Αν δείτε αυτό στο δέρμα σας… κάντε εξέταση ΧΘΕΣ για καρκίνο

featured image
Το δέρμα έχει συνολικό εμβαδό περίπου 6,5 τετραγωνικά μέτρα, περιέχει πάνω από 17 χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων και αποβάλλει περίπου 30.000 από τα 300 εκατομμύρια κύτταρα του δέρματος κάθε λεπτό!

Επίσης, μπορεί να αποκαλύψει πράγματα για τους πνεύμονες, την καρδιά και πολλά άλλα. Οι πληγές, τα εξογκώματα και οι κρεατοελιές που αλλάζουν χρώμα, ή έχουν ακανόνιστα όρια είναι όλα γνωστά συμπτώματα καρκίνου του δέρματος. Αλλά ένας άλλος τύπος δερματικού προβλήματος μπορεί να σημαίνει καρκίνο σε ένα μέρος του σώματός σας που ίσως δεν περιμένετε.

Ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του δέρματος), ο καρκίνος του μαστού, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι ένα νέο εξόγκωμα ή μάζα.

Μια ανώδυνη, σκληρή μάζα που έχει ακανόνιστες άκρες είναι πιο πιθανό να είναι καρκίνος, αλλά οι καρκίνοι του μαστού μπορεί επίσης να είναι μαλακοί, στρογγυλοί, τρυφεροί, ή ακόμα και επώδυνα ογκίδια. Τα εξογκώματα του μαστού μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μη καρκινικών καταστάσεων, όπως κύστες, ή μόλυνση. Άλλα σημάδια καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν την έκκριση υγρού από τη θηλή, ή μια θηλή που να είναι ανεστραμμένη, καθώς και μια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού.

“Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα περισσότερα εξανθήματα που εντοπίζονται στο στήθος δεν είναι υπερβολικά ανησυχητικά”, εξηγεί η Shelly Beckley, νοσοκόμα ογκολογίας και επικεφαλής στο Outcomes4Me. “Πάντα συνιστώ στις γυναίκες να απευθύνονται στον γιατρό τους κάθε φορά που παρατηρούν οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος τους, είτε πρόκειται για νέο εξόγκωμα είτε για δερματικό εξάνθημα”.

Τα εξανθήματα μπορεί να σημαίνουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Οι λοιμώξεις, οι αλλεργίες, η θερμοπληξία, οι ιοί και το στρες μπορούν όλα να προκαλέσουν εξανθήματα, και το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και ο καρκίνος του μαστού.



  • “Υπάρχουν δύο τύποι εξανθημάτων που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του μαστού”, λέει η Beckley, η οποία προσθέτει ότι αυτά τα εξανθήματα μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι είναι έκζεμα, ή άλλος κοινός τύπος εξανθήματος, αρχικά. «Η νόσος Paget στον μαστό είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται με λεπιοειδές, παχύρρευστο δέρμα γύρω από τη θηλή, ή μια θηλή που είναι κόκκινη και προκαλεί φαγούρα. Η θηλή μπορεί επίσης να γίνει επίπεδη, ή να αναστραφεί», λέει, σημειώνοντας ότι συνήθως, η νόσος Paget διαγιγνώσκεται μαζί με τον καρκίνο του μαστού.

“Ένας άλλος τύπος καρκίνου του μαστού που μπορεί να εκδηλωθεί με εξάνθημα είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC)”, λέει η Beckley. «Ο IBC είναι ένας επιθετικός καρκίνος που μπορεί να εκδηλωθεί με ένα μικρό κόκκινο εξάνθημα, ή περιοχή ερεθισμού παρόμοια με ένα τσίμπημα εντόμου ως πρώτο σημάδι ασθένειας”. Η Beckley προειδοποιεί ότι «αυτή η μικρή περιοχή μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί και να γίνει πρησμένη, επώδυνη και ζεστή στην αφή, ώστε να έχει την όψη και υφή σαν φλούδα πορτοκαλιού. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί εμφανίζεται η νόσος του Paget και γιατί εμφανίζεται το εξάνθημα”, λέει η Beckley. «Ο καρκίνος του μαστού που εντοπίζεται συχνά μαζί με τη νόσο του Paget είναι πορώδες από την φύση του. Μια σκέψη είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν μέσα στους αγωγούς του γάλακτος στη θηλή και γύρω από αυτή και προκαλούν το εξάνθημα», εξηγεί η ίδια.

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού σύμφωνα με το iatropedia αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και εξαπλώνεται στο λεμφικό σύστημα εντός του μαστού καθώς και στο δέρμα, που είναι αυτό που προκαλεί το εξάνθημα.

Η Beckley συνιστά στις γυναίκες να αναζητούν ιατρική συμβουλή όταν παρατηρούν οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος τους, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων ή εξογκωμάτων. «Αν παρατηρήσετε ένα δερματικό εξάνθημα στο στήθος και δεν βελτιωθεί με την πρώτη βασική θεραπεία, ενημερώστε τον γιατρό σας», λέει. «Οι αλλαγές στις θηλές, ή ο πόνος στο στήθος, καθώς και τυχόν νέα ή επιδεινούμενα εξανθήματα, είναι συμπτώματα που οι γυναίκες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη και να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.