Ο Έλληνας πιλότος ήρωας που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο

featured image

Ο Έλληνας πιλότος ήρωας που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο!

Στις 11 Αυγούστου 1975 σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος, επέλεξε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τους κατοίκους του χωριού Μουχτάρω, του σημερινού Ευαγγελισμού Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος γεννήθηκε το 1950 στην Άμφισσα Φωκίδας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Νοέμβριο του 1970 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1974 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου 1975, όταν το αεροσκάφος του F-84F της 340 Μοίρας Διώξεως/Βομ­βαρδισμού, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης εκπαι­δευτικής αποστολής αναγνωρίσεως του αεροδρομίου Καστελλίου Ηρακλείου, έπεσε στο έδαφος και συνε­τρίβη, 3 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου, έξω από το χωριό Ευαγγελισμός (Mουχτάρω).

Ένα από τα παιδιά, ο Γιώργος Καλογεράκης, που αργότερα έγινε διευθυντής του δημοτικού σχολείου της περιοχής και πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, περιγράφει τι αντίκρισαν τα μάτια του τότε, όταν ήταν μόλις 13 ετών.


«Μας άρεσε να ανεβαίνουμε στις ταράτσες τω σπιτιών και να αγναντεύουμε τα πολεμικά αεροπλάνα. Καθημερινές ήταν στο Καστέλι οι ασκήσεις τους. Φάνηκε πάνω από την Παπούρα. Μια στήλη μαύρου καπνού φάνηκε πίσω του. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Άρχισε να χάνει ύψος. Σε λίγο θα έφτανε πάνω από το χωριό Μουχτάρω. Και τότε χάθηκε… Ο μαύρος καπνός σηκωνόταν τώρα από το έδαφος… Αναρωτιόμασταν τι έγινε. Ο Γιάννης Σμαριαννάκης, ένας καλός χωριανός, μας είπε ότι το αεροπλάνο έπεσε. Έπεσε; Και τι σημαίνει έπεσε; Τον ρωτήσαμε. Έπεσε, μας επανέλαβε. Και τι έγινε ο αεροπόρος;».

Το ασθενοφόρο μετέφερε την σωρό του και οι κάτοικοι του χωριού Μουχτάρω που έφτασαν στο σημείο της πρόσκρουσης αντίκρισαν μόνο το πρόσωπό του. Ελάχιστοι τότε γνώριζαν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ένας ήρωας που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο!

Το F84F, το οποίο είχε ήδη αρχίσει να αποσύρεται από το 1970 από την δράση προκειμένου να αντικατασταθεί από άλλα πιο σύγχρονα αεροπλάνα, παρουσίασε μηχανική βλάβη. Τότε, η πρώτη σκέψη του νεαρού Κωνσταντίνου Κραββαρτόγιαννου, ήταν να βρει ένα σημείο προκειμένου να δοκιμάσει μια αναγκαστική προσγείωση.

Δυστυχώς, η μορφολογία της περιοχής δεν στάθηκε σύμμαχός του, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί. Ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος, βρέθηκε δεμένος στο κάθισμά του, με το πηδάλιο γυρισμένο τέρμα δεξιά. Εκείνη αποδείχθηκε η τελευταία πτήση του…

Ο Έλληνας πιλότος που πέθανε για να ζήσει ένα ολόκληρο χωριό!

Πηγή: www.enimerotiko.gr[gs-fb-comments]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.