ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Άρειος Πάγος προς Εισαγγελία: Να «κοπούν μαχαίρι» οι κατηγορίες περί «παγώματος» της έρευνας για το Μάτι

ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ by

«Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εσείς κρίνετε αναγκαία».

Αυτό αναφέρει το έγγραφο που απεστάλη σήμερα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο, με το οποίο επιχειρείται να «κοπούν μαχαίρι» οι καταγγελίες περί απόπειρας «παγώματος» της έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι και μάλιστα με την σφραγίδα της Ξένης Δημητρίου.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θέμα, στο νέο αυτό έγγραφό της, η κ. Δημητρίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρανοήθηκαν οι προθέσεις της, επισημαίνει ακόμα αναφορικά με το πόρισμα Παπασπύρου το οποίο φέρεται να επικαλέστηκε για να μπλοκάρει τις εξελίξεις της έρευνας:

«Σας διαβιβάζουμε την ενημέρωση της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αναζητήσετε το πόρισμα της και να το επισυνάψετε στη δικογραφία».

Απ΄ την άλλη κύκλοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έλεγαν ότι το πρώτο έγγραφο της κ. Δημητρίου που ανέφερε ότι πρέπει να επισυναφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου (αφορά στις όποιες διοικητικές ευθύνες) οδηγεί σε παύση της έρευνας και μεταθέτει την ολοκλήρωση της στο μέλλον, καθώς θα πρέπει οι εισαγγελείς να αναμένουν ποτέ θα ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε η κ. Παπασπύρου. Άλλοι βέβαια κύκλοι έλεγαν ότι το επίμαχο έγγραφο Δημητρίου ήταν ένα απλό ενημερωτικό έγγραφο ότι διενεργείται παράλληλα και διοικητική έρευνα και δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρηθεί ότι η κ. Δημητρίου προέτασσε αυτή την έρευνα για να βάλει προσκόμματα στην εισαγγελική ποινική προκαταρκτική εξέταση για την απόδοση των τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από χθες έγινε μετά την παράδοση εις χείρας του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, του πορίσματος του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής, το οποίο βεβαίως δεν προσωποποιεί ευθύνες. Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών εάν δεν υπήρχε η «δέσμευση» από το έγγραφο Δημητρίου, στις αμέσως επόμενες ημέρες οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα ήταν σε θέση να κλητεύσουν τους πρώτους υπόπτους για μια σειρά από αδικήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν τις ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς και οδήγησαν στον τραγικό χαμό 99 συνανθρώπων μας.

Άλλες πηγές πάλι διατείνονταν ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολο να συμβεί τόσο άμεσα, σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση κι ενώ εκκρεμεί και η παράλληλη αλλά απολύτως συναφής έρευνα περί της πλαστότητας ή μη εγγράφων της Πυροσβεστικής , όπως είχε καταγγελθεί, και τα οποία είναι σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας. Ενώ αναρωτιόνταν γιατί ανακινήθηκε χθες τέτοιο ζήτημα όταν η κ. Παπασπύρου είχε γνωστοποιήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Η σύγχυση, πάντως, που δημιουργήθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν αμέσως υπήρχε μια σαφής τοποθέτηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το περιεχόμενο αυτού του πρώτου, περιβόητου, εγγράφου της.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ

Go to Top
%d bloggers like this: