ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Πετρόπουλος: Ο ΕΦΚΑ πυρήνας σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος και των συνταξιούχων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια καλή αφετηρία, που θα έχει συνέχεια, θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία, θα μοχλεύσει θετικά τους οικονομικούς δείκτες στην οικονομία της χώρας, θα ενδυναμώσει και τις επιχειρήσεις και τα έσοδα της χώρας», δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

  • «Ξηλώνουμε το πουλόβερ της λιτότητας μέσα από αυτή την κίνηση. Δεν είναι το μόνο που έχουμε κάνει… δίνουμε μία αύξηση στον κατώτατο μισθό κοντά στο 11% και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου  μισθού. Βάλαμε το πρώτο σκαλοπάτι», είπε ο Τ.  Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι και οι τριετίες φέρνουν αυξήσεις  και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε». «Δεν είναι μόνο ότι πήγε στα 650 ο κατώτατος μισθός, είναι ότι έχουμε και έναν θετικό βηματισμό στις τριετίες. Την πρώτη τριετία πάει στα 715 ευρώ ο κατώτατος μισθός, στη δεύτερη τριετία στα 780 ευρώ, στην τρίτη στα 845. Ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι με τρεις τριετίες που παίρνανε κατώτατο μισθό 761 ευρώ και τώρα θα παίρνουν 845», διευκρίνισε.

Για τη στάση της Ν.Δ στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι είναι «ο ορισμός της ανευθυνότητας». «Τα μεγάφωνα της Ν.Δ λένε ότι επιβαρύνουμε την επιχειρηματικότητα, φέρνουμε την καταστροφή. Δεν είχα ακούσει ότι, ταυτόχρονα, μας λένε ότι έπρεπε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και πολύ νωρίτερα…».

Σε σχέση με τις ανησυχίες που διατυπώνουν άλλοι φορείς, υπογράμμισε ότι «δεν έχουν βάση οι ανησυχίες. Μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, δεν δόθηκε μία γενική αύξηση παντού».  Συμπληρώνοντας ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν κατώτατη εισφορά 175 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ πλήρωναν 210 ευρώ στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία είχαν παλιά εκείνοι που μόλις ξεκινούσαν επιχείρηση».  Επιπλέον, όπως είπε, «κλάδοι της οικονομίας, οι οποίοι παράγουν θετικά αποτελέσματα,  έχουν ήδη συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό πολύ ψηλότερο από αυτόν που ορίζει η κυβέρνηση».

Για  τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των οφειλών   ο Υφυπουργός τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουμε είναι  τέτοιες που πραγματικά βοηθούν τις επιχειρήσεις, ιδίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απαλλάσσουν πάρα πολύ κόσμο από τον στραγγαλισμό που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από τις μεγάλες οφειλές…Δουλεύουμε κάθε μέρα για αυτό το θέμα, βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Θα έχουμε μια λειτουργία σε τρία βήματα άμεσης εξυπηρέτησης των αιτούντων ρύθμιση, μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Ο  Μάρτιος αποτελεί ορόσημο όπου μπορούμε να θεωρούμε ότι θα αρχίσει αυτή η διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο διαχωρισμού του ΕΦΚΑ από τα επιμέρους πρώην ασφαλιστικά ταμεία, ο Τ.  Πετρόπουλος τόνισε: «Η κατώτατη εισφορά θα αυξηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες αμέσως από την πρώτη στιγμή και οι άλλες εισφορές που είχαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα είναι υπέρογκες, θα αρχίσουν τα “λουκέτα”.   Ας το σκεφτούν όλοι όσοι δεν ήθελαν την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών  με βάση τα εισοδήματα. Δεν νομίζω ότι οι δικαστές θα πουν κάτι τέτοιο, ότι θα πρέπει να αποσχισθούν από τον ενιαίο φορέα ασφάλισης τα επιμέρους ταμεία, αλλά,  αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει μια πραγματικά αρνητική επίδραση στην οικονομία της χώρας και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Go to Top
%d bloggers like this: