Οδυσσέας Καμπόλης – Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών : Στόχος, να αναστήσουμε έναν χρεωκοπημένο Δήμο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ by

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Βασιλακόπουλο

Ποιο μπορεί να είναι το βασικό κίνητρο, για έναν σημαντικό επιστήμονα, ακέραιο δικαστικό και πάνω από όλα ενεργό πολίτη, ανάμεσα στους συμπολίτες του, να μπει στη μάχη, της διεκδίκησης ενός τόσο ιδιαίτερου δήμου  όπως το Μενίδι; Το Μενίδι των δεκάδων προβλημάτων είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του δήμου που δεν ψάχνει «Πρώτο Πολίτη». Αλλά πρώτο και διαρκή μαχητή απέναντι σε χρόνιες παθογένειες  που κουβαλά η πόλη. Και βέβαιο εύκολο και καθημερινό στόχο της κριτικής των πολιτών. Με δεδομένα όλα αυτά λοιπόν, οι απαντήσεις στα «Γιατί» από τον υποψήφιο δήμαρχο Αχαρνών Οδυσσέα Καμπόλη, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον…

Κύριε Καμπόλη το Μενίδι ένας πολύπαθος δήμος, που ενώ θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης, πνίγεται σε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών. H προσπάθειά σας αποτελεί στοίχημα, σε ενδεχόμενη νίκη σας στις προσεχείς εκλογές. Πως θα βγάλετε τον δήμο από αυτό το βαθύ τέλμα;Κύριε Βασιλακόπουλε οφείλω να ομολογήσω πως ο λόγος που επέλεξα να μπω σε αυτή την μάχη για τον Δήμο Αχαρνών, είναι αυτό ακριβώς που μόλις περιγράψατε. Οι Αχαρνές θα μπορούσαν να είναι, και μπορούν να γίνουν, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, πρότυπο πόλης και πόλος έλξης. Παρότι ο Δήμος μας έχει προνομιακή θέση στους πρόποδες της Πάρνηθας, και είναι ο τέταρτος σε έκταση στην Αττική, όχι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένος όπως άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα η άναρχη δόμηση και ο κατακερματισμός της γης να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στη διαμόρφωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο μέτρο που απαιτεί η ποιότητα ζωής. Έχουμε  περιοχές και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που δεν τυχαίνουν ούτε του ελαχίστου βαθμού τουριστικής αξιοποίησης. Ωστόσο όλα τα προνόμια και θετικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, με διαχρονική ευθύνη των δημοτικών αρχών, έχουν παραμείνει και παραμένουν παντελώς ανεκμετάλλευτα. Αντίθετα δε, επέλεξαν οι Αχαρνές να μετατραπούν σε «πίσω αυλή» της Αττικής και παράδειγμα προς αποφυγήν…

Σωστά επισημαίνεται ότι το εγχείρημα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Καταρχήν ο Δήμος μας είναι στο Παρατηρητήριο από το 2016, συζητάμε δηλαδή για ένα χρεωκοπημένο Δήμο. Άρα δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Όμως οφείλουμε να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να αντιστρέψουμε τη σημερινή εικόνα. Ξέρετε κύριε Βασιλακόπουλε η ειδοποιός διαφορά από τις άλλες παρατάξεις είναι εμφανής.                   Ως γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα της Δημόσιας διοίκησης, ως νομικός και επί σειρά ετών λειτουργός της Δικαιοσύνης, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες που στελεχώνουν την παράταξή μας, διαθέτουμε τεχνογνωσία και εμπειρία.              Πρωταρχικά χαρακτηριστικά της παράταξής μας είναι η γνώση, η δυναμική και η βούληση, τρεις θεμελιώδεις  προϋποθέσεις που απαιτούνται για να αλλάξει η εικόνα των Αχαρνών. Στόχος μας οι Αχαρνές να αποτελούν στο εξής την πιο φωτεινή, την πιο καθαρή, ασφαλή, επισκέψιμη και λειτουργική πόλη. Να δημιουργήσουμε αθλητικά και ψυχαγωγικά κέντρα για τα παιδιά και τους νέους μας. Μη ξεχνάμε ότι σε αυτή την πόλη γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν διακεκριμένοι πρωταθλητές, μερικοί εξ αυτών και παγκοσμίου φήμης.

Για πόσα πράγματα άραγε μπορεί να δεσμευτεί ένας υποψήφιος δήμαρχος όταν ξέρει ότι θα αναλάβει τις τύχες ενός χρεωκοπημένου δήμου; Και ποιά θα μπορούσαν να ήταν τα πρώτα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να ανοίξετε ένα δρόμο εξυγίανσης;

 

Πρέπει να σας πω ότι, παρότι αντιπολίτευση, είχαμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτό το μείζων θέμα. Ζητήσαμε επανειλημμένα από την κεντρική διοίκηση να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Αχαρνών καθώς υπάρχει κακοδιαχείριση  με διαχρονική απώλεια εσόδων και αναιτιολόγητες δαπάνες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου καθώς ουδέποτε έχουν έρθει προς έγκριση οι Ισολογισμοί και οικονομικοί απολογισμοί των διαχειριστικών χρήσεων. Η ελεγκτική επιτροπή στο προστάδιο του παρατηρητηρίου το 2013 επισήμανε εγγράφως ότι η δημοτική αρχή υποβάλλει επανειλημμένα λανθασμένα οικονομικά στοιχεία και δεν εφαρμόζει τις εγκυκλίους του υπουργείου οικονομικών στην σύνταξη προϋπολογισμών. Αντιλαμβάνεται κανείς την σωρεία των μη σύννομων πράξεων. Τα έσοδα από δημοτικούς φόρους και τέλη δεν διατέθηκαν ποτέ με την έννοια της ανταποδοτικότητας με αποτέλεσμα οι δημότες Αχαρνών να στερούνται τα αυτονόητα. Αφέθηκε η διαχείριση σε λήψη δανείων και χρηματοδοτήσεις.

Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναληφθεί καμία δράση. Υπάρχουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, υπάρχει το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης μελετών και έργων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επαναλαμβάνω όμως, ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, αλλά πρέπει πρώτον να γνωρίζει κανείς την ύπαρξή τους και δεύτερον να γνωρίζει πως θα τα εκμεταλλευτεί προς όφελος των δημοτών. Και το λέω αυτό διότι για παράδειγμα πριν από ένα χρόνο περίπου το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε πρόσκληση στους Δήμους για πρόγραμμα αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων ύδρευσης. Όταν εμείς επισημάναμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενταχθεί και ο Δήμος μας στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν αμιαντοσωλήνες στο Κεντρικό Μενίδι, οι ιθύνοντες δεν γνώριζαν, δυστυχώς, καν την ύπαρξη του προγράμματος…

Τέλος ένα βασικό πράγμα που πρέπει να υλοποιήσουμε άμεσα είναι η καταγραφή της περιουσίας του Δήμου. Διότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αχαρνών δεν γνωρίζει τι ακίνητα έχει στην κατοχή του, ώστε να τα αξιοποιήσει και ποία η μοίρα των κληροδοτημάτων.

 

Η υποβάθμιση του δήμου τις τελευταίες δεκαετίες έχει δυστυχώς ταυτίσει το Μενίδι με μια έκρηξη της εγκληματικότητας. Το ζήτημα της ασφάλειας λοιπόν είναι μείζων σε αυτό που λέμε καθημερινότητα των πολιτών. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας;

 

Είναι γεγονός πως η εγκληματικότητα αποτελεί μέγιστο πρόβλημα και βασικό «αγκάθι» για τον δήμο. Η συνύπαρξη ετερόκλητων πολιτισμικών ομάδων, έχει συνδεθεί με φαινόμενα παραβατικότητας και γενικότερης υποβάθμισης με αποτέλεσμα  στο υποσυνείδητο των υπολοίπων περιοχών η πόλη μας να αποκτήσει αρνητική φήμη. Εάν δεν είμαστε σε επιφυλακή, πιθανόν να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση πολιτιστικού αποκλεισμού. Οι ετερόκλιτες κοινωνικές ομάδες  έχουν διαφορετικές απόψεις και βλέψεις ως προς την οποιαδήποτε ανάπτυξη της περιοχής με άξονα το πολιτισμό τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Απαιτείται ιδιαίτερος και λεπτός χειρισμός.

Ως δικαστικός λειτουργός  γνωρίζω ότι σε πόλεις σαν τις Αχαρνές με τον βαθμό και τους λόγους που τροφοδοτούν την παραβατικότητα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η δίκαιη ανάπτυξη και η απασχόληση.  Το δικό μας πλάνο στηρίζεται σε κινήσεις που θα περιορίσουν δραστικά το περιβάλλον και τις συνθήκες που επιτρέπουν να αναπτύσσεται το ζιζάνιο, με γνώμονα πάντα το πολυπολιτισμικό ανθρωπογενές στοιχείο, τις κοινωνικές ομάδες και τις συνθήκες διαβίωσης των συνδημοτών μας.

Από αρχαιοτάτων χρόνων η πόλη των Αχαρνών ήταν αγροτική πόλη και σήμερα έχει μετατραπεί σε πόλη παλιννοστούντων και εργατών δίπλα σε βιομηχανική ζώνη, αλλά χωρίς στοιχείο απασχόλησης και έξαρση ανεργίας. Χρειάζεται να λύσουμε τα σοβαρά χωροταξικά προβλήματα που υπάρχουν στο Δήμο, να εντάξουμε περιοχές στο σχέδιο πόλης, ώστε να μπορούμε κατόπιν να επέμβουμε με τρόπο τέτοιο που δεν θα είναι εύκολο πλέον στους διάφορους παραβατικούς να συνεχίσουν το έργο τους.

Επιπλέον θα πρέπει να εργαστούμε για την βελτίωση της συγκοινωνιακής διασύνδεσης της πόλης, για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ που χωρίζουν την πόλη στα δύο, για την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του Σιδηροδρομικού Κόμβου Αχαρνών, που παραμένει ημιτελής εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει παντού ηλεκτροφωτισμός, να γίνουν έργα οδοποιίας. Να πάψει να υπάρχει αυτή η εικόνα παρακμής που όχι μόνο είναι δυσάρεστη, αλλά επιτρέπει και στα διάφορα παραβατικά κυκλώματα να δρουν στην περιοχή. Ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος δηλαδή, είναι με μια συνολική αναβάθμιση του Δήμου να εξαλείψουμε το περιβάλλον που ευνοεί τις παραβατικές συμπεριφορές.

Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση του δήμου είναι ακόμα ένα ζητούμενο που φαντάζομαι ότι βρίσκεται με διάφορους τρόπους στον πίνακα των προτεραιοτήτων ενός υποψηφίου πρώτου πολίτη της πόλης. Ποια είναι η δική σας ατζέντα για το κορυφαίο αυτό ζήτημα;

Έχω ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις στον ΕΔΣΝΑ, στην Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καταστρώσουμε ένα σοβαρό σχέδιο δράσεων στην περιοχή μας. Να σας πω πως στο θέμα των απορριμμάτων στην περιοχή μας δεν έχει γίνει σχεδόν απολύτως τίποτα. Ωστόσο γνωρίζουμε πως οι Δήμοι εν ευθέτω χρόνο θα κληθούν να διαχειριστούν κατά αποκλειστικότητα τα απορρίμματα. Χρειάζεται εκπαίδευση και των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.

Το «μυστικό» βεβαίως είναι η διαλογή στην πηγή. Αυτό το κατορθώνεις βάζοντας στο παιχνίδι τα σχολεία καταρχήν. Φτιάχνεις τα πράσινα σημεία και φροντίζεις να συστήσεις και τις όποιες δομές απαιτούνται για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Αυτά τα εγχειρήματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από προγράμματα ΕΣΠΑ. Παράλληλα σχεδιάζουμε να καταθέσουμε μελέτη για το φυσικό αέριο, αλλά και να προχωρήσουμε στην δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αυτές οι κινήσεις όχι μόνο θα έχουν θετικότατο αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά και θα βοηθήσουν σημαντικά στη δραστική μείωση των ανελαστικών δαπανών του Δήμου και κυρίως των δημοτών.

Για να γίνω πιο κατανοητός όλα τα παραπάνω συνδυασμένα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση κόστους θέρμανσης, σε μείωση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς με τις Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορέσουν να έχουν πολύ χαμηλού κόστους ηλεκτροδότηση οι άποροι συμπολίτες μας,  σε μείωση των δημοτικών τελών και σε αύξηση της ποιότητας ζωής στις Αχαρνές.

 

Θα ήθελα να μου πείτε τους τρόπους με τους οποίους οι διάφορες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν στο Μενίδι, Ρομά -παλιοί οικονομικοί μετανάστες και άλλοι- μπορούν να ενσωματωθούν πιο αποτελεσματικά στο πεδίο της μόρφωσης της πολιτιστικής δραστηριότητας και της απρόσκοπτης κοινωνικής λειτουργίας.

 

Ειδικά για τους Ρομά έχουμε πρόγραμμα αλφαβητισμού. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν βασική εκπαίδευση για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία. Τόσο για τους Ρομά, όσο και για τις άλλες κατηγορίες πολιτών που αναφέρουμε θα προχωρήσουμε σε δράσεις επιμορφωτικές που θα έχουν στόχο να τους εξοπλίσουν με τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Πέρα όμως από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών η πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης είναι πρωτεύων ζήτημα για εμάς. Θέλουμε να επιτύχουμε την πλήρη αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών. Έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε Μουσείο που θα εκτεθεί η σπουδαία συλλογή των Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Να διαμορφώσουμε ελεύθερους χώρους αναψυχής. Να αποκτήσουμε επιτέλους σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Να στηρίξουμε τους αθλητικούς συλλόγους και να επεκτείνουμε τις αθλητικές δραστηριότητες στην πόλη μας. Να αξιοποιήσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού και κυρίως το κολυμβητήριο. Να ενισχύσουμε το έργο της ΔΗΚΕΑ που προσφέρει πολιτισμό στην πόλη με μαθήματα μουσικής, θεάτρου κλπ. Για όλα αυτά θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τα αρμόδια υπουργεία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και είμαι βέβαιος πως θα έχουμε ανταπόκριση. Πιστεύω πως θα καταφέρουμε έτσι να αλλάξουμε πλήρως την εικόνα που παρουσιάζουν οι Αχαρνές. Πρωτίστως βέβαια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε συνολικά τα όσα σας ανέφερα, θα πρέπει να μας δώσουν την εντολή οι πολίτες των Αχαρνών στις εκλογές του Μαΐου.

 

ΑπάντησηΑπάντηση σε όλουςΠροώθηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*