ΜΑΚΗΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – Υπ. Δήμαρχος Γλυφάδας: «Θα ξαναφτιάξουμε τη Γλυφάδα της δημιουργίας, με τους δημότες, για τους Δημότες»

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ/ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ by

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο Μάκης Φιλόπουλος, για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος της Γλυφάδας, προτιμά να αντιτάσσει την πλούσια εμπειρία του και το έργο στην πόλη που φέρει την δική του υπογραφή, μια και την έχει, επί σειρά ετών, υπηρετήσει ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος – σε χρυσές, μάλιστα, εποχές για την πόλη – απέναντι  στο επίμονο μάρκετινγκ «βιτρίνας» της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Επιλέγει τα επιχειρήματα, τη γνώση και την πολιτική ψυχραιμία από την θορυβώδη αντιπαράθεση και, μέσα από την σημερινή του συνέντευξη στο epikairo  καλεί πολίτες και πολιτικές δυνάμεις σε μια μετάβαση από την Γλυφάδα της αδράνειας, στη Γλυφάδα της δημιουργίας και της φροντίδας για τους δημότες της.

Κύριε Φιλόπουλε, η Γλυφάδα είναι, από τα πράγματα ένας από τους πιο κρίσιμους Δήμους της Αττικής. Έχετε διακονήσει επί χρόνια τα κοινά της πόλης  και τα γνωρίζετε Σήμερα διεκδικείτε την ψήφο των Γλυφαδιωτών ως υποψήφιος δήμαρχος. Με ποια προτάγματα και προτεραιότητες;

Η Γλυφάδα είναι ένας υπερτοπικός προορισμός. Ο χαρακτηρισμός που της έχει αποδοθεί ως το μεγαλύτερο υπαίθριο mall είναι ακριβής. Όμως η ραγδαία του ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακολουθηθεί από αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Αυτό από μόνο του απαιτεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο που η εφαρμογή του θα επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής- επιχειρηματικής  δραστηριότητας  της πόλης, δίχως όμως να αλλοιώνεται η ταυτότητα και   να διαταράσσεται η καθημερινότητα των κατοίκων. Σαφώς και θα πρέπει να είμαστε φιλόξενοι στους επισκέπτες μας αλλά πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι αυτοί που ζουν στην πόλη. Επομένως πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στην πόλη, η κοινωνική  πολιτική, η εμπέδωση της διαφάνειας η πολιτική των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, η αειφόρος ανάπτυξη,  καινοτομία ,η απασχόληση που πλήττει ιδίως τους νέους, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, όπως θα εξειδικευτούν  στο πρόγραμμά μας.

Πείτε μου…  Η δημοτική αρχή του κ. Παπανικολάου, πήγε πίσω την πόλη; Κι αν ναι, αυτό το εισπράττουν οι πολίτες; Το ρωτώ αυτό διότι ο απερχόμενος δήμαρχος προβάλει  την εικόνα του «ατσαλάκωτου»…

Για να μπορέσεις να αξιολογήσεις το έργο ενός Δημάρχου θα πρέπει να δεις τι παρέλαβε και τι παραδίδει. Θεωρώ πως μία βόλτα στις γειτονιές θα απαντήσει στο ερώτημα σας. Έχοντας πλήρη γνώση για το τι έργα και δράσεις είχαμε δρομολογήσει ως διοίκηση πριν αναλάβει ο σημερινός Δήμαρχος μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η συμβολή του στην ολοκλήρωση τους ήταν μηδαμινή. Είναι κοινός τόπος οτι ενώ εμφανίστηκε ως <<ευρωπαϊστής>> δεν εκμεταλλεύθηκε τις τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,αλλα ουτε και αυτά τα Περιφερειακά Προγράμματα. Εργα βιτρίνας έκανε,χωρις μελέτες,για τα οποία βεβαίως θα κληθέι να δώσει εξηγήσεις, και κατασπατάλησε ολο το αποθεματικό που του άφησε η παράταξή μας. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, γιατι δεν εχει κανει απολογισμό για ολη τη θητεία του,αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει άνοιγμα εκατομμυρίων και οι εργολάβοι και προμηθευτές καταφεύγουν στα Δικαστήρια για να εισπράξουν τα χρήματά τους. Ο κ. Παπανικολάου είχε και έχει ως βασική προτεραιότητα την προσωπική του προβολή. Πάγια θέση μου είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως σκαλοπάτι για προσωπική ανέλιξη. Όσοι το κάνουν προσβάλουν το θεσμό και τους πολίτες . Το χειρότερο όμως είναι πως λόγω  αυτής της αδράνειας η Γλυφάδα έμεινε στάσιμη ενώ οι καιροί απαιτούν εγρήγορση και επαγρύπνηση. 

Ας υποθέσουμε, βάσιμα, ότι θα υπάρξει Β’ Γύρος των εκλογών στην πόλη. Θα υπάρξει κάποιο μέτωπο, με βάση, μια προγραμματική συμφωνία και πως αυτό θα ‘’περάσει’’ στους πολίτες ;

Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας και τις προτεραιότητες μας για την επόμενη  μέρα και θα ζητήσουμε από όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν. Είμαστε υπέρ το συνεργασιών που θα λειτουργήσουν για το κάλο της πόλης και των πολιτών. Για το λόγο αυτό η οποιαδήποτε συνεργασία θα πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση και μόνο ώστε να αποφύγουμε τις αθέμιτες συναλλαγές. 

Εκλέγεστε δήμαρχος Γλυφάδας. Ποια θα είναι τα πρώτα σας βήματα, στο δημοτικό θώκο. Τι πρέπει να περιμένουν οι δημότες από εσάς;

Ζητώ την εντολή των πολιτών για να «πιάσουμε» το νήμα της πόλης από εκεί που το αφήσαμε πριν πέντε χρόνια και να το πάμε βήματα μπροστά. Με μπροστάρηδες ανθρώπους της πόλης, με όραμα και μεράκι για τον τόπο τους. Τώρα πια οι πολίτες έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους και μπορούν να κρίνουν. Έχω αποδείξει με πράξεις ότι μπορώ να συμβάλω θετικά  στην εξέλιξη της πόλη μας . Ό,τι κάνω, το κάνω καθαρά από αγάπη για την πόλη που μεγάλωσα. Η φιλοδοξία μου είναι αυτή και μόνο και αυτό είναι ήδη αποδεδειγμένο. Η Γλυφάδα μπορεί, οι πολίτες γνωρίζουν, εμείς έχουμε όρεξη και σχέδιο για να την κάνουμε καλύτερη, φιλικότερη, έξυπνη και ασφαλή. Η συμμαχία που ετοιμάζουμε και που θα διεκδικήσει την έγκριση των πολιτών, θα είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το Δήμο. Η πιο ανθρώπινη, η πλέον έμπειρη και η πιο ενθουσιώδης και δυναμική.

 Ιδεολογικά, πολιτικά ή τοπικά κριτήρια στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης ;

Αυτοδιοικητικά και μόνο. Κοιτάξτε κύριε Βασιλακόπουλε, δεν μπορούμε να  αντιμετωπίζουμε τις σημερινές προκλήσεις  με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος. Σαφώς και όλοι μας έχουμε τις πολιτικές μας αναφορές, όμως επιδίωξη μου είναι να ενεργοποιήσω όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις ώστε να οδηγηθούμε στη συγκρότηση μιας  νέας  πλειοψηφίας που θα δώσει μια νέα ώθηση στην πόλη. Οι πολιτικές που ασκούνται δεν είναι ουδέτερες, συχνά έχουν ιδεολογικό περιεχόμενο, όμως η πόλη ήταν και παραμένει προτεραιότητά μου.  Στα πολλά και καθημερινά άλλωστε, κριτήριό μας είναι μόνο οι ανάγκες του πολίτη και μέτρο μας η κοινή λογική.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*