Άγρια κερδοσκοπία με τις τιμές της βενζίνης

featured image

Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν διεθνώς, αλλά τα προϊόντα διύλισης είχαν άνοδο 4,5%, στο δικό τους χρηματιστήριο

Σε είδος πολυτελείας έχει μετατραπεί η βενζίνη, με τη μέση τιμή πανελλαδικά να αγγίζει ήδη τα 2,30 ευρώ το λίτρο. Οι πολίτες όσο και να προσπαθούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους παρατηρούν ότι ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους κατατίθεται στα πρατήρια καυσίμων για τη διαδρομή από και προς την εργασία τους.

Ο εφιάλτης των αυξήσεων στα καύσιμα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, όπως προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθεί και στο όριο των 3 ευρώ το λίτρο. «Τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί μια αύξηση στις διυλιστηριακές τιμές. Επειδή τα περισσότερα πρατήρια λόγω της ακρίβειας είχαν αποθέματα, τα οποία τελειώνουν, οι επόμενες παραγγελίες που θα γίνουν θα είναι αυξημένες. Έτσι, αναμένεται μια αύξηση 4-5 λεπτά τις επόμενες μία δύο ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.



Ωστόσο, σημείωσε το εξής παράδοξο: τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει πέσει, αλλά δεν αποτυπώνεται στην τσέπη των καταναλωτών, κάνοντας λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Το ιδιόμορφο», εξήγησε, είναι ότι «τα προϊόντα διύλισης διαπραγματεύονται σε δικό τους χρηματιστήριο, σε δική τους πλατφόρμα, σε σχέση με το πετρέλαιο Brent. Το Βrent έχει σταθεροποιηθεί στα 115-116 δολάρια ανά βαρέλι, με αύξηση 1,5% τις τελευταίες δύο ημέρες. Τα διυλισμένα προϊόντα, αυτά που παίρνει ο καταναλωτής, στο χρηματιστήριο είχαν άνοδο 4,5%. Αν αυτό δεν λέγεται κερδοσκοπικό παιχνίδι, εγώ δεν ξέρω πώς λέγεται».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τις προηγούμενες εβδομάδες σημείο «αιχμής» αποτελούσε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, καθώς η χώρα αγόρασε πετρέλαιο με βάση το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο είχε ενισχυθεί έναντι του ευρώ. Όμως, από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 1,03, η κατάσταση έχει αναστραφεί τις τελευταίες εβδομάδες προς όφελος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί στο 1,07. Με βάση αυτή την εξέλιξη θα έπρεπε να υπήρχε (έστω και μικρή) αποκλιμάκωση των τιμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.