ΗΠ(ΕΙ)ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ! Όπως αυτή του ποιητή Απόστολου Ζώτου

ΕΛΛΑΔΑ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΤΕΧΝΕΣ/ΘΕΑΤΡΟ by

Του Αλέξανδρου Λαμπρίδη:

ΗΠΕΙΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
επιτρέψτε μου το νεότευκτο και, καθόλα, αδόκιμο. γιατί η περίφραση δεν αντέχει στα μέρη μας. το “Ηπειρώτης υπερρεαλιστής” ξεφεύγει στο μέτρο. κι η Ήπειρος έχει – τόπε άλλος απόψε – το ψηλά μέσα της. το υπέρ. για αυτό προτείνω: Ηπειρεαλισμός. με αφορμή – και έμπνευση – τον αγαπητό Απόστολο Ζώτο, τον ποιητή από το Πεκλάρι, την Κόνιτσα και τη σχέση του με την Ήπειρο και τον υπερρεαλισμό.

υ.γ. ή μήπως όχι?

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ & Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

δεν έχει “επισήμους” και πολιτευτάκηδες. 
δεν έχει εκκωφαντικά ηχεία, ξέφρενες φωτοχυσίες και αστραφτερά φλας.
η Ήπειρος των Ποιητών προχωράει στα σκοτεινά όπως οι ήρωες του Ποιητή. και, κάπου κάπου, σε κάτι ημίφωτα της πόλης, συναντιέται σχεδόν συνομωτικά, όπως χθες, στο POEMS & CRIMES την εκδόσεων Γαβριηλίδη. με την παρουσίαση του Κονιτσιώτη, Πεκλαρίτη Αποστόλη Ζώτου. με τον συντοπίτη του Πάνο Κυπαρίσση να διαβάζει ποιήματά του. ή όπως ένα χρόνο πριν με την παρουσίαση του ίδιου του Κυπαρίσση αλλού. και του Μιχάλη Γκανά στο Μετς.

Σε όλα αυτά αντάμωσε η Ήπειρος των Ποιητών. με λόγο, λέξεις, ανάσες, σιωπή. μέσα τους πάλλεται η μνήμη, σφύζει ο νόστος, ματώνουν τα ανεκπλήρωτα της πατρίδας. ανταμώματα στο ημίφως των ξέφωτων της πόλης. τριάντα εδώ, σαράντα εκεί, πενήντα πιο πέρα. οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά. για τους άλλους – για τους πολλούς, μεγαλόσχημους εκπροσώπους λογής λογής “φορέων” – αυτή η Ήπειρος, η Ήπειρος των Ποιητών, παραμένει μια άγνωστη ήπειρος. χαμένη μες στον αφρό των ημερών που, εν είδη τρικυμίας εν κρανίω, ταλανίζει τους “εκπροσώπους” μας, ως άλλη χαμένη Ατλαντίδα.

Για όλους αυτούς, ετούτη η Ήπειρος αγνοείται.
Η Ήπειρος, όπως αυτή του Απόστολου Ζώτου:
ΗΠΕΙΡΟΣ
Σονέττο
από τον αφρισμένο μόχθο
των χειμάρρων.

Εικόνες από τη χθεσινή παρουσίαση του Απόστολου Ζώτου
στο Poems & Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*