Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ ΚΟΜΙΖΕΙ ΠΝΟΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΨΥΧΗ Ένα κείμενο του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή Μάνθου Μυριούνη,που μπορεί να μας αφορά!

Lifestyle/ΑΠΟΨΕΙΣ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΑΙΔΕΙΑ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Έτσι όπως πορευόμαστε στη μακρά της ζωής πορεία είναι αναμφισβήτητα ποθητό κι επιθυμητό αλλά σπάνια κατορθωτό το να είμαστε σε συμβατή και ομονούσα σύμπλευση με την δική μας ψυχή.
Γιατί το το ρήμα πορεύομαι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απομονωθεί απο εκείνα που του δίνουν νόημα και γεύση,το ονειρεύομαι και το ερωτεύομαι!
Σαν άνθρωπος και σαν επιστήμονας που χρόνια τώρα κινούμαι ανάμεσα σε ανθρώπους και γεεγονότα,διαφορετικών ηθών και υφών,δεν θα αποπάρω κανέναν που έχει αποφασίσει να ζεί την ζωή του ποιό προδιαγεγραμένα και σύμφωνα με τα δικά του κίνητρα και τις δικές του μονοσημαντότητες!
Η σημερινή απαιτητική και πολυσύνθετη ζωή με τις αυξημένες υποχρεώσεις μας τραβάνε απο το μανίκι και δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο στα περίκλειστα σύνορά τους να ανασάνουμε κσι να βιώσουμε στιγμές που οφείλουμε στον εαυτό μας…
Είναι εύκολο θα πεί κάποιος να ξεχωριστούν.και να ξεδιαλυθούν όλα αυτά τα αλληλένδετα κι αλληλοεπηρεαζόμενα “φύλλα πορείας”της ζωής μας?
Σίγουρα όχι!
Όμως έτσι δεν μπορούμε να πορευτούμε!
Βλέπουμε οτι στις δουλείες μας τις καθημερινές δυσκολίες,οι υποχρεώσεις μας τραβάν απο το μανίκι και οι παραινέσεις απο γνωστούς,φίλους και συγγενείς για συνεχόμενους συμβιβασμούς αρχίζουν να ακούγονται ευχάριστοι στ´αυτιά μας…
Πλέον πολύ επιτακτικά κι ακόμη πιο βασανιστικά αρχίζουμε να πιστεύουμε πως τα περιθώριά μας για ζωή,για χαρά,για ευτυχία δεν είναι στα δικά μας χέρια και ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για την δική μας ευζωία!
Άς μην κιωτεύουμε…αυτό που ίσως αχνά πλέον υποψιαζόμαστε πως θα μας κάνει χαρούμενους,αυτό να ακολουθήσουμε!
Αυτό θα αξίζει να ζήσουμε!
Δεν θα αμφισβητήσω σε καμία περίπτωση τις κατα καιρούς εισηγήσεις του ευρύτερου και εγγύτερου περιβάλλοντος μας,αλλά πέρα απο την όποια αξία των συμβουλών τους οφείλουμε να παραδεχτούμε τούτο:Ο καθένας την ψυχή του την έχει ξεχωριστά!
Αναμασώντας τους φόβους μας και μυρικάζοντας τις ατυχείς μας εμπειρίες δρέπουμε σαν αποτέλεσμα να χαπνουμε πράγματα στη ζωή μας απο αυτά τα δυσεύρετα,τα ανεκτίμητα,που συμβαίνουν μόνο μια φορά!
Είναι γεγονός οτι πολλά απο αυτά που μας τυχαίνουν καθημερινά και οι συνεχώς ανανεούμενες υποχρεώσεις μας νεκρώνουν κι ένα μεγάλο κομμάτι του ψυχισμού μας και σταδιακά θα μας απονευρώσουν τον καθέναν μας απο την επαφή με το πιο ατόφιο κι αληθινό κομμάτι μας:Τα συναισθήματα μας!
Άλλοι θα δειλιάσουμε,άλλοι θα αναβάλουμε,άλλοι θα βρούνε δικαιολογίες να πούμε στον εαυτό μας προκειμένου ν´ αποφύγουμε να ζήσουμε όλα αυτά που απο την φύση μας ειμαστε προορισμένοι να νιώσουμε…
Όλα θα τα βρούμε μπροστά μας,μα πιά θα είναι ξεφτισμένα και κουρελιασμένα σε παζάρι πουλημένα,τα πιό δικά μας θέλω!
Ο απολογισμός όσο κι αν φαίνεται μακριά ακόμη είναι πιο κοντά απ´ όσο νομίζουμε…
Και σαν “άνθρωπος που αγαπώ τους ανθρώπους και τα πάθη τους”σε καμία πε
ρίπτωση δεν μπορώ να επιχαίρω γιαυτό!
Αντιθέτως συνιστώ σε όλους μας να υπερασπιστούμε την μοναδικότητα της ψυχής μας,να σεβαστούμε τα θέλω μας γιατί είμαστε σε πλάνη μεγάλη όταν νομιζουμε οτι μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με οτιδήποτε άλλο.
Τραβώντας της ζωής τον παρονομαστή εύκολα κι ελπίζω όχι αργα θα διαπιστώσουμε ότι η μόνη κι η πιο ακριβή μας περιουσία είναι όλα όσα έχουμε δεί και κυρίως όλα όσα έχουμε αισθανθεί!
Για κείνους τους εκλεκτούς που την ψάχνουν λίγο περισσότερο είναι σαφες ότι η εποχή που διανύουμε μας σπρώχνει προς την αναισθησία,έτσι που σε λίγο καιρό δεν θα αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας…και θα τείνουμε να θεωρούμε φυσιολογικό ότι κατακρεουργεί τα βασικά μας ένστικτα!
Και θα είσαι εκλεκτός όταν με δίψα μικρού παιδιού ζητάς να σε συνεπάρει η γλυκιά κι αιώνια αναζήτηση όλων αυτών που θα σε κάνουν να ριγήσεις. Τις στιγμές σου που εύκολα ή ζόρικα θες να αναζητήσεις…
Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν θα σου εγγυηθεί για τίποτε…άλλωστε τον χάρτη της καρδιάς σου τον κρατάς ακόμη καλά κρυφό!
Ο ιδιαίτερος τρόπος που θα τον διαβάσεις θα δείξει τον λόγο που θες να ταξιδέψεις…
Κι αν τύχει κι αποκαμώθεις και ζητήσεις μια αγκαλιά να ξεκουραστείς στα ζόρια,όλοι θα είναι εκεί να σε κρίνουν,να σε νουθετήσουν,να σε συμβουλεύσουν,αλλά όχι να σ´αγκαλιάσουν!
Όχι γιατί δεν θα το θέλουν αλλά γιατί εσένα δεν θα σου κάνει η αγκαλιά τους!
Είναι μεγαλείο να μπορείς να νιώσεις όλη την ομορφιά της ζωής,κλεισμένη σε δύο χέρια!
Φίλε μου, ότι σου συμβαίνει ισχύει…όλα τ´άλλα είναι θεωρίες!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*