Ρήγας: Ή με κοινωνικό κράτος και εργασία ή με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

O γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους και κάθε άλλη προσπάθεια παρερμηνείας είναι απλά αποπροσανατολιστική.

«Αυτή τη στιγμή οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν και η διαχωριστική γραμμή είναι ή με το κοινωνικό κράτος, το χώρο της εργασίας, ή με τις επιλογές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, της επαναφοράς του συστήματος που διέλυσε τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο τόνισε: «Πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία η Αριστερά βρέθηκε στο προσκήνιο, με ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού, ένα στοίχημα που αφορά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, μέσα σε μία μεγάλη κρίση, οικονομική, προσφυγική και ασφάλειας. Αυτή είναι η μία μεγάλη πρόκληση», είπε ο κ.Ρήγας.

«Βρήκαμε μία ναρκοθετημένη κατάσταση, ένα δραματικό τοπίο, προσπαθήσαμε με έντιμο τρόπο, επιμονή και στοχοπροσήλωση να δώσουμε διέξοδο με τη δύσκολη συμφωνία που έχουμε κάνει πέραν αυτής, υπάρχουν και άλλες ενέργειες που έχουμε κάνει, που δίνουν το πολιτικό στίγμα, που αφορούν την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που είχαν πληγεί, είχαν ποδοπατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο σύνολό τους. Δεύτερο, για να “σπάσουμε” το σύστημα της διαπλοκής κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ. Το τρίτο είναι οι θεσμικοί τύπου παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, στη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν με τρόπο που στήριζε την κατάσταση που υπήρχε», ανέφερε ο κ. Ρήγας.

Καθυστερήσεις υπάρχουν, κατά τον ίδιο, «και εκεί πρέπει να επιμείνουμε, να δείξουμε το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που θέλει να έχει συλλογικότητα και αποτελεσματικότητα. Μετά το συνέδριο και τον ανασχηματισμό, γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν κενά που ενδεχομένως υπήρχαν», συνέχισε ο κ. Ρήγας.

«Έχουμε μία αντιπολίτευση που όχι μόνο θέλει να μείνει πιστή στο δόγμα Σόιμπλε αλλά κυρίως να επανέλθει στην εξουσία, απευθυνόμενη στην κοινωνία με τρόπο εγκληματικό για να κρατήσει ό,τι είχε και να επαναφέρει όλο αυτό το σύστημα, που χάνει τα ερείσματά της», υπογράμμισε.

«Η διαχωριστική γραμμή είναι “ή με το κοινωνικό κράτος, το χώρο της εργασίας, ή θα είναι με τις επιλογές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, της επαναφοράς του συστήματος που διέλυσε τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που ακούγονται για τα θέματα της φορολογίας, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι «προφανώς χρειάζεται βελτιώσεις», αλλά σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας υπήρχε σαφές δίλημμα αν «επιλέγεις να καταστρέψεις ανθρώπους που δεν είχαν τίποτα, δεν μπορούσαν να επιβιώσουν ή να βρεις έναν άλλο τρόπο όλα όσα έχουμε κάνει είναι στην κατεύθυνση του να μην δημιουργούν προβλήματα όπως με τον τρόπο που είχε επιλέξει η ΝΔ. Τι θέλει δηλαδή η ΝΔ, να μην φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο; Από πού θα βρει τα έσοδα; δεν μπορείς να καταστρέφεις την κοινωνία».

Παρά την συνεχιζόμενη σύγκρουση και πίεση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με την δεύτερη αξιολόγηση να κρίνεται στα δύο επόμενα Eurogroup (σήμερα και στα μέσα Φεβρουαρίου) ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα «δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν. Ο κ. Τόμσεν είναι εντελώς αναξιόπιστος, έχει αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις του. Τώρα έχει γίνει πιο σκληρός στις προβλέψεις, ενώ παλαιότερα ήταν διαφορετικός αλλά πάλι απέτυχε, όταν μιλούσε για ανάπτυξη και είχαμε ύφεση».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*