ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

«Να είμαστε έτοιμοι για όλα» Σε επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική στρατιωτική ηγεσία

MEDIA/ΑΜΥΝΑ/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ by

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική στρατιωτική ηγεσία για όσα συµβαίνουν στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου, τα οποία «επενδύονται» από σχεδόν καθηµερινές απειλές από την τουρκική ηγεσία. «Πρέπει να είµαστε έτοιµοι για όλα», λένε, χαρακτηριστικά, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. Η Αγκυρα δεν έχει σταµατήσει να προκαλεί και να αφήνει υπονοούµενα ακόµη και για νέα εισβολή στην Κύπρο! Η ακροδεξιά πολιτικός Μεράλ Ακσενέρ θυµήθηκε το 1974 και το σύνθηµα «Η Αϊσέ µπορεί να πάει διακοπές», που είχε δώσει τότε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ για να ξεκινήσει η επιχείρηση, και µας απείλησε ότι µπορεί και να ξαναπάει. Μόνο που αυτή τη φορά η κατάσταση δεν είναι και τόσο βολική για την Τουρκία και αυτό το γνωρίζει η Αγκυρα.

Η έναρξη γεωτρήσεων από την Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έχει προκαλέσει εκνευρισµό στην Αγκυρα, που γνωρίζει ότι δεν µπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να φωνάζει και να προκαλεί. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μπιναλί Γιλντιρίµ, απείλησε ακόµη και την Exxon Mobil.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήµιο της Σµύρνης για το ερευνητικό πλοίο «Piri Reis», το οποίο ήταν η αιτία της κρίσης του 1987, ο Γιλντιρίµ είπε ότι «οι µεγάλες εταιρείες που πραγµατοποιούν έρευνες πρέπει να γνωρίζουν τα
όριά τους. Η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε όλες τις προσπάθειες αµφισβήτησης των νόµιµων συµφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώµατα της τουρκικής δηµοκρατίας της βόρειας Κύπρου… Ολοι πρέπει να γνωρίζουν
ότι δεν θα εγκαταλείψουµε ούτε µια ίντσα των νόµιµων δικαιωµάτων και συµφερόντων µας στις θάλασσες».

Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να αµφισβητήσουν τα συµφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. «Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει
µια σοβαρή κρίση στο ζήτηµα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή ιδιοκτησία και κληρονοµιά της ανθρωπότητας και εποµένως η εκµετάλλευση δεν µπορεί να γίνεται από µία µόνο χώρα, µία κοινότητα. Πρέπει σίγουρα να υπάρξει συµφωνία µεταξύ της τουρκικής δηµοκρατίας της βόρειας Κύπρου και του Νότου».

Αν αναρωτιέστε γιατί ο Γιλντιρίµ εµφανίστηκε µετά από πολύ καιρό σιωπής, η απάντηση ίσως βρίσκεται στα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο δήµαρχο Κωνσταντινούπολης.

Απειλές από την Ακσενέρ

Η Μ. Ακσενέρ, που είχε παρουσιαστεί ως η «σιδηρά κυρία» που θα απειλούσε την κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν, αφού «έσπασε» τα µούτρα της, τώρα επανέρχεται µε µια επίδειξη θράσους και εθνικισµού. Η Μ. Ακσενέρ απείλησε µε νέα εισβολή στην Κύπρο ως απάντηση στα σχέδια των ιµπεριαλιστών και υπενθύµισε το συνθηµατικό που υπήρχε το 1974 για την εισβολή: «Η Αϊσέ θα ξαναπάει διακοπές αν χρειαστεί», είπε η ακροδεξιά πολιτικός. Η 20ή Ιουλίου 1974 αποτελεί την πιο τραγική σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του ελληνισµού γενικότερα. Εκείνη την ηµέρα, πριν από 44 χρόνια, η Τουρκία, µε αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, εισέβαλε στο Νησί της Αφροδίτης, σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Ηταν 05.30 το πρωί όταν άρχισε η απόβαση τουρκικών στρατευµάτων στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Η Τουρκία, της οποίας τότε πρωθυπουργός ήταν ο Μπ. Ετζεβίτ, είχε δώσει στην εισβολή την κωδική ονοµασία «Αττίλας». Το σύνθηµα για την έναρξη της εισβολής ήταν «Η Αϊσέ µπορεί να πάει διακοπές».

Ασκηση «Μέδουσα» η απάντηση

Η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή για να «πάει ξανά διακοπές η Αϊσέ». Οι συµµαχίες που έχουν προκύψει για την Ελλάδα στην περιοχή είναι αξιοσηµείωτες και δεν αναφερόµαστε µόνο στον ελληνοϊσραηλινό άξονα. Ενδιαφέρον έχει η αµυντική συνεργασία µε την Αίγυπτο, η οποία, αν και έχει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, δεν εγκατέλειψε τις Ενοπλες ∆υνάµεις της, τις οποίες τα τελευταία χρόνια εξόπλισε άκρως εντυπωσιακά. Μεταξύ των οπλικών συστηµάτων που προσέθεσε στο οπλοστάσιό της η Αίγυπτος είναι και δύο ελικοπτεροφόρα σκάφη Mistral, τα οποία είχε παραγγείλει η Ρωσία, αλλά δεν τα παρέλαβε ποτέ λόγω των κυρώσεων. Η Αίγυπτος έσπευσε να τα αγοράσει, έστω κι αν ακόµη δεν έχει τα ελικόπτερα που
θα απονηώνονται από αυτά. Προς το παρόν, σε όλες τις ασκήσεις που κάνουν Ελλάδα και Αίγυπτος, ελληνικά ελικόπτερα Apache χρησιµοποιούν τα ελικοπτεροφόρα Mistral.

Σε απάντηση των απειλών, πάντως, η Ελλάδα ξεκίνησε από προχθές κοινή άσκηση µε την Αίγυπτο. Από 23 έως 30 Νοεµβρίου 2018 πραγµατοποιείται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, µε την επωνυµία «Μέδουσα 7-Αλεξανδρούπολη 18», στο πλαίσιο της υφιστάµενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση προσκλήθηκαν και θα συµµετάσχουν οι Ενοπλες ∆υνάµεις της Κύπρου µε προσωπικό και µέσα. Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρµω και εν πλω στον ναύσταθµο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ε.∆. των συµµετεχουσών χωρών µε τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα βασικά αντικείµενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαµβάνουν:

Τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συµµετεχουσών µονάδων σε τακτικό επίπεδο.

Την εξάσκηση ναυτικών δυνάµεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέµου, καθώς και πολέµου επιφανείας. Πηγή: REALNEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: