Όλα μοιάζουν ίδια αν δεν τ’ αγαπάς! Μια γνωριμία με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη! Γράφει ο Μάνθος Μυριουνης Ψυχολογος/Ψυχοθεραπευτης Συνεργάτης και Επιστημονικά Υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΕΚ Orbis Anima.

Lifestyle/ΑΠΟΨΕΙΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΟΣΜΟΣ/ΠΑΙΔΕΙΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Τώρα και από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, οι γονείς μας και το κράτος που ζούμε προσφέρουν πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης στην προσπάθειά τους, όπως τουλάχιστον διατείνονται, να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και πιο υγιείς προσωπικότητες!

Αλλά και να αξιοποιήσουμε, να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας και τις κλίσεις μας και μέσω αυτών να εμπλουτίσουμε τις προοπτικές μας, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να ενταχθούμε στην αγορά εργασίας και μέσω αυτής να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή και άνετη διαβίωση.

Λίγο πολύ όλοι μας συμφωνούμε με τις παραπάνω σκέψεις, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Άλλοι εμπλέκονται και καταδικάζουν την απροκάλυπτα την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και άλλοι υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας επενδύουν στην εξαντλητική εξειδίκευση, έτσι ώστε να επιτευχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ένα καλά πληρωμένη και συνεχώς εξελισσόμενη θέση εργασίας.

Ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας μας, με το οποίο οφείλουμε να συμφωνήσουμε, ισχυρίζονται ότι η μόρφωση και η καλή εκπαίδευση δεν επιτυγχάνονται μόνο μέσα στις σχολικές κοινότητες αλλά συνεχίζονται και γεννιούνται κυρίως μέσα στην οικογένεια αλλά και προσφέρονται σφυριλατουνται και σε άλλα κοινωνικά πλαίσια!

Οντας παιδιά και μέχρι να φτάσουμε στην ενηλικίωση, θα έχουμε ακούσει χιλιάδες διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εκπαίδευση και τη μόρφωση των νέων ανθρώπων …

Όλα μπορούν να είναι αποδεκτά και αληθινά μέχρις ενός  σημείου αλλά όλα μονοκόματα και αδικαιολογητα αποκλείουν μια ιδιαίτερα ελκυστική και ομολογουμένως απίστευτη ικανότητα για την οποία δεν γίνεται ποτέ λόγος, πάρα τα ουσιαστικά της οφέλη …

Και κανείς δεν ασχολείται με την πραγματικότητα της σε κανένα τυπικό σχολικό πλαίσιο ή άλλο άτυπο και εξωσχολικό πλαίσιο.

Αυτή είναι η Συναισθηματική νοημοσύνη!

Μια ιδαιτερη ικανότητα που αποτελεί όχι μόνο προϋπόθεση αλλά και απαραίτητο συστατικό του χαρακτήρα μας για να σταθούμε με αξιοπρέπεια και σε πάντα υψηλά επίπεδα ανταποκρισιμοι, στην εργασιακή και όχι μόνο βέβαια ζωή μας!

Γιατί η Συναισθηματική Νοημοσύνη  αποτελεί ένα ισχυρότατο, αναγκαίο πλεονέκτημα για να βαδίσουμε σωστά και κοινωνικά ωφέλιμα στο επερχόμενο “σχολείο της ζωής” από το οποίο, θέλοντας και μη, όλοι μας θα διδαχθούμε και πολύ συχνά με σκληρό τρόπο.

Η κατάκτηση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης μας εξασφαλίζει σε ένα μεγάλο βαθμό μια ποιοτική, συνειδητή ζωή και μια παρακαταθήκη της ανύψωσης στις κορυφές της ανθρώπινης υπόστασης αλλά και μια ενσυναισθηση για τις ζωές των άλλων, καθιστώντας μας υπεύθυνους κοινωνικά και χρήσιμους για τους συνανθρώπους μας!

 

Δεν μας έμαθαν ποτέ τίποτε για τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν ορθό να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας και φυσικά τίποτα για να νιώσουμε ενδελεχώς και σε βάθος, πρώτα απ ‘όλα τον ίδιο τον εαυτό μας!

Είμαστε τρομακτικά αδαείς για τα συναισθήματα του εαυτού μας και γι ‘αυτό και απειλητικά αναισθητοί για τα συναισθήματα των άλλων !!!

Μπορεί να κατέχουμε σε μεγάλο βαθμό πολλές πληροφορίες κι έναν ικανό  αριθμό γνώσεων και να κομπαζουμε για την επιστημοσυνη μας, να έχουμε πλήθος ικανοτήτων αλλά είμαστε σαφώς συναισθηματικά ανάλφαβητοι …

Αλλά για να μπορέσει κανείς να κατανοήσει την συναισθηματικά ώριμη και κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά και τη θέση του άλλου, ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ξεκινήσει από τα παιδικά του χρόνια να συμπεριφέρεται με τον αυτογνωστικά προς τον εαυτό του! Να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τις αντιλήψεις του, να τιθασεύει τις ανησυχίες του, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ζωής του, να μην παρασυρθεί από τους θυμους του, να έχει επίγνωση εντέλει του Ψυχικού της γίγνεσθαι!

Η πνευματική καλλιέργεια και η ηθική νοημοσύνη είναι μια πραγματικά επωφελής συνθήκη και η εμπεριστατωμένη επαφή με τον πιο βαθύ μας εαυτό είναι πολύ χρήσιμες για όλου μας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για πολλές αρνητικές  περιστάσεις στη ζωή μας για τις οποίες αγνοούμε την προέλευση ή αρνούμαστε πεισματικα να κατανοήσουμε τις αιτίες τους και την απουσία της δικής μας ψυχικής συμμετοχής! 

Η τρυφερή προσέγγιση που οφείλουμε στον εαυτό μας με ομονοουσα και συνάδουσα τη λογική και το συναίσθημα μας, τη συνύπαρξη του σώματος και της ψυχής μας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργούμε ικανοποιητικές και υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας αλλά και μια ευρύτερη θέαση και κατανόηση του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και δημιουργούμε!

Εξάλλου, η δυνατότητα μας να κάνουμε ή όχι κάτι, εξαρτάται από την αίσθηση με την οποία βλέπουμε αυτό το κάτι … είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας που προτρέπει και μας παρακινεί ή μας καθηλώνει στη ζωή μας !!!

Και στα όνειρά μας !!!

Όλα μοιάζουν ίδια αν δεν τ αγαπάς !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*