ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Αυτή είναι η λίστα με τα ονόματα στελεχών που θα αξιοποιηθούν σε φορείς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ

MEDIA/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Μετά τον ορισμό των γενικών και ειδικών γραμματέων, η κυβέρνηση προχωρά και στην τοποθέτηση των νέων επικεφαλής σε οργανισμούς, φορείς και ΔΕΚΟ. Ηδη στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει μια λίστα με ονόματα προς αξιοποίηση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε συνεννόηση και με τους υπουργούς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα επόμενα 24ωρα μπορεί να υπάρξουν διαδοχικές ανακοινώσεις των προσώπων που θα στελεχώσουν την υπόλοιπη κρατική μηχανή.

Πρόκειται για στελέχη που θα συνδυάζουν εμπειρία και τεχνοκρατικά στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να παραμείνουν στις θέσεις τους και πρόσωπα που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έγινε και με αρκετές περιπτώσεις γενικών γραμματέων.

Ηδη την Πέµπτη το απόγευµα ανακοινώθηκε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, που προέρχεται από τον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας. Υποδιοικητές του ορίστηκαν ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Ν.∆. στο Εθνικό Συµβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις
της υπηρεσίας. Ο Αν. Μητσιάλης έχει διατελέσει γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαµαρά.

Ο Βασίλης Γκρίζης, ο οποίος -µεταξύ άλλωνδιετέλεσε επί 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρµοδιότητες. Ο ∆ιονύσης Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήµατα. Μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆.στη Βουλή, ενώ ήταν και διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέµπτης, τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΕΟΤ η Αντζελα Γκερέκου, που έχει µεγάλη εµπειρία σε θέµατα τουρισµού. Ηταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για χρόνια, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού επί Γιώργου Παπανδρέου και υφυπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαµαρά. Μάλιστα, το 2012 είχε διαγραφεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, γιατί καταψήφισε µέτρα του τρίτου µνηµονίου, αλλά µετά
επέστρεψε. Στις εκλογές, πάντως, του 2015 µεταπήδησε στη Ν.∆., µε την οποία ήταν υποψήφια στην Κέρκυρα, αλλά απέτυχε να εκλεγεί.

Η αρχή έγινε, όµως, µε τον µηχανικό Γιώργο Στάσση, πρώην στέλεχος πολυεθνικού ενεργειακού οµίλου, που αναλαµβάνει νέος πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος στη ∆ΕΗ. Μια επιχείρηση που έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ο νέος επικεφαλής θα πρέπει µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να δώσει λύσεις.

Ο καθηγητής Οικονοµικών Μιχάλης Αργυρού, σύµβουλος µέχρι πρότινος του Κυρ. Μητσοτάκη, ορίστηκε πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονοµικών. Θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Οµάδα Εργασίας της Ευρωοµάδας (Euro Working Group), αντικαθιστώνταςέτσι τον Γιώργο Χουλιαράκη, που κατείχε αυτή τη θέση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος στο Ταµείο Αρχαιολογικών Πόρων τοποθετήθηκε η οικονοµολόγος Αθηνά Χατζηπέτρου, που ήταν στην ίδια θέση έως τον Νοέµβριο του 2018, ενώ πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου της Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ορίστηκε ο καθηγητής ∆ηµήτρης Ασκούνης. Μεταξύ άλλων, ήταν και συνεργάτης του Χαράλαµπου Αθανασίου στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαµαρά.

Στον ΕΦΚΑ φαίνεται πως «κλειδώνει» ο Χρήστος Χάλαρης. ∆ιετέλεσε σύµβουλος του Κυρ.Μητσοτάκη για θέµατα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ έχει συνεργαστεί και κατά το παρελθόν µε τον Γιάννη Βρούτση, αφού το 2012 είχε αναλάβει διευθύνων σύµβουλος στην Η∆ΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας.

Ενας από τους δύο υποδιοικητές αναµένεται να είναι ο δηµοτικός σύµβουλος στο Μαρούσι Κώστας Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος, κατά την προηγούµενη θητεία του Γ.Βρούτση στο υπουργείο, ήταν νοµικός του σύµβουλος.

Στα ΕΛΠΕ επιστρέφει ο Γιάννης Παπαθανασίου, στο αξίωµα του µη εκτελεστικού προέδρου του ∆.Σ. Ο πρώην υπουργός
Οικονοµικών της κυβέρνησης Καραµανλή είχε διατελέσει πρόεδρος στα ΕΛΠΕ και την περίοδο Σαµαρά. ∆ιευθύνων σύµβουλος αναλαµβάνει ο µέχρι τώρα αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος Ανδρέας Σιάµισιης.

Οσον αφορά τη ∆ΕΠΑ, συζητείται η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά, που ήταν διευθύνων σύµβουλος στον ∆ΕΣΦΑ την περίοδο Σαµαρά.

Για το Πράσινο Ταµείο στο τραπέζι φαίνεται πως είναι και το όνομα του Στάθη Σταθόπουλου, για χρόνια συνεργάτη του
υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Για τον ΕΟΠΥΥ υπήρξε επαφή με τον οικονομολόγο και πρώην γραμματέα του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση Καραμανλή Πασχάλη Μπουχώρη. Ωστόσο, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες.

Στο ΕΚΕΠΥ, που ενδέχεται να συγχωνευθεί με το ΕΚΑΒ, μπορεί να συνεχίσει ο Νίκος Παπαευσταθίου. Ο σημερινός διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας είναι σε αυτή τη θέση από το 2014, ενώ από το 2004 έως το 2010 ήταν διοικητής του ΕΚΑΒ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, που ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές, φαίνεται να «κλειδώνει» για το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ( ΙΝΕΔΙΒΜ) του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που είναι πρώτος επιλαχών στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ακούγεται έντονα για τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), αν και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα αξιοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) του Παιδείας, σύμφωνα με
πληροφορίες, οδεύει η Ντόρα Πάλλη, που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στον Νότιο Τομέα.

Ορισμένοι επιμένουν ότι ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί Παπανδρέου, θα επιστρέψει στην
ΕΡΓΟΣΕ, στη θέση που είχε και στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Σπηλιόπουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είχε διεκδικήσει ως αντάρτης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευάγ. Βενιζέλο.

Για τη θέση του προέδρου στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) φαίνεται να προκρίνεται η Ρένα Βασιλική. Είναι πολιτική φίλη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Πάντως, για τη θέση του διευθύντοντος συμβούλου στον ίδιο οργανισμό, στο τραπέζι είναι το όνομα του Διονύση Δαβουρλή, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως οδεύει ο Δημήτρης Μέλας, που έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός και γενικός γραμματέας, ενώ ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. τον περασμένο Μάιο. Για τον ίδιο οργανισμό ακούστηκε, όμως, και ο πρώην βουλευτής Κώστας Κιλτίδης

Στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας συζητείται το όνομα της Δέσποινας Γκικάκη, προέδρου της «γαλάζιας» τοπικής οργάνωσης στην περιοχή. Για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου ακούγεται ο Κώστας Αντωνίου, που ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική στις εκλογές του 2015.

Γενικοί γραμματείς

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν και οι νέοι γενικοί γραμματείς της προεδρίας της κυβέρνησης. Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών στο πρωθυπουργικό γραφείο ανέλαβε ο νομικός Θανάσης Κοντογεώργης, που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και των Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη διαμόρφωση του πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών τοποθετήθηκε η Βίκυ Λοΐζου. Ηταν υποψήφια
στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και σύμβουλος του Κυρ.Μητσοτάκη για θέματα πολιτικής υγείας. Η Β. Λοΐζου ήταν και σύμβουλος του Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης επί Σαμαρά και υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των μεταρρυθμίσεων.

Γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ανέλαβε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο σύμβουλος στρατηγικής ήταν ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού αλλά και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2014. Στις
εκλογές του 2015 ήταν πρώτος επιλαχών στην Α’ Αθηνών, ενώ το 2016 αποχώρησε από το Ποτάμι.

Πηγή: Realnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: