Όλη η αλήθεια για τα εγκλήματα της EL DORADO στις Σκουριές από αυτόπτες μαρτυρίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

 

Hell as Gold

karatzas-2

Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το δάσος των Σκουριών, σε χρονική περίοδο περίπου 8 μηνών. Κάθε φορά δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τον τόπο, μιας και η καταστροφική αλλαγή του βουνού είναι ραγδαία. Ο βιασμός του δάσους καθημερινός και ανελέητος.

Εσείς θα το πίνατε; Αυτό πίνουν χωριά του Δήμου Αριστοτέλη

Dim lights

Aυτό είναι το νερό που τροφοδοτεί τις υδρευτικές γεωτρήσεις της «προ του Άθω» περιοχής (Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Ξηροποτάμου, Ουρανούπολης, Αμμουλιανής) και του Στρατωνίου. Αν αυτό που το κάνει να αφρίζει δεν έφτασε ακόμα στις βρύσες των σπιτιών μας, θα φτάσει τις επόμενες μέρες. Ήδη χύνεται στη θάλασσα. Περισσότερες συγκλονιστικές φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης.

Το ρέμα είναι ο Ασπρόλακκας και το βίντεο και οι φωτογραφίες του iosifsk είναι από την περιοχή της συμβολής των ρεμάτων Κοκκινόλακα – Ασπρόλακα μέχρι και την γέφυρα επί της επαρχιακής οδού Ιερισσού – Στρατωνίου, πηγαίνοντας για το Στρατώνι.  Μέρος των νερών του Ασπρόλακκα κατεισδύουν στο υπέδαφος και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα του κάμπου Κρυονερίου από τον οποίο υδρεύονται μέσω γεωτρήσεων όλοι οι προαναφερθέντες οικισμοί (υπόγειο υδατικό σύστημα Ασπρόλακκα με κωδικό GR1000130). Αυτό πίνουμε, με αυτό μαγειρεύουμε,  κάνουμε μπάνιο, ποτίζουμε τα λαχανικά.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, εξαιρετικά επείγον, αφορά τη δημόσια υγεία και ΑΜΕΣΑ πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.
ΑΜΕΣΑ να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη ρύπανση του ρέματος.

Οι αφροί πρωτοεμφανίστηκαν σε φωτογραφίες του iosifsk από το Λάκκο (ρέμα) Καρατζά και τον Ασπρόλακκα πριν από ένα μήνα. Τις φωτογραφίες εκείνες είχαμε παρουσιάσει στην ανάρτησή μας  «Συγκλονιστικές εικόνες από τη ρύπανση στο ρέμα Καρατζά. Εισαγγελέας υπάρχει;» όπου είχαμε δώσει και μια πιθανή εξήγηση για την προέλευση της ρύπανσης. Ο Καρατζάς είναι ο παραπόταμος του Ασπρόλακκα που ξεκινάει από τις Σκουριές όπου αυτή τη στιγμή η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διανοίγει υπόγεια στοά για τη στεγάνωση της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών. Λίγο παρακάτω είναι το σημείο όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ξεπατώνει το δάσος για να κατασκευάσει φράγμα απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων. Εκεί εμφανίστηκαν οι πρώτοι αφροί στα νερά του ρέματος.

Dim lights

Ισοπεδωση του τοπίου, καταστροφή του τόπου και χιλιάδες ξύλα πτώματα πλαισιώνουν τους χωματόδρομους. Το νερό αλλάζει χρώμα, οι μολυσμένοι αφροί κυλούν απροκάλυπτα και ευθαρσώς χωρίς να κρύβονται, συνοδευόμενοι από αρσενικό όπως αποδεικνύουν οι χημικές αναλύσεις. Το πείραμα της Χιλής επαναλαμβάνεται για χάρη της ανάπτυξης…της ανάπτυξης του καρκίνου, της μόλυνσης και της καταστροφής. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να σώσουν το δάσος αποκαλούνται τρομοκράτες, διώκονται, απαγάγονται και φυλακίζονται γιατί “ζούμε σε τόσο παράξενες εποχές που ακούγεται εγκληματικό να συζητάμε ακόμα και για ένα δέντρο” (Μπρεχτ).
υστερόγραφο
τα κομμένα δέντρα είναι από τη μία πλευρά του δρόμου….υπάρχει και η άλλη πλευρά…και χιλιόμετρα χωματόδρομου…

***********************************

 

Ξεκινούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το φράγμα «Πετρένια» Γοματίου.

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος των νερών του ΚακάβουΤρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 14:29

Εδώ και δύο μήνες έχουν διαβιβαστεί στο Δασαρχείο Αρναίας οι πίνακες αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εκτάσεων στην περιοχή Γοματίου και Δεβελικίου του Δήμου Αριστοτέλη για την κατασκευή του φράγματος «Πετρένια». Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Στο φράγμα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στις 7-7-2010 εδώ, στις 6-9-2010 εδώ και στις 9-10-2010 εδώ. Από τότε τονίζαμε ότι η σκοπιμότητα του έργου αυτού είναι η προώθηση των σχεδιασμών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Το φράγμα στην Πετρένια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Επένδυση-Μαμούθ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ γιατί προορίζεται να υδροδοτήσει την προ του Άθω περιοχή και τη Μ. Παναγία που προβλέπεται ότι θα χάσουν τα νερά τους όταν γίνει το μεταλλείο των Σκουριών.

Για τις δηλώσεις και αναρτήσεις μας αυτές, το «Παρατηρητήριο» και ειδικά ο Τόλης Παπαγεωργίου δεχθήκαμε σφοδρές επιθέσεις ως «ψεύτες» από τον Χρήστο Πάχτα και  τους υποστηρικτές της «χρυσής επένδυσης». Το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα του οργάνου της εταιρείας «Πολίτες Αριστοτέλη» της 29-11-2013 είναι χαρακτηριστικό: «ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΑ… ΧΑΘΕΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ» (εδώ). Σύμφωνα με απόσπασμα από τη ΜΠΕ της εταιρείας που περιλαμβάνεται στο άρθρο:

«13 εκ. κυβικά μέτρα νερού από την ευρύτερη περιοχή των Σκουριών καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα. Για τη δραστηριότητα στις Σκουριές θα χρησιμοποιηθούν 2 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Για την ύδρευση της περιοχής χρησιμοποιούνται 0,5 εκ. κυβικά μέτρα. Επομένως, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, 10,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού θα εξακολουθούν να καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.»!

Στην πραγματικότητα για την ύδρευση της περιοχής απαιτούνται 1 εκατ. κ.μ. Εαν λοιπόν υπάρχει τέτοια περίσσεια υδατικών πόρων, ποια η αναγκαιότητα κατασκευής ενός τέτοιου πανάκριβου έργου όπως η «Πετρένια»;

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Πετρένιας» (Ιούλιος 2009) αναφέρει:

«Σκοπός των εξεταζόμενων έργων είναι να καλυφθεί μέχρι το έτος-στόχο 2050 το έλλειμμα σε νερό ύδρευσης (της τάξεως των 1.645.000 κ.μ/έτος) το οποίο αφορά σε συνολικό πραγματικό πληθυσμό σήμερα της τάξεως των 10.000 μόνιμων, 1.500 εποχιακών κατοίκων, καθώς επίσης και επιχειρήσεων που διαθέτουν 9.000 κλίνες τουριστικών καταλυμμάτων» (παρ. 2.3).

«Στόχος των εξεταζόμενων έργων είναι η παροχή καλής ποιότητας νερού για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών (πρώην) Δήμου Παναγίας Γομάτι, Μ. Παναγία, Δεβελίκι, Πύργος και (πρώην) Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Ιερισσός, Αμμουλιανή, Νέα Ρόδα, Ξηροποτάμι, Ουρανούπολη και Στρατώνι» (παρ. 3.3).

Εαν χάνονται «ανεκμετάλλευτα» 10.500.000 κ.μ. καθαρού νερού το χρόνο, ποιος ο λόγος κατασκευής ενός φράγματος για να συλλεχθούν μόλις 1.645.000 κ.μ. νερού αμφίβολης ποιότητας;

Πώς απέκτησε «έλλειμμα σε νερό ύδρευσης» μια περιοχή που μέχρι σήμερα είχε υπερεπάρκεια νερού, κατευθείαν από τον Κάκαβο;

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνει το μεταλλείο στις Σκουριές, το φράγμα «Πετρένια» είναι ένα άχρηστο έργο. Από το 2006, το σύνολο της υδροδότησης του πρώην Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου διασφαλίζεται με υπερεπάρκεια και με άριστης ποιότητας νερό για τις επόμενες πολλές δεκαετίες από τα νερά του κάμπου Κρυονερίου, σε απόσταση μόλις 6 χλμ από την Ιερισσό. Τα νερά αυτά προέρχονται από τη λεκάνη απορροής του Ασπρόλακκα, δηλαδή από τα μεγάλα ρέματα της περιοχής των Σκουριών.

Και ιδού η αναγκαιότητα του φράγματος «Πετρένια»: τα δυο ρέματα συνεχούς ροής Καρατζάς και Λοτσάνικο, δυο από τους βασικούς τροφοδότες του κάμπου Κρυονερίου προκειται να καταργηθούν και να μετατραπούν σε τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στα ποτάμια συστήματα της περιοχής των Σκουριών και από την άντληση για τον καταβιβασμό της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ώστε να δημιουργηθούν «στεγνές» συνθήκες εργασίας στο μεταλλείο. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (σχήμα 7.10.3-1, σελ. 7.10-31) για να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα πρέπει ο υπόγειος υδροφορέας να καταβιβαστεί κατά πολλές εκατοντάδες μέτρα, μέχρι τη στάθμη -130 από το +480 που είναι σήμερα, δηλαδή να στραγγίσει όλο το βουνό!

Σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε ότι αφορά της επιπτώσεις της αποστράγγισης του Κακάβου στους υδατικούς πόρους της περιοχής έχουν εκφράσει: α) ο καθηγητής υδραυλικής υπογείων νερών του Α.Π.Θ. Διαμαντής Καραμούζης που με τους συνεργάτες του έχει συντάξει σχεδόν το σύνολο των μελετών για τα νερά της Χαλκιδικής, καθώς και την αρχική μελέτη της «Πετρένιας» (δείτε εδώ) β) η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. (εδώ) και γ) το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας (εδώ και εδώ).

Το πρώτο θύμα της αποστράγγισης του βουνού θα είναι οι γεωτρήσεις ύδρευσης των γύρω χωριών και ειδικά της Μεγάλης Παναγίας. Η Μεγάλη Παναγία μέχρι το 1999 είχε υπερεπαρκή υδροδότηση με νερό άριστης ποιότητας από υδρογεωτρήσεις τροφοδοτούμενες από τα νερά των Σκουριών. Η «ερευνητική στοά» της TVX στις Σκουριές που αποπερατώθηκε το 1998 μαστεύει την υδροφορία των γεωτρήσεων που την υδροδοτούσαν. Έτσι το χωριό κατέληξε στη θλιβερή κατάσταση να γίνεται έκκληση στους κατοίκους για δραστικό περιορισμο της κατανάλωσης τη θερινή περίοδο. Η ποιότητα του νερού είναι τέτοια που απαιτεί έργα φιλτραρίσματος κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να γίνει ανεκτή. Στην τελευταία ΜΠΕ της «Πετρένιας» του 2009, ο ταμιευτήρας νερού μεγαλώνει σε σύγκριση με την αρχική μελέτη ώστε να υδροδοτηθεί από εκεί και η Μεγάλη Παναγία, μέσω καταθλιπτικού αγωγού μήκους 22 χλμ από το υψόμετρο +23 στο υψόμετρο +550!

Το υπέρογκο κόστος κατασκευής του φράγματος «Πετρένια»θα πληρωθεί κατά κύριο λόγο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Κατά την ΜΠΕ του έργου παρ. 3.5: «Ο συνολικός προϋπολογισμός έργων που εξετάζονται στην παρούσα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των € 30.000.000 (τιμές 2009)».

Στα «εξεταζόμενα στην παρούσα» έργα δεν περιλαμβάνονται τα έργα υδροδότησης της Μεγάλης Παναγίας, δηλαδή ο καταθλιπτικός αγωγός και η δεξαμενή νερού, το κόστος των οποίων εκτιμούμε ότι ανέρχεται σε περίπου  € ι0.000.000. Το συνολικό σημερινό κόστος διαμορφώνεται έτσι στο ποσό των περίπου € 45.000.000! Το ποσό αυτό εξασφαλίζεται κατά € 15.000.000  από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) από εθνικούς πόρους. Στη δημοσίευσή μας εδώ είχαμε προτείνει «Μια λογική πρόταση για την υδροδότηση του Δήμου Παναγίας» από τη στοά των Σκουριών, με ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος νερού και κόστος έργου μόλις € 1.500.000. Λογική πρόταση, αλλά προϋποθέτει να μην λειτουργήσει το μεταλλείο των Σκουριών… Αυτονόητο είναι ότι το τεράστιο λειτουργικό κόστος της νέας υδροδότησης θα μεταφερθεί στους λογαριασμούς ύδρευσης των κατοίκων του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και της Μεγάλης Παναγίας. Ποιοτικά βέβαια το νερό του Κακάβου που μεταφέρεται στον καταναλωτή όπως ακριβώς αντλείται, δεν μπορεί να συγκριθεί με το νερό του φράγματος, συγκεντρωμένου επιφανειακά ακόμα και από τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων του Γοματίου.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ένα πράγμα: το νερό του Κακάβου το έχουν ξεγράψει. Παρά τις ατέρμονες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, εταιρεία, Δήμαρχος και κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι η καταστροφή του βουνού θα είναι βιβλικών διαστάσεων. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε αναγκαιότητα για κανένα φράγμα στην «Πετρένια» και κανένας λόγος να ξοδευτούν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ευρώ εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης για την υδροδότηση μιας περιοχής που ΕΧΕΙ νερό. Στην χρηματοδότηση/κατασκευή της «Πετρένιας» έχει δοθεί απόλυτη προτεραιότητα επειδή το μεταλλείο στις Σκουριές προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Θυσία στον Πάχτα και την Eldorado Gold τα ρέματα Καρατζάς και Λοτσάνικο και η υδροδότηση στο διηνεκές της παραθαλάσσιας περιοχής του πρώην Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου. Δώρο από την κυβέρνηση του Μνημονίου στους «επενδυτές» € 45.000.000 για να ποτίσουν τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη με τα επιφανειακά λασπόνερα της «Πετρένιας».

Και μερικοί εξακολουθούν να παραμυθιαζονται με την «ανάπτυξη»…

Στο χάρτη φαίνεται το φράγμα και ο ταμιευτήρας της «Πετρένιας» όπως έχουν εγκριθεί.

πηγή

 

**********************

 

Η Ελληνικός Χρυσός δηλητηριάζει το νερό;Ρυάκια με χάλκινο χρώμα, φυσαλίδες και αφρούς, αντίκρισαν στο ρέμα του Καρατζά κάτοικοι της Ιερισσού πριν τρεις ημέρες. Το ρέμα του Καρατζά, βασικός τροφοδότης για τις εγκαταστάσεις νερού απ’ όπου πίνει όλη η «πρό του Άθω» περιοχή, βρίσκεται εν μέσω δασικής περιοχής ακριβώς δίπλα σε εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός.

Dim lights

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Η Ελληνικός Χρυσός ομολογεί ότι παρανομεί;

Επισημαίνουμε κάποιες φράσεις «με νόημα» που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες από το άρθρο-λιβάνισμα του «Πρώτου Θέματος» στην Eldorado Gold με τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ:

Εργοστάσιο χωρίς άδεια;

“Πέρσι η Ελληνικός Χρυσός υπολογίζεται ότι επένδυσε συνολικά κεφάλαια ύψους … εκατ. ευρώ, τα οποία απορρόφησαν… οι χωματουργικές εργασίες για να θεμελιωθεί το εργοστάσιο…”

Θεωρούμε απίθανο οι δηλώσεις αυτές να βγήκαν από τη φαντασία του (ανώνυμου;) συντάκτη του άρθρου, άρα η πηγή τους μάλλον είναι η ίδια η Ελληνικός Χρυσός. Μήπως η εταιρεία μόλις παραδέχθηκε ότι ξεκίνησε παράνομα την κατασκευή του εργοστασίου;

 

Άδεια δόμησης εργοστασίου στις Σκουριές ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ μέχρι σήμερα και η πραγματοποίηση εργασιών θεμελίωσης δε νομιμοποιείται κατά κανένα τρόπο. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στην Πολεοδομία εδώ και πάνω από ένα χρόνο όμως η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη αρνείται να εγκρίνει το κτίριο όπως το θέλει η εταιρεία, διότι προσκρούει σε πλήθος διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας. Μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός ισχυριζόταν ότι οι εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στο χώρο του μελλοντικού εργοστασίου εμπλουτισμού δεν αφορούσαν τη δόμηση του εργοστασίου, αλλά άλλες εργασίες που έχουν αδειοδοτηθεί βάσει της μεταλλευτικής νομοθεσίας (την από 10-2-2012 έγκριση Τεχνικής Μελέτης, την από 12-4-2013 έγκριση του Προσαρτήματος 4 της Τεχνικής Μελέτης και την από 13-5-2013 άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών).

Υπενθυμίζεται ότι στις 10-6-2013 η Πολεοδομία εξέδωσε “ΣΗΜΑ διακοπής οικοδομικών εργασιών» στις Σκουριές, “καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν “εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης”.
Για την ακύρωση του Σήματος Διακοπής της Πολεοδομίας η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας ισχυριζόμενη ότι:

«Οι προκείμενες εκσκαφές ή γραφείων κ.λ.π., δεν αφορούν στη δόμηση κτιρίου εργοστασίου αλλά αφορούν διαμορφώσεις χώρων οι οποίες έχουν εγκριθεί με το σχέδιο ΥΠΑΝ 565-027 που επισυνάπτεται στην άδεια εγκατάστασης… και αφορούν στις περιοχές διεργασίας, στις βοηθητικές περιοχές και στις περιοχές εκτός εργοστασίου».

Ο Πρόεδρος του Ε” Τμήματος του ΣτΕ πείσθηκε από την εταιρεία και στις 27-6-2013 εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή αναστολής εκτελέσεως του Σήματος Διακοπής «καθ’ο μέρος απαγορεύει την εκτέλεση των εργασιών έδρασης του μηχανολογικού εξοπλισμού που προβλέπονται στην … άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών».

Η υπόθεση δεν έχει ακόμα εκδικαστεί αλλά πάντως ουδέποτε αμφισβητήθηκε το προφανές: ότι δηλαδή για την εκτέλεση εργασιών θεμελίωσης του εργοστασίου απαιτείται άδεια δόμησης από την αρμόδια αρχή που είναι το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη! Και ουδέποτε η εταιρεία παραδέχθηκε ότι οι εκσκαφές που έχουν παραμορφώσει πλήρως το τοπίο στις Σκουριές αφορούν το εργοστάσιο. Όμως σε σειρά εγγράφων της προς την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο 2013, η Πολεοδομία του Δήμου επιμένει ότι:

«Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες εκσκαφές αποσκοπούν στη δόμηση του εργοστασίου απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4076/12 άδεια δόμησης» (29-7-2013)

και ότι

«Η υπηρεσία μας ως αποκλειστικά αρμόδια για τις κτιριοδομικές κατασκευές και τα έργα έδρασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου αυτών έχει επισημάνει σαφώς και επανειλημμένως ότι απαιτείται άδεια δόμησης γι’αυτές» (2-10-2013).

Από τις απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ διαφαίνεται η προσπάθεια να «πάρει επάνω του» όλο το θέμα των εργασιών στο χώρο του εργοστασίου και να περιορίσει τις αρμοδιότητες αδειοδότησης και ελέγχου της Πολεοδομίας:

«Οι πολεοδομίες της χώρας, εντός μεταλλευτικών ή λατομικών χώρων, δεν είναι αποκλειστικά αρμόδιες υπηρεσίες για τα δομικά έργα έδρασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (Μεταλλευτικός Κώδικας και Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών)… Για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίπτωσης, αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος…» (έγγραφο Δ8/Γ/Φ.12.7/18243/3378/29.10.2013 της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών)

Μήπως λοιπόν έχει δίκιο η Πολεοδομία, μήπως είναι σωστό το «Πρώτο Θέμα» και η εταιρεία βαρέθηκε να περιμένει την άδεια και ξεκίνησε τη θεμελίωση; Έκπληξη; Μήπως θα είναι η πρώτη φορά που η Ελληνικός Χρυσός εκτελεί εργασίες χωρίς άδειες;

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Χώρος Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα που η εταιρεία πιάστηκε στα πράσα να κατασκευάζει παράνομα με αποτέλεσμα να επέμβει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος και να διατάξει τη διακοπή των εργασιών.. Ή μήπως δεν είναι η ίδια εταιρεία που τόλμησε θρασύτατα να δηλώσει «Παρανομήσαμε συνειδητά», σχετικά με τα γραφεία/κοντέινερς στις Σκουριές που η Πολεοδομία έκρινε ότι είναι αυθαίρετα και επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα; Αν από τα αυθαίρετα κοντέινερς περάσαμε  …στα αυθαίρετα εργοστάσια, αυτό είναι δείγμα περαιτέρω αποθράσυνσης…

Και φράγματα χωρις άδεια;

 

Και συνεχίζει το «Πρώτο Θέμα» με άλλα ενδιαφέροντα:

«Τα έργα της εταιρείας αναμένεται να βρεθούν σε πλήρη εξέλιξη μέσα στη νέα χρονιά… Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες στις Σκουριές, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, φραγμάτων κ.ά…»

Δεύτερη ομολογία παρανομίας μέσα στο ίδιο άρθρο; Εχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες κατασκευής φραγμάτων χωρίς την Έγκριση Τεχνικής Μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ; Ή μήπως και αυτό είναι γέννημα της φαντασίας του αρθρογράφου;

Από τον Απρίλιο 2013 η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε εργασίες αποψίλωσης-εκρίζωσης του δάσους και διάνοιξης δρόμων στο ρέμα Καρατζά, με βαρέως τύπου οδοποιητικά μηχανήματα (μπουλντόζες με ερπύστριες), χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα όπως επιβάλλει η νομοθεσία αλλά και η απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ:

«…πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Καρατζάς Λάκκος και Λοτσάνικο, θα πρέπει να εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους από το αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο»

Όταν κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής κάναμε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελληνικός Χρυσός ζητώντας την αναστολή των παράνομων εργασιών στο ρέμα Καρατζά, η εταιρεία διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι εκτελεί μόνο αδειοδοτημένες εργασίες υλοτόμησης. «ΔΕΝ εκτελούμε τεχνικές εργασίες στο ρέμα αυτό», γράφει το από 12-8-2013 ΣΗΜΕΙΩΜΑ των δικηγόρων της εταιρείας προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. «Εξυπακούεται ότι η εταιρεία μας, εν αναμονή του Π.Δ. οριοθετήσεως του ρέματος, δεν προτίθεται να εκτελέσει ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ εντός της κοίτης του ρέματος». Το δικαστήριο έμεινε με την εντύπωση ότι γινόταν υλοτομία σαν αυτή που γινόταν πάντα, όπου οι υλοτόμοι βγάζανε τα ξύλα από το δάσος με τα μουλάρια για να μην κάνουν κανένα δρόμο και αφήσουν σημάδι στο περιβάλλον… Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απερρίφθη.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ και δεν περιμέναμε κανένα «Πρώτο Θέμα» να μας το πει. Εκατοντάδες μέτρα δρόμων έχουν διανοιγεί και στις δυο όχθες του άλλοτε παρθένου ρέματος αλλοιώνοντας ολοκληρωτικά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Τώρα πια το παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία.

 

Είναι περιττό να σημειώσουμε τη σιωπή της εταιρείας σχετικά με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που είδαν το φως με τα κόκκινα νερά και τους αφρούς στο ρέμα Καρατζά. Είναι επίσης περιττό να (ξανα)πούμε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας στις Σκουριές δεν ελέγχεται από κανέναν αρμόδιο φορέα. Το Δασαρχείο αδιαφορεί, η Επιθεώρηση Μεταλλείων και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι άφαντοι και η Επιστημονική Επιτροπή του όρου δ1.39 της ΚΥΑ 201745/2011 δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχει. Η Πολεοδομία θέλει να ελέγξει αλλά δεν την αφήνει το ΥΠΕΚΑ.

«Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να μπει εμπόδιο σε μια καλή ιστορία» είχε πει ο Mark Twain. Ωραία ιστορία ήταν αυτή που μας έδωσε το «Πρώτο Θέμα». Ρέουν τα εκατομμύρια από το χρυσό της Ολυμπιάδας (στα ταμεία της εταιρείας, όχι του Δημοσίου) και θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας (1.500 συνολικά λέει η μελέτη της ίδιας της εταιρείας). Η «επένδυση» υλοποιείται σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και μετά ξυπνήσαμε.

 

************************************

 

Η Ελληνικός Χρυσός δηλητηριάζει το νερό;

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 15:11

Το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, μέρος του οποίου δημοσίευσε η AYΓΗ, είναι από το ιστολόγιο Χρυσές Αυτ-απάτες. Είναι δηλαδή της «ομάδας iosifsk» που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια επιτελεί ένα πολύτιμο για τον αγώνα μας έργο καταγράφοντας, με μεγάλες δυσκολίες και συχνά με κίνδυνο, όλες τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες της εταιρείας.

Η αναφορά της πρωτογενούς πηγής είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνον ως αναγνώριση της προσφοράς ατόμων και ομάδων αλλά και ως ασπίδα προστασίας τους, ειδικά σε περιπτώσεις που έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολύ απλά, δείτε τις λήψεις και θα καταλάβετε γιατί έχουν στοχοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι…

 

Οι τελευταίες εικόνες από το ρέμα Καρατζά, απ’ όπου προέρχεται το νερό που πίνει όλη η «πρό του Άθω» περιοχή, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μια πρώτη «ανάγνωση» αυτών που βλέπουμε:

  • Τα κόκκινα-πορτοκαλί-κίτρινα οξείδια σιδήρου που χρωματίζουν τα νερά γύρω από τη γεωτεχνική γεώτρηση ΒΚ-05, μοιαζουν καταπληκτικά με προϊόντα όξινης απορροής. Ας εξηγήσει η εταιρεία από πού προέρχονται.
  • Μέσα στο ρέμα έχουν φτιάξει τέσσερα πρόχειρα φραγματάκια σαν αυτοσχέδια φίλτρα, σαν να θέλουν με πέτρες και χλωρά κλαδιά να συγκρατήσουν τα στερεά υλικά και να μη φύγουν στο ρέμα. Μάταιη η προσπάθεια βέβαια. Κόκκινο χρώμα, αραιωμένο, βλέπουμε και στα νερά του Ασπρόλακκα, αρκετά χαμηλότερα.
  • Τα νερά του ρέματος είναι αφρισμένα σα να έχει βάλει κάποιος μπουγάδα. Οι αφροί είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης χημικών που γίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για τη στεγανοποίηση της νέας υπόγειας στοάς που διανοίγεται τώρα στις Σκουριές. Τα νερά που αντλούνται από εκεί φαίνεται ότι διοχετεύονται στην παλιά στοά της TVX και από εκεί καταλήγουν με την υπερχείλιση στο ρέμα Καρατζά. Αυτά τα νερά όμως δεν είναι καθαρά καθώς, κατά την εκτίμησή μας, είναι ανακατεμένα με το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, τους επιταχυντές πήξης του σκυροδέματος και διάφορα άλλα χημικά.

Ένας δρόμος διασχίζει την κοίτη του μη οριοθετημένου ρέματος Καρατζά για να περνάνε τα φορτηγά και οι μπουλντόζες της εταιρείας. Αυτό είναι σαφέστατα «τεχνικό έργο» και είναι προφανής η παραβίαση της απόφασης 1492/2013 του ΣτΕ που ορίζει ότι «πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Καρατζάς Λάκκος και Λοτσάνικο, θα πρέπει να εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους από το αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο» που στην περίπτωση των δασικών ρεμάτων στις Σκουριές είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εταιρεία «ετοιμάζει» το ρέμα για να κατασκευάσει εκεί ένα φράγμα ύψους 150 μέτρων και να γεμίσει όλο το φαράγγι του με τα απόβλητα του μεταλλείου των Σκουριών. Όμως το φράγμα και ο χώρος απόθεσης αποβλήτων δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί, το ρέμα δεν έχει οριοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, κατά συνέπεια οποιαδήποτε εργασία μέσα στο ρέμα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να συμβαίνει, τίποτα δεν είναι νόμιμο, τίποτα δεν είναι σύμφωνο με τους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ 201745/2011. Αλλά το βουνό μας έχει αφεθεί στο έλεος μιας άπληστης εταιρείας με τη λογική του αποικιοκράτη κατακτητή, που θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα ελεγχθεί ποτέ από καμμιά κρατική υπηρεσία και ότι όλα της τα περιβαλλοντικά εγκλήματα θα είναι χωρίς συνέπειες.

Οι υπηρεσίες αδρανούν ή σκόπιμα συγκαλύπτουν και η εταιρεία πληρώνει την αστυνομία και της δίνει διαταγές να μην επιτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στους επίμαχους χώρους, για να μη διαπιστώσουν οι ίδιοι την καταστροφή που γίνεται και τις παρανομίες που συντελούνται.

Για την παρακολούθηση της δράσης της εταιρείας, για την προσπάθειά τους να δουν και να πάρουν με προσωπικό κίνδυνο εικόνες σαν κι αυτές, με την ελπίδα να φτάσουν εκεί που πρέπει ώστε να σταματήσει το κακό που γίνεται, οι κάτοικοι αυτού του τόπου βαφτίστηκαν από την αστυνομία «εγκληματική οργάνωση» που πρέπει να εξαρθρωθεί για να βασιλεύσει η νομιμότητα. Ποια νομιμότητα και ποιοι τελικά είναι η εγκληματική οργάνωση;

Έχει πέσει πολύ χρήμα από την εταιρεία στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και η σιωπή γύρω από την υπόθεση Σκουριές/Ελληνικός Χρυσός είναι πλέον σχεδόν απόλυτη. Σχεδόν. Χθες το βράδυτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3, της ανοιχτής στην κοινωνία ΕΤ-3, έπαιξε τις εικόνες από το ρέμα με τους αφρούς και τα κόκκινα νερά.

Θαυμάστε πώς έχουν καταντήσει τον Κάκαβο…

 

 

 

Σκουριές – ρέμα Καρατζά, τα αίσχη της (ψευδο) ανάπτυξης (τους) συνεχίζονται…

Παρουσιάζουμε νέες φωτογραφίες και βίντεο από τις Σκουριές – ρέμα Καρατζά που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Συρματοπλέγματα και κάθε λογής φράκτες έχουν απλωθεί σε μια τεράστια έκταση του ορεινού όγκου των Σκουριών. Η Αστυνομία συνεχίζει να λειτουργεί ως μια ιδιότυπη παράλληλη σεκιούριτι της πολυεθνικής εταιρείας (η σχετική ΄΄χορηγία΄΄ που δημοσιοποιήθηκε προφανώς εξασφαλίζει την αμεροληψία της…) .

Είναι χρήσιμο για όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις των ίδιων των “επενδυτών” , μετά τις Σκουριές ακολουθούν:
Φισώκα , Τσικάρα , Πιάβιτσα και μετά Ζέπκο, Βίνα, Άρα, Άσπρα Χώματα, Καραντώνα, Βασδέκη, Κηπουρίτσα …
Το ερώτημα ποιος ελέγχει την καθημερινή λειτουργία και τις ποικίλες δραστηριότητες της τεράστιας πολυεθνικής εταιρείας και ποια τα αποτελέσματα των ερευνών εξακολουθεί να μένει αναπάντητο. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζονται εκ των πραγμάτων περίπου ως Ιθαγενείς και οι ανησυχίες τους ουσιαστικά είτε αγνοούνται είτε χλευάζονται.
Όσο όμως και να προσπαθεί η προπαγάνδα να το κρύψει, είναι ολοφάνερο πως στην Β.Α. Χαλκιδική αλλά και ευρύτερα υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφική υπερκομματική ειρηνική αντίδραση κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας μεταλλείων χρυσού. Σε κάθε δημοκρατικώς λειτουργούσα πολιτεία αυτό και μόνο θα έθετε σε λειτουργία θεσμικούς μηχανισμούς επανεξέτασης των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας της “Ελληνικός” Χρυσός από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ .

Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό από μια κυβέρνηση που αποτελείται κυρίως από πολιτικούς που έριξαν την οικονομία και γενικότερα την πατρίδα μας στα “βράχια” του μνημονίου και της τρόικας; Η ίδια κυβέρνηση και οι ίδιοι πολιτικοί που μας έριξαν στα βράχια είναι κατά πλειοψηφία και οι “υπερασπιστές” αυτού του τύπου “επένδυσης”. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Σε κάθε περίπτωση οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν όπως φαίνεται και την οριστική απάντηση για το τι θέλουν και τι όχι οι πολίτες. Τις αποφάσεις στις Δημοκρατίες τις παίρνουν (και πρέπει να τις παίρνουν) οι πολίτες και όχι οι πολυεθνικές εταιρείες και οι κάθε λογής υποτακτικοί τους…
Η ανα-δημοσίευση του υλικού που συγκεντρώνουμε, βίντεο, φωτογραφίες κτλ είναι νομίζουμε κάτι αυτονόητα θετικό που συμβάλλει στην πληροφόρηση τόσο των συμπολιτών μας στην Χαλκιδική αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεδομένου και του σχετικού black out πληροφόρησης που υπάρχει, ιδιαίτερα στα μεγάλα ΜΜΕ , σχετικά με το θέμα της εξέλιξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας καθώς και των αντιδράσεων των κατοίκων.
Θα θέλαμε με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Την προσπάθεια να σπάσει το πέπλο σιωπής ή/και παραπληροφόρησης (κατά περίπτωση) των κυρίαρχων ΜΜΕ και να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες (που δεν αρκούνται στα όποια μεταλλευτικά νέα και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της εταιρείας) για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή μας. Από την άλλη, ο σφετερισμός από κάποιους -ελάχιστους είναι αλήθεια- υλικού που δεν τους ανήκει και που τις πιο πολλές φορές συγκεντρώνεται με δυσκολίες και κινδύνους , πέραν του ότι δεν είναι νόμιμος, κυρίως δεν είναι ηθικός και δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά…

πηγή

Συγκλονιστικές εικόνες από τη ρύπανση στο ρέμα Καρατζά. Εισαγγελέας υπάρχει; #skouries

Η “Αυγή”:

Η Ελληνικός Χρυσός δηλητηριάζει το νερό;

Ρυάκια με χάλκινο χρώμα, φυσαλίδες και αφρούς, αντίκρισαν στο ρέμα του Καρατζά κάτοικοι της Ιερισσού που επισκέφθηκαν την περιοχή, πριν τρεις ημέρες. Σημειώνουμε ότι το ρέμα του Καρατζά βρίσκεται εν τω μέσω δασικής περιοχής και δίπλα του βρίσκεται μέρος των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός.

Το ρέμα του Καρατζά αποτελεί ακόμη βασικό τροφοδότη για τις εγκαταστάσεις νερού στο Κρυονέρι, από όπου και υδροδοτούνται με πόσιμο και αρδευτικό νερό οι κατοικημένες περιοχές και τα χωράφια όλης της ευρύτερης περιοχής.

Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, τουλάχιστον σύμφωνα με τα φαινόμενα, οι επιπτώσεις της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά, παρά το γεγονός ότι το δυναμικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, έχει αποτρέψει την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων της εταιρείας και την περαιτέρω ένταση της επιθετικής δραστηριότητάς της.

Αναφέρουμε δε, ότι μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού έχουν συλλέξει και πρόκειται να αποστείλουν δείγματα του νερού που απεικονίζεται στις φωτογραφίες για εργαστηριακό έλεγχο.

www.novafm106.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*