Όταν ο δημοσκόπος αποδομεί τη δημοσκόπηση (του)…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Άλλη μια δημοσκόπηση, ήρθε χθες να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες, αυτές που άρχισαν τη διαδρομή τους , με το να δείχνουν χαώδεις διαφορές και να προαναγγέλλουν  «εκλογικούς περιπάτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη … Μόνο που τώρα, πια, στον κίνδυνο να εκτεθούν (ξανά) οι σοβαρές εταιρείες δημοσκοπήσεων  επινοούν μερικούς – έξυπνους, ομολογουμένως – τρόπους για να μαζέψουν σταδιακά, την εικόνα που  έσπειραν για πολύν καιρό … Διότι ξέρουν ότι αυτή η εικόνα δεν προκύπτει στην κοινωνία… Όταν «καταρρέει» μια κυβέρνηση, αυτό  αποτυπώνεται σε ρεύμα υπέρ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και κάτι τέτοιο το βλέπεις στον κόσμο… σε κάθε βήμα… σε κάθε δραστηριότητα των πολιτών.

Σήμερα, λοιπόν, κάθε άλλο παρά υπάρχει ρεύμα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, αντίθετα, φαίνεται να απομακρύνει, ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Και το βλέπουν και οι δημοσκόποι πολιτικά κι επιστημονικά. Με άλλα  λόγια δεν υπάρχει ρεύμα «Ανδρέα» το 1981, Κώστα Καραμανλή, το 2004 και Αλέξη Τσίπρα το 2015.  Κοιτάξτε τώρα πως, ένας από τους σοβαρούς Έλληνες δημοσκόπους  προσπάθησε να τα «μαζέψει» on air … Ο Δημήτρης Μαύρος παρουσίασε μια δημοσκόπηση στο Star . Αφού λοιπόν μας είπε πως  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσπά το 30,1% των προτιμήσεων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 21,1% και ότι ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΙΝΑΛ με 6,2% και το ΚΚΕ με 5,5%, ύστερα μας τόνισε ότι για τις βουλευτικές εκλογές – που θα γίνουν σε 6 μήνες – η διαφορά είναι μια μονάδα μικρότερη. Κι ύστερα να πει πως «αν κάνουμε μια αναγωγή αλλιώς, η διαφορά μπορεί να είναι 6,9». Η διαφορά δηλαδή «έκλεισε» κατά 2,1 τοις εκατό σε χρονική διάρκεια μιας ατάκας.

Ύστερα έσπευσε να μας διεκρινίσει ότι το όριο στατιστικού σφάλματος, για τα ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων είναι περί το 3 τοις εκατό- άρα η διαφορά μπορεί και να είναι 2,9. Επίσης πως από το 18 τοις εκατό των αναποφάσιστων, πάνω από τους μισούς προέρχονται από το ΣΥ. ΡΙΖ. Α.  «οπότε αν τους επαναπατρίσει, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα». Και έκλεισε με το συμπέρασμα : «Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταρρέει, όπως θα περιμέναμε, στη Βόρεια Ελλάδα». Όταν ένας δημοσκόπος, αποδομεί τη δημοσκόπηση, χρειάζεται να κάνουμε άλλο σχόλιο;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*