Αιχμάλωτη του χάους, η Αλβανία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΣΜΟΣ by

Πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό χάος απλώνεται από άκρη σε άκρη στην Αλβανία, που συναντά ένα ακόμη ”κεφάλαιο” του μετά την οριστική, όπως δείχνουν τα πράγματα, ρήξη στην οποία έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον πρόεδρο της γειτονικής μας χώρας, Ίλιρ Μέτα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα, ο οποίος αποφάσισε ήδη να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές, ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά τις διαδηλώσεις, οι οποίες οργανώθηκαν στα Τίρανα, κατά της κυβέρνησης,  σημειώθηκαν συμπλοκές με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν φωτοβολίδες στην αστυνομία και τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτοξευτές νερού και δακρυγόνα.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ράμα, φύγε» και υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές την ανακοίνωση του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha πως οι τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει, θα ακυρώνονταν με προεδρικό διάταγμα.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση του Έντι Ράμα» δήλωσε ο Basha στους υποστηρικτές του. «Δεν το διαπραγματευόμαστε».

Παρά τις εκκλήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για συνομιλίες που θα οδηγήσουν στη άρση του αδιεξόδου, οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με τον Ράμα να κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τις ενταξιακές διαδικασίες για την Αλβανία και τα Σκόπια στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Ιουνίου, όμως δεν είναι όλες οι χώρες θετικές σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε, λίγο πριν τη χθεσινή διαδήλωση, πως είχε αποφασίσει να ακυρώσει τις εκλογές καθώς η κρίση «υπονομεύει κάθε ευκαιρία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*