Ο Έλληνας ηθοποιός που έκανε καριέρα ως ασπρόμαυρη φωτογραφία και το μυστικό της Φίνος Φιλμ πίσω από το κάδρο

featured image

Κάδρο παλιών ελληνικών ταινιών: Το γνωστό κάδρο υπήρχε σε σχεδόν κάθε ταινία του παλιου ελληνικού κινηματογράφου. Ποιος είναι ο άνθρωπος που απεικονίζετε;

Κάδρο παλιών ελληνικών ταινιών: Ο Βελισσάριος Κοντογιάννης

Ηταν ο ηθοποιός που έκανε τη δική του -ανορθόδοξη μεν, πετυχημένη δε- καριέρα στον ελληνικό κινηματογράφο.

Η Finos Film έκανε τεράστιες επιτυχίες ξεχωριστές η μια από την άλλη. Το κάδρο ομως υπήρξε σε πολλες από αυτες.

Ήταν τον Οκτώβριο του 1959, όταν στις κινηματογραφικές αίθουσες βγήκε η ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη» με πρωταγωνιστικό δίδυμο την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Βασίλη Αυλωνίτη.

Κάδρο παλιών ελληνικών ταινιών: Ο γνωστός «Χαράλαμπος»

Και μπορεί στην ταινία να μην τον είδαμε «ζωντανό». Ο δήθεν θησαυρός του μακαρίτη Χαράλαμπου και οι φορές που τον μνημόνευε η Βασιλειάδου στην ταινία τον χάραξαν στην μνήμη του κοινού.

Ο «Θησαυρός του μακαρίτη» ηταν η αρχή για τον Βελισσάριο Κοντογιάννη. Και η συμμετοχή του ως… κάδρο, άνοιξε το δρόμο και για άλλες, παρόμοιου ρόλου επιτυχίες.


Στην ταινία, «Η κυρία του κυρίου» είναι ο θείος Κωστής της Εύας (Γκέλυ Μαυροπούλου), η οποία τον παρουσιάζει στον σύζυγό της Μηνά (Ντίνος Ηλιόπουλος) ως τον σωτήρα τον οποίο κληρονόμησε, θέλοντας έτσι να καλύψει τις οικονομικές της απάτες.

Υπήρξαν βέβαια και δύο ταινίες στις οποίες δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, αλλά το διάσημο, πλέον, κάδρο του χρησιμεύει ως ντεκόρ στο σκηνικό. Έτσι, τον βλέπουμε στην ταινία «Η Μαρίνα, ο Κλέαρχος και ο κοντός» κρεμασμένο στον τοίχο του μαγαζιού που διατηρεί ο Νίκος Ρίζος, αλλά και στην ταινία «Ο εχθρός του λαού» με το Νίκο Κούρκουλο στο γραφείο του δημάρχου.

Ο Βελισσάριος Κοντογιάννης εμφανίσθηκε συνολικά σε 7 ταινίας της κινηματογραφικής εταιρίας ως κάδρο. Και δεν άργησε να δημιουργηθεί το μυστήριο για το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο άνδρας με το τσιγκελωτό μουστάκι.

Κάδρο παλιών ελληνικών ταινιών

Και το μυστήριο λύθηκε από την ίδια την Finos, που εξήγησε ότι πρόκειται για τον ηθοποιό Βελισσάριο Κοντογιάννη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ως ντεκόρ. Μάλιστα, λεγόταν πως το πορτρέτο του βρισκόταν – για άγνωστο λόγο – στην αποθήκη της Finos.

Πηγή: www.enimerotiko.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.