Επίδομα ρεύματος: Πώς θα κάνετε την αίτηση – Ποιοι θα λάβουν 250 ευρώ επιπλέον

featured image

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις που θα αφορούν την επιδότηση ρεύματος, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της ακραίας ακρίβειας στην ενέργεια, που έχει τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα ποσά που θα δοθούν θα είναι από 18 έως και 600 ευρώ, ενώ μια κατηγορία δικαιούχων θα λάβει επιπλέον επιδότηση ύψους 250 ευρώ για τους μήνες από Ιανουάριο έως Μάιο.

Πώς θα κάνετε αίτηση για την επιδότηση ρεύματος:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023


Οι ειδικές περιπτώσεις για το επίδομα ρεύματος

Το κοινό ρολόι: Το επίδομα θα το πάρει όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό που εκδίδεται. Εάν δεν εμφανίζεται, τότε θα πάρουν μισό-μισό αυτοί που θα κάνουν την αίτηση.


Λογαριασμός σε άλλο όνομα: Για την κλασική περίπτωση που βγαίνει σε άλλο όνομα ο λογαριασμός, τότε, θα πηγαίνει με βάση τη δήλωση που θα κάνουμε στην πλατφόρμα για την κύρια κατοικία ή στο Ε1. Θα κυριαρχεί το τι θα δηλώσουμε στην πλατφόρμα.

Φοιτητική κατοικία: Για να είναι κάποιος δικαιούχος, μόνο αν υποβληθεί το φετινό Ε1, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή στον πίνακα 6.

Ποιοι θα πάρουν συνολικά έως 850 ευρώ για το ρεύμα

Επιπλέον, επιδότηση ρεύματος 250 ευρώ θα δοθεί σε δικαιούχους φοιτητές για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάιο. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

Ποιοι είναι δικαιούχοι για Power Pass

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί όποιος κάνει αίτηση είναι τα εξής 4:

  • Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής 3 στοιχεία:

  • Κωδικοί taxisnet
  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.