ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Στο κόκκινο το νησί – Ρωσικές ασκήσεις σε 8 περιοχές γύρω από την Κύπρο

ΑΜΥΝΑ/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΣΜΟΣ by

Καυτή εβδομάδα η τρέχουσα, με τη ρωσική παρουσία στην περιοχή να είναι ιστορικά πρωτοφανής. Συγκεκριμένα, δέσμευσε οκτώ συνολικά μεγάλες θαλάσσιες περιοχές για ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο, ακόμα και μεταξύ των βόρειων ακτών του νησιού και της Τουρκίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται, προφανώς, οι εξελίξεις στη Συρία και οι ρωσικές ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο.

Όλες οι δεσμεύσεις έγιναν με Navtex που κοινοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία και το διεθνές σύστημα Navarea III και περιλαμβάνουν περιοχές ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σε ορισμένες τις περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση ρουκετών, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει μέχρι σε ένα υψόμετρο ασφαλείας μεγάλες περιοχές του Fir Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

Η Τουρκία, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία και της πολεμικής της κατά της περιοχής ευθύνης, έρευνας και διάσωσης και κατά του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε αντι-notam, προσπαθώντας να αμφισβητήσει τις Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν επιχείρησε να αμφισβητήσει την Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις, κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, φέρνοντας το «Μπαρμπαρός» πλέον μέχρι τα βράχια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα. Επίσης, ανακοίνωσε αεροπορικές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Της πρωτοφανούς παρουσίας δυνάμεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή –όπου βρίσκονται και δυνάμεις άλλων χωρών– προηγήθηκε έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα από ειδικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως και του Ισραήλ, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλη έκταση του Fir Λευκωσίας. Οι σχετικές Notam έχουν επίσης εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεσμευμένες είναι και περιοχές από τις οποίες διέρχονται βρετανικά μαχητικά που επιχειρούν κατά διαστήματα επίσης στη Συρία.

Χαρακτηριστικό της εικόνας στην περιοχή, είναι και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης αεροπορικής δραστηριότητας, αφενός έχει απαγορεύσει πτήσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε πολλές περιοχές, ενώ με σειρά Notam έχει κλείσει και σημαντικό αριθμό νοητών σημείων διέλευσης υπερπτήσεων για λόγους ασφάλειας για τις επόμενες μέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΜΥΝΑ

Go to Top
%d bloggers like this: