ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ… παίζει στην Κύπρο ο ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ Ερντογάν… «Ακυρώνει» ρωσικές ασκήσεις…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ στην περιοχή της Κύπρου… Αλαλούμ κινήσεων και εξελίξεων σε θάλασσα και αέρα… Εκ νέου φανερά ενοχλημένη παρουσιάζεται η Τουρκία από το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνωρίζει πλήρως και το FIR Λευκωσίας και την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα έρευνας και διάσωσης και έκδοσης Navtex και Notam για την περιοχή.

Χθες, η Τουρκία, με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή ελέγχεται από το παράνομο Κέντρο Ελέγχου της Τύμπου, εξέδωσε Notam με την οποία αποπειράται να «ακυρώσει» Notam που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας για δέσμευση περιοχής ανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου για αεροναυτικές ασκήσεις. Μάλιστα, αποπειράται να ακυρώσει και την ισχύ σχεδίων πτήσεων που υπέβαλε η Ρωσία μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς και νομιμότητα.

Οι δεσμεύσεις αφορούν σε ασκήσεις από τις 11 μέχρι τις 26 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι για την ίδια περιοχή, κατόπιν αιτήματος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία επανειλημμένα την τελευταία τριετία –όπως και αυτή την περίοδο–, δεσμεύεται με Navtex από τη Δημοκρατία αντίστοιχη θαλάσσια περιοχή για ναυτικές ασκήσεις.

Χθες, με τη Notam N0083/18, αναφέρει ότι σε σχέση με Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας που «έχουν εκδοθεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» σε σχέση με ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις και σχέδια πτήσεων, δηλώνουμε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι η μόνη νόμιμη αρχή για να παρέχει υπηρεσίες οδηγιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικές πληροφορίες στα όρια της περιοχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αεροναυτιλίας Ερτζιάν». Ως εκ τούτου, συμπληρώνει η τουρκική Notam, «οι Notams A0420/18 και A0421/18 που εκδόθηκαν από τη «διοίκηση της νότιας Κύπρου» είναι μηδενικές και άκυρες».

Στο μεταξύ, με έκτακτη Notam, που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας –την A0454/18– καθησυχάζει όλους τους χρήστες του FIR Λευκωσίας και προσπαθεί να απαντήσει σε τυχόν επιρροές και επηρεασμό από δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο – και κυρίως στον βρετανικό. Τα δημοσιεύματα ουσιαστικά θέτουν ερωτηματικά, λόγω αναφορών για δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων, για τυχόν επηρεασμό πτητικών προγραμμάτων αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με την Κύπρο, όπως και με τις αναφορές για πολεμική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδόθηκε λίγο πριν τη λήξη της ειδοποίησης ισχύος 72 ωρών που εξέδωσαν EASA και Eurocontrol για το FIR Λευκωσίας σε σχέση με την ένταση στην περιοχή λόγω Συρίας, που δημιούργησε προϋποθέσεις για να γίνουν σχόλια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά σημαντικούς τομείς στην Κύπρο όπως ο τουρισμός.

Η Notam αναφέρει τα εξής: «Πληροφορούμε όλους τους χρήστες του εναέριου χώρου ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και θα πληροφορεί την αεροπορική κοινότητα, και αν και όταν υπάρχει βάσιμη πληροφορία το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των πτήσεων».

Η Notam έχει ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις
Ούτε και χθες αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα η Πολιτική Αεροπορία. Οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πραγματοποιούνται κανονικά. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε και το Κέντρο Ελέγχου της Λευκωσίας που έχει την ευθύνη του FIR, να εξυπηρετεί εκατοντάδες αεροσκάφη. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν τροποποιήσει τα σχέδια πτήσεών τους ώστε να μην περνούν πάνω από τις ανατολικότερες περιοχές του FIR Λευκωσίας προς τη Συρία. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες αραβικών χωρών, με προορισμό τον Λίβανο κυρίως, εκτρέπονται σε μεγάλες καμπύλες από την κανονική τους πορεία, ώστε να αποφύγουν να πλησιάσουν τόσο το FIR του Ισραήλ όσο και περιοχές της χερσονήσου του Σινά που θεωρούνται επικίνδυνες, δημιουργεί ιδιαίτερο όγκο εργασίας για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το συνεχιζόμενο φαινόμενο της άρνησης λειτουργίας των συστημάτων GPS που εξακολουθεί να εμφανίζεται σε όλη την περιοχή, χωρίς να έχει γίνει δυνατό μέχρι τώρα να δοθεί κάποια εξήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις, που αεροσκάφη πετούν στην ίδια περιοχή και υψόμετρο, ακολουθώντας το ένα το άλλο, το ένα δηλώνει πρόβλημα με το σύστημα GPS και το άλλο δηλώνει ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Αντι-Navtex από την Δημοκρατία
Όπως έγραψε χθες ο «Φιλελεύθερος», με δύο Notam η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποίησε τις ειδικές συνθήκες που προβλέπονται σε ζώνες κοντά στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Συγκεκριμένα, με τις Notam A0453/18 και Α0454/18 όπου σαφώς αναφέρεται ότι αφορούν σε δραστηριότητες της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για πτήσεις καθορισμένες μέσω πάγιων σχεδίων και αεροπορικών χαρτών περιοχή, με τα χαρακτηριστικά LCD3 και LCD4 νότια των Βάσεων.

Οι Notam, έχουν ισχύ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 12 Μαΐου. Οι συγκεκριμένες περιοχές που καλύπτουν τα ανοικτά του Ακρωτηρίου, ενεργοποιούνται από δεκαετίες με την ειδοποίηση ότι είναι επικίνδυνες για χαμηλές πτήσεις, όποτε υπάρχει αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα ή επιχειρήσεις με συμμετοχή αεροσκαφών των Βρετανικών Βάσεων.

Να σημειωθεί ότι, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέδωσε από την πλευρά του χθες αντι-Navtex, σε σχέση με την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας που «δεσμεύει μεγάλη περιοχή που ξεκινά από τα όρια του Ακρωτηρίου Αποστόλου Αντρέα και φτάνει μέχρι τις ακτές της Τουρκίας στα όρια που την χωρίζουν με την Συρία.

«Πρόκειται για μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη επιχείρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και την ασφάλεια της ναυσιπλοίας», αναφέρει η σχετική Navtex.
“Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Go to Top
%d bloggers like this: