Αυστριακά ΜΜΕ για Σακελλαροπούλου: Η εκλογή της έχει μεγάλη συμβολική αξία, θρίαμβος για τις γυναίκες

featured image

Την είδηση της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας προβάλλουν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

«Η εκλογή της δικαστού στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μία χώρα, στην οποία υπάρχουν ακόμη έντονες διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες» σχολίαζε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Στο δελτίο αναφέρθηκε πως η ελληνική Βουλή εξέλεξε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία σε νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα επόμενα πέντε χρόνια, την 63χρονη δικαστή Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία έχει πείρα με παρόμοιες «πρεμιέρες», καθώς τον Οκτώβριο 2018 είχε εκλεγεί ως πρώτη γυναίκα -στην ιστορία της χώρας- πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη Πρόεδρος της Ελλάδας» τιτλοφορεί σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wiener Zeitung, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της μία γυναίκα ως Πρόεδρο, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν μέχρι τώρα δικαστής και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα- και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ – αυτό το γεγονός φέρνει στη μνήμη την πρώτη γυναίκα ομοσπονδιακή καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην πρώτη πρόεδρο του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία βρισκόταν επικεφαλής της αυστριακής υπηρεσιακής κυβέρνησης από τα τέλη Μαΐου του 2019 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2020.


Η εφημερίδα επισημαίνει πως στην υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου είχαν συμφωνήσει οι κυβερνώντες συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η δημοκρατία είναι γένους θηλυκού και είναι πλέον καιρός να εκλεγεί μία γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας».

Στο ίδιο πνεύμα είναι το δημοσίευμα με τίτλο «Η πρώτη Πρόεδρος της Ελλάδας» στην εφημερίδα Die Presse, στο οποίο σημειώνεται επιπλέον ότι η πενταετής θητεία του σημερινού Προέδρου, του 67χρονου συντηρητικού πολιτικού Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου.

«Η Βουλή της Ελλάδας εξέλεξε για πρώτη φορά μία γυναίκα ως Πρόεδρο του κράτους» έχει ως τίτλο του δημοσιεύματός της η εφημερίδα Der Standard, αναφέροντας πως η 63χρονη δικαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ελληνική ιστορία, διαδεχόμενη τον συντηρητικό Προκόπη Παυλόπουλο, του οποίου η πενταετής θητεία τελειώνει κανονικά τον Μάρτιο.

«Η Ελλάδα εξέλεξε για πρώτη φορά μία γυναίκα ως επικεφαλής του κράτους» γράφει στον τίτλο του δημοσιεύματός της η εφημερίδα Kurier, υπογραμμίζοντας πως η εκλογή της 63χρονης Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών είναι ένας «θρίαμβος» για τις γυναίκες στην Ελλάδα και έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μία χώρα όπου είναι ακόμη έντονες οι διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.