Δες αν είσαι στο ελάχιστο ποσοστό των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν αυτό στο αυτί τους
Πόσοι από μας μπορούν άραγε να δημιουργούν εσκεμμένα θορύβους στο αυτί τους;
Κι ενώ τα κοινωνικά μέσα το ανακάλυψαν προσφάτως δημιουργώντας ένα viral κίνημα, το γεγονός είναι γνωστό ήδη από το 1884. Αν όχι και παλιότερα.
«Ένα τμήμα του ανθρώπινου πληθυσμού μπορεί να έχει έλεγχο ενός μυός του τυμπάνου μέσα στο αυτί», γράφουν πια στο Twitter, «οι συσπάσεις αυτού του μυός παράγουν δονήσεις και ήχους. Ο ήχος περιγράφεται συνήθως ως μια υπόκωφη βουή».
Στο κοινωνικό δίκτυο Reddit υπάρχει πλέον ολόκληρη συζήτηση για το ποιος μπορεί και ποιος όχι να το κάνει. Δημιουργώντας μια νέα κοινότητα ανθρώπων δηλαδή με «ειδικές ικανότητες».
A part of the human population can voluntarily control the tensor tympani, a muscle within the ear. Contracting this muscle produces vibration and sound. The sound is usually described as a rumbling sound https://t.co/FjD36qFACU pic.twitter.com/ianKb60EK8
— Massimo (@Rainmaker1973) February 17, 2020
Αν θέλετε να δείτε αν ανήκετε στην κατηγορία των τυχερών, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σφίξετε τους μυς του προσώπου σας (και τα μάτια) πολύ δυνατά και παρατεταμένα. Ή να κάνετε ένα παρατεταμένο χασμουρητό. Τον ακούτε; Μια μικρή βουή ψάχνετε, σαν βροντή που εξασθενεί.
Τι είναι όμως αυτός ο ήχος; Το τύμπανο του αυτιού είναι μια λεπτή μεμβράνη που χωρίζει στεγανά το έξω αυτί από το μέσο αυτί. Όταν ο υμένας είναι τεντωμένος και ακέραιος μεταδίδει τον ήχο στο ακουστικό νεύρο, κι έτσι ακούμε και τους πιο ανεπαίσθητους ήχους.
Το τύμπανο έχει και δύο μικρούς μυς. Κι ενώ η λειτουργία του πρώτου δεν είναι ακριβώς σαφής, ο δεύτερος μυς, ο μυς του αναβολέα, που εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα του τυμπάνου, αντιδρά σε δυνατούς ήχους μειώνοντας την έντασή τους. Εξασθενεί δηλαδή τη μετάδοση έντονων, παρατεταμένων και δυνητικά επιβλαβών ήχων προς το έσω ους.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να τον ενεργοποιούν αυτοβούλως, προκαλώντας συσπάσεις του και ακούγοντας έτσι ένα μικρό βουητό.
Πηγή: www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: