Φρένο στην τηλεργασία: Επιτρέπεται μόνο σε 1 στους 10 εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας

featured image

Μόνο στο 10% των εργαζόμενων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία για πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την οποία ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία δεν δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ αλλά την επιταγή κατάρτισης των 600 ευρώ που θα λάβουν τον Απρίλιο.

Ειδικότερα με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

1. Παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Κατ» εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού  συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Η κατ» εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ» ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή (τηλεργασία), μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην περίπτωση παρεχόμενης εργασίας, με τηλεργασία ως ανωτέρω, η επιχείρηση- εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη πραγματοποίησης της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται για το σκοπό αυτό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει».


2.  Μη υπαγωγή δικηγόρων με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία στο επίδομα των 800 ευρώ. Η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας (Α.Π. 308/2017). Παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται Α.Π.Δ. για τους δικηγόρους με πάγια εντολή ή με πάγια αντιμισθία, οι συμβάσεις τους, με επιχειρήσεις- εργοδότες των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, δεν τίθενται σε αναστολή και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας εντάσσονται και είναι δυνητικά δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ του προγράμματος τηλεκατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.