Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του ρόλου μου

featured image

Το κατώφλι του Συμβουλίου της Επικρατείας πέρασε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας ο οποίος συνοδευόμενος από το προεδρείο της Βουλής, μετέβη στο γραφείο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για να της επιδώσει το αποτέλεσμα και να της ανακοινώσει επίσημα πως η εθνική αντιπροσωπεία την επέλεξε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. 

«Με το δεξί» είπε ο κ. Τασούλας μπαίνοντας στο ΣτΕ και λίγο πριν επιδώσει στη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής.

«Μιας πρότασης που» όπως είπε «έτυχε ευρύτατης αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτείται και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινούν ευοίωνα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προέρχονταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιούργησε «μια νέα εποχή στο δημόσιο βίο της χώρας».

Αναφερόμενος δε στην κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας την χαρακτήρισε «πανάξια δικαστική λειτουργό» που στο πρόσωπο τιμάται «η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δυο αιώνων από την ελληνική επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

Συγκινημένη η κ. Σακελλαρόπουλου ευχαρίστησε τη Βουλή για την εκλογή της και την αντιπροσωπεία για τα θερμά της λόγια επισημαίνοντας ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει.

«Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί  παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού» και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.


Η κυρία Σακελλαροπούλιου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Και μίλησε στη συνέχεια για μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», είπε.

Τον Μάρτιο η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Η ορκωμοσία της νέας προέδρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, καθώς η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει μία μέρα νωρίτερα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να παραιτηθεί νωρίτερα και θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 ψήφους καθώς υπέρ της υποψηφιότητας της τάχθηκαν εκτός από τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Πάντως, το ρεκόρ θετικών ψήφων για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210.  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153.  Ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 200, ο κ. Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.