ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας – Κόκκινη γραμμή το μισθολογικό

MEDIA/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Με την απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα η σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Οι συνοδικοί ιεράρχες θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι Μητροπολίτες αποφάσισαν ομόφωνα το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών να μείνει εκτός της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου. Αποφασίστηκε επίσης να συστηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να επεξεργαστεί τα υπόλοιπα σκέλη της συμφωνίας.

Πρακτικώς, η θέση που πέρασε ότι οι κληρικοί θα παραμείνουν στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μοιάζει να τινάζει στον αέρα τη συμφωνία που παρουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πριν από μερικές ημέρες, καθώς σε αυτή σημειωνόταν ότι ισχύει μόνον εφόσον γίνει συνολικά αποδεκτή και τηρηθεί από τα δύο μέρη.

Η Ιεραρχία αποφάσισε να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις υπόλοιπες πτυχές της Συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους, ωστόσο μένει να φανεί ποιά θα είναι πλέον η αντίδραση της κυβέρνησης κι αν θα αποδεχθεί αυτόν τον νέο κύκλο διαλόγου, χωρίς τη βασική πτυχή της μισθοδοσίας των κληρικών. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η κυβέρνηση είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι οι 10.000 θέσεις μισθοδοτούμενων που θα «άδειαζαν» από την αλλαγή του μισθοδοτικού καθεστώτος των κληρικών θα καλύπτονταν με νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας:

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ

Η Ιεραρχία συνεδρίασε σε κλίμα έντασης, που κορυφώθηκε από τις αποχωρήσεις δύο Μητροπολιτών. Πρώτος αποχώρησε περίπου στις 12 το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όταν δεν του επετράπη να μιλήσει για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.

Ακολούθησε περίπου στις 2.30 ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος φέρεται να είχε έντονη στιχομυθία με τον Μητροπολίτη Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Ο κ.Γαβριήλ φέρεται ειπών προς τον Δανιήλ ότι δεν είναι ώριμος να συζητήσει το ζήτημα της μισθοδοσίας για να πάρει την απάντηση σε έντονο ύφος «γιατί εσείς είστε;» Ακολούθως ο κ.Δανιήλ αποχώρησε

Υπέρ της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας μίλησαν οι μητροπολίτες:

Κορίνθου
Αλεξανδρουπόλεως
Θηβών
Καρπενησίου
Διδυμοτείχου
Ιωαννίνων
Ν. Ιωνίας
Πατρών
Ναυπάκτου
Ηλείας
Κατά της συμφωνίας τοποθετήθηκαν:

Καισαριανής
Δημητριάδος
Ν. Σμύρνης
Κερκύρας
Πειραιώς
Μεσογαίας
Σπάρτης
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: