Χαρίτσης: Η απλή αναλογική αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία νέων συνθέσεων στο πολιτικό σκηνικό

featured image

«Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει, καθώς είναι το εκλογικό σύστημα που μπορεί να ικανοποιήσει, στην πράξη, την ανάγκη συνθέσεων και ευρύτερων προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο ραδιόφωνο του RealFm, σχετικά με τον εκλογικό  νόμο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

«Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και μπορεί να αλλάξει την εκλογική συμπεριφορά τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «την επόμενη φορά που θα διεξαχθούν εκλογές οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι η απλή αναλογική αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία νέων συνθέσεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας».

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «επιλέγει την επαναφορά ενός παλιού εκλογικού συστήματος, που διαστρέφει τη λαϊκή βούληση και τη λαϊκή ετυμηγορία, και δημιουργεί ‘τεχνητές» κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτό το σύστημα θα το καταργήσει. Και το έκανε στην πράξη. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στην κρίση», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.


Στο μεταξύ, αναφερθείς στο προσφυγικό, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι «πληρώνει τις αντιπολιτευτικές της κορώνες και τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε στους πολίτες, την αδράνεια και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια,  την ολιγωρία που επέδειξε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης». «Από το καλοκαίρι έπρεπε να είχε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά υποτίμησε το πρόβλημα και κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σας θυμίζω μόνο ότι το 2018 και το α» εξάμηνο του 2019 είχε προχωρήσει επί ΣΥΡΙΖΑ η μεταφορά 30.000 προσφύγων στην ενδοχώρα από τα νησιά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τότε, και προεκλογικά, η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει πρόσφυγες, μιλούσε για φράχτες στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, καλλιέργησε αντιλήψεις και νοοτροπίες που σήμερα πληρώνει. Εξού και οι αντιδράσεις στα νησιά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πει την αλήθεια στους πολίτες», προσέθεσε,  ενώ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας διεθνώς».

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης  επέκρινε και την Τουρκία για «εργαλειοποίηση του προσφυγικού, προκειμένου ο Ερντογάν να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του». «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα διεθνή φόρα είχε θέσει το ζήτημα, και πέτυχε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που περιόρισε τις προσφυγικές ροές σε πρώτη φάση. Αλλά  σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρέπει να υποβαθμίζει το πρόβλημα ή να το συνδέει με άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.