ανάν, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος το 2010 στο εθνικό συμβούλιο -επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια- και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων. Επίσης, στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*