Μισάνοιξαν οι “πύλες της παράνοιας” στα στενά του Ορμούζ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΣΜΟΣ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Πόλεμος επί… χάρτου. Ο εχθρός είναι «έτοιμος» . Οι κατασκευαστές του εχθρού αυτού, τρίβουν χέρια, κροταλίζουν δόντια και, μερικοί, ονειρεύονται να ανοίξουν, ξανά, οι «πύλες της σχιζοφρένειας». Ας δούμε το ψηφιδωτό της παράνοιας.  Τα δυο πετρελαιοφόρα, δέχθηκαν επίθεση στα, διαχρονικά, δύσκολα στενά του Ορμούζ. «Ένοχο το Ιράν», είπε χωρίς να το σκεφτεί και πολύ, η κυβέρνηση Τραμπ. Κι άρχισε ήδη, ο πόλεμος της προπαγάνδας: Βίντεο … φωτογραφίες … δηλώσεις… Και έρχεται στο μυαλό ο Αμερικανός Αξιωματούχος Χανς Μπλιξ, επικεφαλής του προγράμματος «αφοπλισμού του Ιράκ» πριν την δεύτερη επέλαση  της Δύσης , στη μυθική γη των χιλίων και μίας νυχτών, ο οποίος ομολόγησε το 2004, πως η… «επιχείρηση αφοπλισμού» υπήρξε ένα απόλυτο φιάσκο !

Εδώ έχουμε το Ιράν … Και τι είναι το Ιράν; Μια πανίσχυρη χώρα στον Ισλαμικό κόσμο, πολλαπλάσιας  έκτασης από το Ιράκ, με 80 εκ. κατοίκους κι έναν πάντα ετοιμοπόλεμο, ισχυρό και μπαρουτοκαπνισμένο στρατό … Η οποιαδήποτε εμπλοκή, εκεί, δεν θα είναι … περίπατος στο πάρκο … Το παζλ όμως έχει έτοιμες, θαρρείς, απαντήσεις : Μερικές ώρες μετά την έναρξη του επικοινωνιακού πολέμου με επίκεντρο, το Ομάν, οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύτηκαν . Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στο «πότε».  Η μάχη ξεκίνησε την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, προσπάθησε από την Τεχεράνη να παίξει ρόλο μεσολαβητή, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι σχέσεις, Ουάσιγκτον – Τεχεράνης. Κάποιοι δεν ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη !

Την ίδια ώρα η Τουρκία «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» έχοντας αποφασίσει να αλλάξει σφαίρα επιρροής. Φιλοδοξεί να παίξει ρόλο ηγέριας δύναμης στον Ισλαμικό κόσμο, έχοντας, επί της ουσίας γυρίσει την πλάτη στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά βάζοντας σε μπελάδες  και την ΝΑΤΟική της υπόσταση, επιλέγει, εκτός από την μονομερή και αυθαίρετη κίνηση της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ,  τη σύσφιξη των σχέσεων της με τη Μόσχα, με εφαλτήριο την  αγορά των  S- 400. Τι συνδέει όλα αυτά ;  Και το Ιράν βρίσκεται, από καιρό τώρα, κάτω από την Ρωσική επιρροή και «ομπρέλα» . Πράγμα που σημαίνει ότι αν σ αυτό το επίπεδο ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως, δεν θα κλείσουν εύκολα… Πολλώ δε μάλλον που στην παρούσα συγκυρία δεν φαίνεται να έχουν το κουμάντο οι ψύχραιμοι σε όλες τις πλευρές…

               

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*