«Εχθρός» της καρδιάς το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

featured image

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και για πρόωρο θάνατο από διάφορες αιτίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα έρχεται λίγους μήνες μετά από μια άλλη «αιρετική» μελέτη (μετα-ανάλυση), που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας τελικά δεν κάνει ιδιαίτερο κακό στην υγεία, συνεπώς δεν χρειάζεται κανείς να το κόψει ή να το περιορίσει δραστικά.

Η νέα μελέτη επαναφέρει την κυρίαρχη άποψη ότι το κρέας αυξάνει μεν τους κινδύνους, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό. Όπως αναφέρει, η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα συνδέεται με αύξηση κατά 3% έως 7% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και αύξηση 3% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Όσον αφορά το κρέας των πουλερικών, η νέα μελέτη βρήκε μάλλον αντιφατικά πράγματα, αφενός ότι και αυτά αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά αφετέρου όχι τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου βρέθηκε κατά 4% αυξημένος για όσους τρώνε δύο μερίδες κοτόπουλου ή άλλων πουλερικών την εβδομάδα. Όμως τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, αν και, σύμφωνα με τους ερευνητές, ειδικά το τηγανητό κοτόπουλο δεν ενδείκνυται. Από την άλλη, όπως διαβεβαίωσαν, τα ψάρια δεν επιφέρουν σίγουρα κανένα κίνδυνο.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νορίνα Άλεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 29.700 άτομα με μέση ηλικία 54 ετών σε βάθος έως τριών δεκαετιών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την κατάσταση της υγείας τους.

«Αν και η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή, έχει αξία να προσπαθήσει κανείς να μειώσει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, από τη στιγμή, άλλωστε, που το κόκκινο κρέας έχει επίσης συνδεθεί με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος», δήλωσε η δρ Άλεν. Αναφερόμενη στην προηγούμενη επίμαχη έρευνα, τόνισε ότι «όλοι την ερμήνευσαν πως είναι εντάξει να τρώει κανείς κόκκινο κρέας, όμως δεν νομίζω πως αυτό υποστηρίζει η επιστήμη. Η μελέτη μας δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στην καρδιαγγειακή νόσο και στη θνησιμότητα και στο κόκκινο κρέας είναι βάσιμη».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.