​ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Εγκαινιάστηκε προχθές στα γραφεία του ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία παρουσία της Υπουργού Εργασίας κ.​ ​Έφης Αχτσιόγλου, του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσου Πετρόπουλουκαι του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Λάμπρου Σέμπου.   

Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένους για το πώς θα διαμορφώνεται η νέα οφειλή τους, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, κάτι που προβλέπεται για πρώτη φορά. 

Αυτόματα οι ασφαλισμένοι θα έχουν μια εικόνα για το ύψος της οφειλής τους που θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο των εισφορών και τις προσαυξήσεις. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από το 2002 έως τα τέλη του 2018.                                                                                                                                                                                                                         

Παράλληλα θα ενημερώνονται αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει επανυπολογισμός της βασικής τους οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ).                                                                                                                       

Σε όσους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους θα ευεργετηθούν με κούρεμα 65% στη βασική οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.Μόλις γίνουν οι επιλογές αυτές ο ενδιαφερόμενος θα έχει μπροστά του το ποσό που θα ρυθμιστεί έως και σε 120 δόσειςαλλά και τον ανώτερο αριθμό των δόσεων με δεδομένο ότι η κατώτερη δόση θα είναι50 ευρώ και για τους αγρότες 30 ευρώ.                                                                                                               

Από εκεί και πέρα μένει ο αιτών να επιλέξει τις δόσεις και να αποδεχθεί τη ρύθμιση. Βέβαιαο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να μην θελήσει τοκούρεμα της βασικής του οφειλής και να θελήσει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να λάβει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.                                                                                                                       

Η πλατφόρμα είναι εύχρηστηκαι δίνειγρήγορη εικόναγια την αποπληρωμή. Δεν υπάρχουν κριτήριαούτε περιουσιακά, ούτε εισοδηματικάγια την ένταξη στην ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.                                                                                                                                 

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και αν βρίσκεται σε κάποια άλλη ρύθμιση για οφειλές μέχρι και τις 31/12/2018 η ρύθμιση θα ακυρωθεί και το σύνολο των οφειλόμενων θα περάσει στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων δίχως να χρειαστεί κάποια σχετική αίτηση.                   

Ο συνολικός αριθμός αυτών που υπολογίζεται πως θα ωφεληθούν από αυτήν την ρύθμιση είναι περίπου στα 1,3 εκατ.ασφαλισμένοι, οι οποίοι οφείλουν συνολικά 34,7 δισ. ευρώ. 

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και σε περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους ασφαλισμένους»,οι οποίοι αν και έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις για την συνταξιοδότησή τους, (δλδ 67 χρονών με συγκεκριμένα έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, λόγω της οφειλής που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*