Στέλιος Πλιακής : Ο διοικητής που αναγέννησε τον ΟΠΕΚΑ μιλά στο epikairo

ΕΛΛΑΔΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλο βάρος στην ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους που είχε καταρρεύσει τα χρόνια της κρίσης. Μέσα στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της, οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Αλληλεγγύη αυξήθηκαν αλματωδώς με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τα 3,5 δις. έναντι 789 εκ. ευρώ που ήταν την περίοδο μέχρι το 2014.

Ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) αποτελεί τον βασικό βραχίονα υλοποίησης των προνοιακών πολιτικών του Κράτους. Έτσι ο προϋπολογισμός του μέσα στους πρώτους 15 μήνες της λειτουργίας του υπερτριπλασιάσθηκε και ξεπερνάει πλέον τα 3,2 δις € και απευθύνεται πλέον σε πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Ο ΟΠΕΚΑ απευθύνεται άμεσα ή έμμεσα στο μισό περίπου του πληθυσμού της χώρας. Δεν στηρίζει μόνο όσους ζουν στα όρια της φτώχειας αλλά κυρίως ενισχύει στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης την μέση οικογένεια, που έχει παιδιά, που έχει άτομο με αναπηρία στα μέλη της, που μένει στο ενοίκιο», δηλώνει ο Διοικητής του Οργανισμού, Στέλιος Πλιάκης.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών  που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αποτελεί την ενιαία αρχή πληρωμών όλων των προνοιακών παροχών του κράτους, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι η κατάργηση των πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος και η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία των ευάλωτων ομάδων την στιγμή ακριβώς που το έχουν ανάγκηΟ ΟΠΕΚΑ απευθύνεται στην οικογένεια, το άτομο με αναπηρία, τον ανασφάλιστο υπερήλικα, τον άπορο, το παιδί.

Το μοντέλο του παρελθόντος που βασίστηκε στην έλλειψη μιας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων έφτασε, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, στα όρια του. Η έλλειψη ενοποιημένου και επικαιροποιημένου μητρώου των δικαιούχων των πάσης φύσης κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, η ανεπαρκής ενημέρωση του πληθυσμού αναφοράς, η απουσία γεωπληροφοριακού συστήματος, η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη των σχετικών προγραμμάτων είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η οικονομική κρίση ήταν καθοριστικός παράγοντας μεγέθυνσης των προβλημάτων. Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των ευάλωτων ομάδων αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της δημοσιονομικής στενότητας και των περιοριστικών πολιτικών λιτότητας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας κρίθηκε επιβεβλημένη και για πρώτη φορά επιδιώχθηκε η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου και συνεκτικού διοικητικού συστήματος ανίχνευσης και αντιμετώπισης των αναγκών του πληθυσμού.

Οι παροχές του Οργανισμού φτάνουν περίπου σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και οικογένειες, χωρίς να υπολογίζονται οι αλληλεπικαλύψεις που τυχόν υπάρχουν ανάμεσα στα διάφορα προνοιακά προγράμματα. Αναλυτικά, τα προνοιακά προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο είναι :

  • Επίδομα Παιδιού : Δικαιούχοι πάνω από 925.000 οικογένειες (δηλ. για πάνω από 1,6 εκατ. παιδιά και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε πάνω από 1 δις € έναντι 650 εκατ. € μέχρι το 2017.
  • Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι – 260.000 νοικοκυριά / προϋπολογισμός 300 εκ.
  • ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης): Δικαιούχοι – 320.000 νοικοκυριά / προϋπολογισμός 850 εκ. ευρώ
  • Προνοιακά αναπηρικά και λοιπά προνοιακά επιδόματα: Δικαιούχοι – 170.000 ΑμεΑ και λοιπές κατηγορίες δικαιούχων με προϋπολογισμό 740 εκ. ευρώ
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες : Δικαιούχοι – 34.000 / προϋπολογισμός 145 εκ. ευρώ
  • Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας: Ωφελούμενοι – τουλάχιστον 150.000 οικογένειες / προϋπολογισμός 13 εκ. ευρώ

«Η δημιουργία του ΟΠΕΚΑ όπως επίσης και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου, αντανακλούν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού», σημειώνει ο κ. Πλιάκης και καταλήγει «ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Όπως μας επεσήμανε ο κ. Πλιάκης οι προσεχείς πληρωμές θα γίνουν ως εξής:

Προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα

Στο εξής τα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται σε σταθερή ημερομηνία τακτικά κάθε μήνα (στις 25 κάθε μήνα) όπως ήταν το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

Έτσι την Παρασκευή στις 24 Μαΐου θα καταβληθούν όλα τα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα του τρέχοντος μήνα. Αφορούν περίπου 154.000 δικαιούχους και το συνολικό ποσό θα ανέρθει σε περίπου 64 εκατομμύρια

Επίδομα Παιδιού

Επίσης την Παρασκευή στις 24 Μαΐου θα καταβληθεί η Β’ δόση του επιδόματος παιδιού για το 2019. Υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί σε όσους έχουν κάνει αίτηση Α21 και μέχρι στιγμής ανέρχονται σε πάνω από 700.000 οικογένειες δικαιούχων, ενώ το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα περίπου 175 εκατομμύρια €.

 

Επίδομα Στέγασης (Ενοικίου)

Είναι το νέο επίδομα που θεσπίσθηκε φέτος και δίνεται για ενισχύσει τις οικογένειες που δοκιμάσθηκαν από την κρίση για να αντιμετωπίσουν μέρος των δαπανών τους για ενοίκιο (από 70 έως 210 € το μήνα).

Την Παρασκευή στις 24 Μαΐου θα καταβληθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Απριλίου. Αφορά περισσότερους από 230.000 νοικυριά με 640.000 περίπου μέλη. Η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 51 εκατομ. €.

 

ΚΕΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)

Ακόμη την Παρασκευή στις 24 Μαΐου θα καταβληθεί η δόση του τρέχοντος μήνα για το ΚΕΑ σε 255.600 νοικυριά που θα λάβουν περίπου 52,2 εκατομ. €.

 

Καταβλήθηκε την Παρασκευή στις 17 Μαΐου η 13η σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήικες

Καταβλήθηκε η 13η σύνταξη σε 34.000 δικαιούχους συντάξεων και επιδομάτων ανασφάλιστων υπερηλίκων, με συνολικό ποσό 10 εκατομ. €. Σε όλους τους δικαιούχους καταβλήθηκε το 100% της σύνταξης ή του επιδόματος δεδομένου ότι το άνω όριο αυτών είναι 360 €.

Οι Συντάξεις και Επιδόματα του μηνός Ιουνίου των ανασφάλιστων υπερηλίκων θα καταβληθούν στις 28 Μαΐου

 

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την παροχή Σχολικών Γευματων σε 185.000 μαθητές δημοτικών σχολείων

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020

Θα παρασχεθούν γεύματα σε 185.000 παιδιά σε περισσότερα από 1200 δημοτικά σχολεία σε 73 δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Το προσεχές πρόγραμμα αυξάνεται κατά 21% σε σύγκριση με την σχολική χρονιά 2018-2019.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*