Από το Red Bull Cliff Diving στη Formula 1 και το ποδόσφαιρο

featured image

Με πωλήσεις που αγγίζουν τα επτά δισεκατομμύρια κουτιά κάθε χρόνο, το Red Bull θεωρείται αναμφισβήτητα παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία ενεργειακών ποτών τα τελευταία 23 χρόνια. Ωστόσο, για πολλούς, η εταιρεία είναι πλέον περισσότερο γνωστή για τις δύο ομάδες της Formula 1, τους τρεις ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τις ατελείωτες extreme αθλητικές εκδηλώσεις.

Το Red Bull πρωτοεμφανίστηκε στα ράφια των αυστριακών σουπερμάρκετ το 1987, και μόλις δύο δεκαετίες μετά, κατέστη ένας σημαντικός παίκτης στις ανώτερες βαθμίδες του παγκόσμιου αθλητισμού, περισσότερο σε ρόλο ιδρυτή και οργανωτή events παρά χορηγού.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, χορήγησε πολλά extreme σπορ, όπως τις ελεύθερες καταδύσεις, το BMX, το σκι, τις πτήσεις και το skateboarding.

Για παράδειγμα το 1996, η εταιρεία ήταν από τους πρώτους χορηγούς του χρυσού Ολυμπιονίκη κωπηλάτη, Xena Muller, ωστόσο είχε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προτού ξεκινήσει η συμβολή της στα πιο mainstream αθλήματα.

Εκτός από τις χορηγίες, το Red Bull, ξεκίνησε τις δικές του δράσεις και διοργανώσεις, με ένα ευρύ φάσμα, από το χιουμοριστικό και δημοφιλές Red Bull Flugtag μέχρι το ασύλληπτο ρεκόρ του Red Bull Stratos. Ο αυστριακός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ όταν πήδηξε από ύψος 39.045 μέτρων τον Οκτώβριο του 2012. Όμως, αυτό δεν είναι το αποκορύφωμα της Red Bull.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Dietrich Mateschitz, παθιασμένος με τα αεροπλάνα, συνεργάστηκε με τον πιλότο  Sigi Angerer για να κατασκευάσει έναν στόλο από αεροσκάφη στη δεκαετία του 1980 πριν ακόμη ενσωματωθούν επίσημα στο δίκτυο. Aπό αυτά έχουν ξεχωρίσει οι Flying Bulls που από το 1999 μέχρι σήμερα συμμετέχουν σε εναέριους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο όπως και στο Athens Flying Week που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Πολλά αεροσκάφη και οχήματα στεγάζονται τώρα στο Hangar 7 στο Salzburg.

Οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου που ανήκουν στην αυστριακή εταιρεία, αλλά και τις οποίες στηρίζει χορηγικά είναι: οι Red Bulls New York, RB Leipzig και Red Bull Salzburg. Όσο η RB Leipzig, οποία ανέβηκε από το πέμπτο τμήμα της Γερμανικής Μπουντεσλίγκα, τόσο και η Αυστριακή Red Bull Salzburg, αγωνίζονται πλέον στο Champions League και έχουν αναδείξει μια σειρά ποδοσφαιριστών με παγκόσμιο κύρος, όπως ο Sadio Mane και ο Naby Keita.

Ακόμη, αθλητές πρώτης γραμμής εξακολουθούν να εγγράφονται στην αυτοκρατορία του Reb Bull. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που έχουν οι αθλητές, υπάρχει και η δημιουργική ελευθερία για την επίτευξη των στόχων τους και των επαγγελματικών τους προοπτικών.

Για παράδειγμα, το αστέρι της Liverpool Trent Alexander-Arnold, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται στη βιομηχανία, προσέγγισε ο ίδιος την αυστριακή εταιρεία παρουσιάζοντας τις δικές του ιδέες για συνεργασία.


Επίσης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Neymar Jr ανήκει στο δίκτυο της Red Bull, όντας και ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες, αφού με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε το Red Bull Neymar Jr»s Five.

Βάσει της έως τώρα επιτυχημένης πορείς, το Red Bull επιθυμεί να επεκτείνει την παρουσία του και πέρα από το ποδόσφαιρο. Ο Άγγλος αστέρας του ράκγμπι Jack Nowell είναι και αυτός αθλητής του Red Bull , ενώ το παγκόσμιο αθλητικό ρόστερ της εταιρίας ολοένα και αυξάνεται.

Ο Ben Stokes, που χαρακτηρίστηκε από το BBC ως «Αθλητική Προσωπικότητα για το 2019», προστίθεται στην εικόνα που το Red Bull θέλει να αναδείξει.

Στο ρόστερ της αυστριακής εταιρείας υπάρχουν ακόμη και δύο ομάδες της F1, η Red Bull Racing και η Scuderia Toro Rosso. Η Red Bull Racing δημιουργήθηκε το 2005 και κέρδισε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα οδηγών με τον Sebastian Vettell από το 2010 έως το 2013. Αν και δεν έχουν κερδίσει από τότε το πρωτάθλημα, ο 22χρονος Max Verstappen είναι η φωτεινή ελπίδα της ομάδας.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη του αθλητή

Το Athlete Performance Centre βρίσκεται σε μία σε μια αγροικία στην άκρη του Salzburg, είναι μία από τις κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, που χτίστηκε και αναδιαμορφώθηκε από το Red Bull και είναι διαθέσιμο για κάθε αθλητή πρώτης γραμμής. Προσφέρει προπονητές, επαγγελματίες και ιατρούς που δουλεύουν στους τομείς της δύναμης, της φυσιοθεραπείας, της διανοητικής συμπεριφοράς, της διατροφής, της έρευνας και της ανάπτυξης. Οι αθλητές, είτε χορηγούνται από το Red Bull είτε όχι, μπορούν να λάβουν υποστήριξη από πλήθος κορυφαίων επαγγελματιών στον τομέα τους.

Επίσης, στο Salzburg από το 2014 φιλοξενείται και η Red Bull Academy, που προπονεί παιδιά με ταλέντο 8 έως 18 ετών στο ποδόσφαιρο και στο χόκεϊ επί πάγου με στόχο να βγουν αθλητές που θα αποτελούν τα επόμενα νέα αστέρια των ομάδων του Red Bull.

εγκαταστάσεις, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 400 παίκτες, διατίθενται έξι εξωτερικοί χώροι, μία κλειστή αίθουσα ποδοσφαίρου, ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο, δύο παγοδρόμια, μια περιοχή σκοποβολής και δύο πίστες για χόκεϊ επί πάγου. Ομάδες από προπονητές, φυσικοθεραπευτές, αναλυτές στηρίζουν και παρακολουθούν τους νεαρούς αθλητές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτό φαίνεται να είναι το μέλλον. Το Red Bull φαίνεται να έχει θέσει τις βάσεις για την εξέλιξη της αθλητικής απόδοσης.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.