Φοβίζει η διαλυμένη Τουρκία ή ο παράφρων ηγέτης της;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος 

Ο συμβολισμός είναι υψηλός. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία στην τελετή αποχαιρετισμού ενός από τους σηματωρούς του Κυπριακού αγώνα, του Δημήτρη Χριστόφια στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας σε έναν αλλόφρονα τούρκο πρόεδρο «Αν προκληθούμε θα βρεις μεγάλο μπελά» του στειλε το μαντάτο. Το πρόβλημα, όμως, είναι απέναντι δεν βρίσκεται ένας πολιτικός ηγέτης μιας χώρας: Αλλά μια ψυχοπαθητική περίπτωση ηττημένου ανθρώπου με απόλυτη έλλειψη του μέτρου και πλήρη ρήξη με την κοινή λογική. Αυτό είναι σήμερα ο Ερντογάν . Ένας «σουλτάνος» σε παραλήρημα, ηττημένος και απομονωμένος που θέλει απλώς να ταυτίσει τη χώρα και το λαό του, με το δικό του κατήφορο.

Και τι απαντά με τονο και ύφος που, ξεκάθαρα, εμπίπτει στην ψυχιατρική; «Εγώ θα κάνω γεώτρηση στα δικά σας νερά»> Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το τολμήσει γιατί έτσι θα χάσει οριστικά την παρτίδα και προφανώς, με ποικιλότροπα αιματηρό τρόπο , ανεξάρτητα από την «ζαριά» των s- 400.

Με την Ευρώπη εναντίον του, τις ΗΠΑ πολύ θυμωμένες, την Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ, τον Αραβικό κόσμο καχύποπτο  και την Ρωσία συγκυριακά, μονάχα, για λόγους ψυχρά επιχειρηματικούς δίπλα της, η Τουρκία δεν μπορεί να φτάσει μακριά Εν μέσω όλων αυτών βρίσκεται και το σχέδιο δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους, σχέδιο στο οποίο έχουν επενδυθεί πολλά Αμερικανικά κεφάλαια, στο πρόσφατο παρελθόν – κι όλα αυτά στριμώχνουν ασφυκτικά την Τουρκία και χρεώνονται στον Ερντογάν.

Τώρα όμως είναι και η ευκαιρία να περάσει η Ευρώπη από τα λόγια στην πράξη, μήπως κι αναγκάσουν την  Τουρκία να κάνει κάποια βήματα στο άγνωστο, ως τώρα, μονοπάτι της διεθνούς νομιμότητας. Και να πάψουν, επιτέλους, να τη βλέπουν ως ‘’καλό πελάτη’’…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*