Κυβέρνηση – “τσιφλίκι” ή αποτελεσματικό σχήμα; Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Θα ήταν από άδικο ως παράλογο να μιλήσουμε από τώρα, ενώ δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι στα πρωτόκολλα διορισμών των μελών της νέας κυβέρνησης, αφοριστικά για «κακή κυβέρνηση» – πολύ περισσότερο για «καλή κυβέρνηση» – είτε αποθεώνοντας, είτε αφορίζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα. Μπορούμε ίσως μόνο να μαντέψουμε προθέσεις, ανασκαλεύοντας το παρελθόν των προσώπων και  συμβολισμούς παρατηρώντας με λίγο μεγαλύτερη προσοχή τις ισορροπίες που χτίστηκαν. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει το στίγμα μιας απόλυτης πρωθυπουργοκεντρικής λειτουργίας και ενός ασφυκτικού ελέγχου του Μαξίμου στους υπουργούς. Στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί και έχουν επιτύχει και άλλοι που κουβαλούν ακόμη και ως σήμερα, το στίγμα της έντονης κοινωνικής  αποδοκιμασίας.

Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσει και τι αντίκτυπο θα έχει πολιτικό και κοινωνικό, αυτή η επί της ουσία συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Βενιζέλου – Σημίτη που αποτυπώνεται ανάγλυφα από το χνάρι κάποιων  προσώπων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Από την άλλη επειδή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κουβαλά ακόμη – δε φεύγει και εύκολα – τη ρετσινιά του υπουργού των απολύσεων, αν επιχειρήσει μια εφαρμογή σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας, ο κ. Μητσοτάκης θα εξελιχθεί σε εύκολο αντίπαλο. Θα κριθεί εξάλλου και το αν και  πόσο «όμηρος» των επιχειρηματικών συμφερόντων που τον στήριξαν μέχρι εδώ, είναι. Και αυτό θα γίνει γρήγορα εμφανές.

Θα έχει επίσης ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσει αυτή η συνύπαρξη 23 τεχνοκρατών υφυπουργών με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, αν κάποιοι υπουργοί επιχειρήσουν προσέγγιση με την κοινωνία και οι υφυπουργοί – τοποτηρητές κοιτάζουν μόνον αριθμούς. Θα είναι, εν τέλει, άξιο παρακολούθησης, αν οι υπουργοί που μπορούν να προσφέρουν, γιατί ξέρουν τα θέματα κι έχουν διάθεση προσφοράς,  όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Δένδιας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο υπουργείο εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο υποδομών και ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο υπουργείο Ναυτιλίας, θα αφεθούν να απλώσουν το αποτύπωμα τους ή θα πέσουν θύματα κάποιας ιδιότυπης φοβίας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ερωτήματα που σύντομα θα απαντηθούν έτσι ή αλλιώς. Και, με τα ίχνη ρεβανσισμού ήδη παρόντα, όταν απαντηθούν θα δώσουν και το πρώτο στίγμα για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*