ΑΣΠΙΔΑ των Med7 στην Κύπρο με σφραγίδα Τσίπρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Το ευρωπαϊκό ηγετικό βεληνεκές του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο πλαίσιο της 6ης συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ενός θεσμού που το θεμέλιο του φέρει την υπογραφή του Έλληνα ηγέτη. Από τη Βαλέτα της Μάλτας οι επτά έστειλαν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, την οποία καλούν να σέβεται κατά γράμμα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις στην μαρτυρική μεγαλόνησο.

“Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη”. Σημείωσε ότι “δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας που έχει πλέον βάλει στο βιογραφικό του, με απόλυτα θετικό πρόσημο την δημιουργία αυτού του μετώπου του νότου, έχει πλέον δημιουργήσει μια αρραγή, όπως δείχνουν τα πράγματα,  ασπίδα γύρω από την Κύπρο …

Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι «Med7» εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.\u000B Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*