Υπέρ των συμβάσεων ενίσχυσης της Υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η επιτροπή της Βουλής

featured image

Υπέρ της κύρωσης των τεσσάρων συμβάσεων του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, τάχθηκε στην πλειοψηφία της η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Ε. Νιάρχος

στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για εξοπλισμό και υποτροφίες στη σχολή Επιστημών Υγείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εξοπλισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλευτών, στην ανώνυμη εταιρεία Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του τραύματος, εξοπλισμό χειρουργικών προσομοιωτών κ.ά., καθώς και για τη χρηματοδότηση πενταετούς προγράμματος για την πρόληψη και εκπαίδευση ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.

Όπως τόνισε ο παριστάμενος υφυπουργός Υγείας Βασίλειος Κοντοζαμάνης, το «Νιάρχος» αλλά και όλα τα ιδρύματα που συμβάλλουν στην υλοποίηση δωρεών, αποτελούν τους σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες, καταδεικνύουν τη μεγαλοσύνη των Ελλήνων, αλλά και την ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει τις δομές και τα προγράμματα προς όφελος των πολιτών. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη δωρεά που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά και σε σχετικούς προβληματισμούς βουλευτών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι οι λοιμώξεις αποτελούν μείζον πρόβλημα των ελληνικών νοσοκομείων και ότι η δωρεά του ιδρύματος, έχει ως στόχο τη δημιουργία 8 πρότυπων κέντρων στα νοσοκομεία για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής. Διαβεβαίωσε δε, ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει ο οργανισμός που έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. «Με τη δωρεά όμως, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο, που εάν κριθεί επιτυχημένο θα το εφαρμόσουμε και σε άλλα νοσοκομεία» είπε ο υφυπουργός.


Υπέρ του νομοσχεδίου αλλά με επιφυλάξεις για τη δωρεά που σχετίζεται με τις λοιμώξεις, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης, Α. Ξανθός και Π. Πολάκης. Υποστήριξαν ότι η πρόβλεψη για δημιουργία Οργανισμού Διασφάλισης για την Ποιότητα στην Υγεία, παρακάμπτει τον δημόσιο Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνος επί της αρχής εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς. Σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα έργα υλοποιούνται μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι γνωστός ο προϋπολογισμός και η στελέχωσή τους.

«Παρών» δήλωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι όσα μέτρα προβλέπονται από τις συμβάσεις πρέπει να είναι «αποκλειστικά» στην ευθύνη του κράτους.

Τη συμβολή στην Υγεία του ιδρύματος «Νιάρχος», αναγνώρισε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου. Σημείωσε όμως ότι δεν αρκεί η αρωγή για τους σπουδές, καθώς απαιτούνται και προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενώ δήλωσε επιφύλαξη για τη στάση του κόμματός της στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

«Παρών» δήλωσε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. Δεν είμαστε ενάντια στη σύμβαση αλλά λέμε όχι την υποκατάσταση της κρατικής μέριμνας από την ιδιωτική φιλανθρωπία, είπε η βουλευτής.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.