ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Growth Strategy for the Future of Greece: ΟΛΟΚΛΗΡΟ το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας

MEDIA/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Το «κοινωνικό πακέτο» της επόμενης μέρας σχεδιάζει το υπ. Εργασίας – Μισθοί και συντάξεις στη… μεταμνημονιακή εποχή. Μία τρισέλιδη εισαγωγή, πέντε κεφάλαια για το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μοντέλο της επόμενης ημέρας της ελληνικής οικονομίας και δύο παραρτήματα (τα μέτρα που θα υλοποιηθούν με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης στρατηγικής) περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το Growth Strategy for the Future of Greece, όπως είναι ο τίτλος με τον οποίο έχει αποσταλεί στους δανειστές, και πρόκειται να παρουσιάσει επίσημα η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια όπως αποκαλύπτει η Realnews.

Μέσα σε 70 σελίδες προτάσεων και 5 σελίδες παραρτημάτων, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την τήρηση των συμφωνηθέντων και αφήνει ανοιχτό το περιθώριο επανεξέτασης μέτρων που έχουν ληφθεί σε τέσσερα πεδία: φορολογικό, δημόσια διοίκηση, αγορά εργασίας και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα, ενσωματώνονται ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης όπως, για παράδειγμα, το Κτηματολόγιο και η τοποθέτηση γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.

Την επιμέλεια του αναπτυξιακού σχεδίου έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος συνεργάστηκε με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, κυρίως, όμως, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Από το τελικό σχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη µείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, γεγονός που εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καθυστερήσει την εφαρµογή των συγκεκριµένων µέτρων. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν το σχέδιο που εστάλη στους δανειστές το Μεγάλο Σάββατο ως «γενικόλογο» και «ασαφές» σε ορισµένα σηµεία, ενώ διατυπώνονται συγκεκριµένες ενστάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις φοροελαφρύνσεις, οι οποίες παραπέµπουν στο υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αλλά και για τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου µισθού, καθώς επιµένουν να συνδέεται µε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας.

Επί του σχεδίου, έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή e-mail και παρατηρήσεων, µε την ελληνική πλευρά να προεξοφλεί ότι ορισµένες από τις προτάσεις µπορεί να αλλάξουν ή τα χρονοδιαγράµµατα να τροποποιηθούν. Υπό διαµόρφωση είναι ακόµα το δεύτερο παράρτηµα του σχεδίου, που αναφέρεται στον µηχανισµό παρακολούθησης στρατηγικής

REAL MONEY 1

∆ηµοσιονοµικά

To πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη «δηµοσιονοµική βιωσιµότητα» και είναι το µικρότερο του σχεδίου, καθώς έχει µόνο 5 σελίδες. Σε αυτό αναφέρονται όλα τα µέτρα που έχουν ληφθεί για την εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών, η δέσµευση για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% έως και το 2022, αλλά και η πρόβλεψη για ρυθµό ανάπτυξης 2,1% κατά µέσο όρο την περίοδο 2020-2022. Επίσης, δεν προσδιορίζονται οι φοροελαφρύνσεις, καθώς το ζήτηµα παραπέµπεται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής. Πρόκειται για τα λεγόµενα «αντίµετρα», δηλαδή τη µείωση του συντελεστή φορολόγησης στο πρώτο κλιµάκιο της κλίµακας υπολογισµού του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, τη µείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει πάνω από 700 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», oι δανειστές επιμένουν οι όποιες φοροελαφρύνσεις εφαρμοστούν να μη χρηματοδοτηθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά από άλλες πηγές, κάτι που δυσκολεύει τους κυβερνητικούς στόχους.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Το δεύτερο κεφάλαιο, που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, αφορά τη «βιώσιμη ανάπτυξη». Σε αυτό έχουν ενσωματωθεί μια σειρά από υπο-ενότητες που έχουν να κάνουν με τον κατώτατο μισθό, τα εργασιακά, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων, αλλά και το καθεστώς των πτωχεύσεων.

Κατώτατος μισθός – εργασιακά – αδήλωτη εργασία – κοινωνικό κράτος

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει να εξουσιοδοτηθούν οι κοινωνικοί εταίροι που θα κρίνουν κατά πόσο μπορεί να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή όχι ο κατώτατος μισθός έως το τρίτο τρίμηνο του 2018. Υπάρχουν γενικές αναφορές στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2018 και στη διαιτησία, στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αλλά και προτάσεις για την επιστροφή στην αγορά εργασίας μακροχρόνια ανέργων. Ακόμα, περιλαμβάνεται το τριετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας έως και το τέλος του 2020,
καθώς και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Δημόσια διοίκηση

Προβλέπεται η τοποθέτηση γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στο Δημόσιο έως το τέλος του 2018. Οσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αλλαγές με την εισαγωγή ενός ουσιαστικού συστήματος κινητικότητας, αξιολόγησης προσωπικού και οργανικών μονάδων, την προώθηση διαδικασιών διαρκούς επιμόρφωσης και την εφαρμογή ενός συστήματος αντικειμενικής εξέλιξης βάσει προσόντων, στόχων και επιτευγμάτων. Συναφής στόχος είναι και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Προσέλκυση επενδύσεων

Κίνητρα για δραστηριοποίηση σε ανταγωνιστικούς τομείς του διεθνώς εμπορεύσιμου τομέα, βελτίωση της νομοθεσίας για στρατηγικές επενδύσεις (fast track) και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων είτε μέσω δικτυώσεων. Στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με σκοπό να γίνουν πιο ποιοτικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς και τελικά να μετακινηθούν στην αλυσίδα αξίας. Προβλέπεται ακόμα η ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων (clusters), προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δικαιοσύνη

Επιταχύνεται η απονομή δικαιοσύνης με συγκεκριμένες ενέργειες. Αναφέρεται ότι έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να ολοκληρωθεί μελέτη για την αποκέντρωση της πρωτοβάθμιας Δικαιοσύνης, δηλαδή για τη διευκόλυνση του έργου των πρωτοδικείων.

Βιομηχανία

Περιγράφονται οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας σε συγκεκριμένους κλάδους. Πρόκειται για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία και τη φαρμακοβιομηχανία, με μέτρα ενίσχυσης των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Σε αυτή την υπο-ενότητα εντάσσεται ένα μικρό κείμενο για τη νησιωτικότητα με αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο. Ωστόσο, κυβερνητικοίκύκλοι αναφέρουν ότι δεν υπήρχε χρόνος για περαιτέρω ανάλυση και ενίσχυση όλων των παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επιλέχθηκε η λύση της ενίσχυσης της βιομηχανικής πολιτικής στους τομείς που διαθέτουν ή μπορεί να αναπτυχθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δομικοί όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Το τρίτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Οι δομικοί όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», όπου κυριαρχεί το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Παρουσιάζονται το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται στο θέμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων και κυρίως στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι ενστάσεις των δανειστών γι’ αυτό το κεφάλαιο είναι μεγάλες, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει με γενικόλογες τοποθετήσεις κάποιες «δύσκολες» ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτές που συνδέονται με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Κτηματολόγιο

Στα τέλη του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση στο ολιστικό σχέδιο, καθώς περιγράφει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πέραν του Εθνικού Κτηματολογίου, προβλέπεται η πλήρης αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού κάθε δήμου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ορίζοντα ολοκλήρωσής του τα τέλη του 2018.

Δίκαιη ανάπτυξη

Το τέταρτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Δίκαιη ανάπτυξη» και αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στην προώθηση κοινωνικών συνεταιρισμών και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στην υγεία. Ενισχύεται η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς συνδέεται με την αύξηση της παραγωγικότητας. Επιδιώκεται η αποτελεσματική αξιοποίηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της λειτουργίας της «τριπλής έλικας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των λειτουργικών σχέσεων και της διασύνδεσης εκπαιδευτικών/ερευνητικών ιδρυμάτων – επιχειρήσεων – κράτους.

Προβλέπονται κίνητρα για την ανάσχεση του brain drain με ευκαιρίες συνεργασίας με εταιρείες, καθώς και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στο εσωτερικό της χώρας. Ενισχύεται η ανάπτυξη κοινωνικού ή και συνεταιριστικού τομέα, μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου της
χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, δηλαδή συνεταιρισμών στους οποίους συμμετέχουν ιδιώτες, ΟΤΑ ή άλλα νομικά πρόσωπα για την παραγωγή, αποθήκευση ή ιδιοκατανάλωση ενέργειας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Μείωση «κόκκινων» δανείων και σταδιακή χαλάρωση των capital controls

Το Τελευταίο κεφαλαίο αναφέρεται στη «χρηματοδότηση της στρατηγικής» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls, χωρίς αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Μείωση των «κόκκινων» δανείων έως τα τέλη του 2019 στα 38,6 δισ. ευρώ από 72,8 δισ. ευρώ το 2017.

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και δημόσιων πηγών χρηματοδότησης. 

Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος μη τραπεζικής χρηματοδότησης, μαζί με τη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και την καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ και η
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα ενισχύσει περαιτέρωτην ανάπτυξη, εφόσον συνοδεύονται από έναν σχεδιασμό για αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Ουσιαστική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών χρήματος, εργασίας και προϊόντων. 

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Στην εθνική στρατηγική περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η αποτελεσματικότερη διαχείρισή της μέσω της πλήρους ψηφιακής καταγραφής της και με τη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. Μέρος της θα ενταχθεί στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων», με εργαλεία τη μακροχρόνια μίσθωση ή/και πώληση επιμέρους περιουσιακών στοιχείων, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται δύσκολη ή αναποτελεσματική η αξιοποίηση μέσω της δημόσιας διαχείρισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top